fbpx

Не е вярно, че учебник рекламира еднополовите бракове в училище

  • Т. нар. „учебник“ по български език за четвърти клас на издателство “Бъднина” ООД не e одобрен от Министерството на образованието и науката и по него не се преподава в нито едно българско училище; 
  • В Търговския регистър няма издателство с такова име;
  • Напечатаният уникален ISBN номер на първата страница на учебника не съществува, показва справка на Factcheck.bg.

“Марти има двама татковци – Емил и Стефан.”

Този цитат се споделя в десетки публикации в социалната мрежа Фейсбук, придружени от снимки. Невярно се твърди се, че изречението е част от учебник по български език за четвърти клас, по който се преподава в училищата в страната. По този начин се внушава, че българската образователна система рекламира еднополовите бракове. 

На от едно от изображенията се вижда издателството, което стои зад учебника – “Бъднина” ООД. Проверката на Factcheck.bg в Търговския регистър обаче не откри да има регистрирано дружество с подобно наименование. 

На сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) е публикуван списък с всички одобрени учебници, които могат да се ползват за преподаване в училищата в страната за учебната 2024-2025 година. Сред тях не е т. нар. “учебник” по български език за 4. клас на “издателство “Бъднина” ООД”. Това означава, че по този учебник не се преподава в нито едно българско училище. 

На снимките на изданието в социалните мрежи се вижда също неговият уникален ISBN номер. Това е международната система за стандартна номерация на книги ISBN (International Standard Book Number). Издаването на такъв номер е безплатно и доброволно, но печатните издания, които го притежават попадат в специален регистър, който подпомага разпространението им.

Национална агенция за ISBN е официално представителство на международната система за стандартна номерация на книги ISBN за България. В отговор на запитване на Factcheck.bg оттам отговориха, че “ISBN 988-964-19-1482-1 е несъществуващ номер и не отговаря на нито една книга или издателство”.

Въпреки че на снимките на т.нар “ учебник” в социалните мрежи ясно се вижда ISBN номер, от представителството на системата в България казаха: ”издателство “Бъднина” не е регистрирано като издател в системата ISBN и не получава ISBN от нас за изданията си”.

За автори на предполагаемия учебник са посочени Виктория Николаева, Филип Костов и Ангелина Малинова. Проверката на Factcheck.bg не откри информация за автори на учебници, преподаватели или учители по български език с подобни имена.

Проверено:

Т. нар. учебник по български език за четвърти клас на издателство “Бъднина” ООД не е одобрен от МОН и не се използва в нито едно българско училище. В Търговския регистър няма издателство с такова име. Напечатаният уникален ISBN номер на първата страница на учебника не съществува.

Източници

Списък на познавателните книжки, учебниците и учебните комплекти, които може да се използват в системата на предучилищното и училищното образование за учебната 2024-2025 година – списък на учебниците и учебните комплекти за начален етап: https://www.mon.bg/nfs/2024/01/spisukuch-1-4kl-pril2_260124.pdf

Национална агенция за ISBN: https://www.nationallibrary.bg/www/uslug/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-isbn/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката