fbpx

Не е вярно, че в Белгия се изсичат 12 000 хектара гора за строеж на соларен парк

  • Проектът за нов соларен парк в белгийския град Генк предвижда изсичането на един и половина хектара дървета, а не на 12 хиляди хектара, както твърди публикация във Фейсбук;

  • Съоръжението ще се строи върху пустеещ терен в индустриална зона;

  • Снимката, прикачена към публикацията, не е от Белгия, а от американския щат Северна Каролина и е отпреди 10 години;

  • Разпространението на неверните твърдения е подпомогнато чрез платена реклама във Фейсбук.

Публикация във Фейсбук от 23 октомври твърди, че белгийска компания за производство на стомана ще изсече 12 хиляди хектара дървета в град Генк, за да изгради нов соларен парк. Постът съдържа снимка на изсечена до голо гора и текст, според който в опит да стане климатично неутрална, компанията унищожава огромна горска площ. Изображението и текстът внушават, че преминаването към възобновяеми източници на енергия всъщност вреди на природата, вместо да я защитава.

„… Това ли ще е цената, която ще трябва да плащаме всички, за да има т.нар. „зелена енергия“ – изсичане на гори и унищожаване на плодородна земя?“ – се пита в публикацията. Тя споделена над 1100 пъти и има повече от 5000 интеракции в социалната мрежа.

Проверката на Factcheck.bg показа, че снимката не е от Белгия, а е направена в американския щат Северна Каролина преди повече от 10 години. За първи път тя се появява в банка за изображения през март 2013 г., а в месеците след това започва да се предлага и в други подобни фотографски сайтове. По-късно снимката е използвана в публикации на природозащитни организации и медии работещи по екологични теми.

Работата по проекта на белгийската компания „Аперам“ в Генк за нов соларен парк още не е започнала. Фламандското обществено радио съобщава в началото на октомври, че компанията е подала документи за екологична оценка и разрешение за изграждане на съоръжението. Предвижда се да бъдат инсталирани 30 хиляди слънчеви панела върху индустриален терен от общо 12 хектара, 1,5 от които са покрити с дървета. Регионалният всекидневник Het Belang van Limburg публикува видео, в което се вижда теренът, върху който трябва да бъде изградена централата. Според вестника панелите ще бъдат монтирани върху стълбове и между редовете ще има разстояние, така че пространството между тях да може да се използва като пасище за овце.

Компанията вече е собственик на втората по големина фотоволтаична централа в Белгия. Тя е изградена главно върху покривите на индустриалните ѝ съоръжения в Генк и върху навесите на покрития ѝ паркинг. Вече съществуващият соларен парк включва над 50 хиляди слънчеви панела и е с пикова мощност 23 мегавата. Новото съоръжение ще е с мощност 21 мегавата и се очаква да произвежда близо 20 000 мегаватчаса годишно. Като производител на неръждаема стомана, компанията консумира голямо количество енергия, но си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

Кой дискредитира зелената енергия

Популярността на публикацията с невярно съдържание вероятно се дължи и на факта, че за нейното разпространение във Фейсбук е платено. От публичните данни на Мета се вижда, че за да бъде показван постът приоритетно на потребителите е платена сума до 100 евро.

Първоначалната публикация е в страница с името „Ограбената енергетика – защо българите плащат най-скъпо?“. Страницата има 8300 последователи и активно публикува твърдения против възобновяемите енергийни източници, против Плана за възстановяване и развитие и териториалните планове за справедлив преход, както и призиви за запазване на въглищните централи. Данните за рекламата в Мета показват, че практически всички публикации в тази страница са с платено разпространение, като за някои от тях са платени до 200 евро, а общата сума от този рекламодател до момента е близо 3000 евро.

Въпросът кой плаща за разпространението на неверни твърдения, дискредитиращи зелената енергия, засега остава без отговор. Рекламодателят е анонимен и се представя просто като „журналист“, а публикуваният мобилен телефон за връзка е постоянно изключен. Страницата „Ограбената енергетика – защо българите плащат най-скъпо?“ е свързана с две Фейсбук групи с името „Защо българите плащат най-скъпо?“, като някои от администраторските им профили съвпадат. От историята на по-голямата от тях се вижда, че е създадена през януари тази година и първоначално се е казвала „Русия“, след което през юни е получила сегашното си име.

Проверено:

Проектът за нов соларен парк в град Генк, Белгия, предвижда изсичането на един и половина хектара дървета, а не на 12 хиляди хектара, както твърди публикацията във Фейсбук. Съоръжението ще бъде изградено върху пустеещ терен, който е в рамките на индустриална зона. Снимката към публикацията не е от Белгия, а от американския щат Северна Каролина и е отпреди повече от 10 години. Разпространението на неверните твърдения е подпомогнато чрез платена реклама във Фейсбук от анонимен рекламодател.

Публикацията е подготвена със съдействието на Factcheck Flanders.

Източници:

Публикация от 2020 г. в сайта на американската природозащитна организация NRDC, в която е използвана снимката на сечище: https://www.nrdc.org/bio/elly-pepper/uk-plant-trees-home-while-decimating-us-forests

Steel company Aperam wants to build a new solar panel park in Genk: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/06/staalbedrijf-aperam-wil-nieuw-zonnepanelenpark-plaatsen-in-genk/

Видео на регионалния всекидневник Het Belang van Limburg от мястото където ще се строи соларният парк: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20231005_96285949

Информация в сайта на компанията „Аперам“ за откриването на вече построения соларен парк: https://www.aperam.com/news/our-solar-park-now-officially-operational/

Steel producer Aperam sets up a solar park with more than 50,000 panels: https://www.hln.be/genk/staalproducent-aperam-richt-zonnepark-in-met-meer-dan-50-000-panelen-tegen-2050-willen-we-co2-neutraal-werken~a1ff1eb8/

More than 50,000 solar panels: Aperam is building one of the largest solar panels in Belgium: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/10/22/meer-dan-50-000-zonnepanelen-aperam-bouwt-een-van-de-grootste-i/

Meta ad library: https://www.facebook.com/ads/library/?active_status=all&ad_type=political_and_issue_ads&country=BG&q=%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0&sort_data[direction]=desc&sort_data[mode]=relevancy_monthly_grouped&search_type=keyword_unordered&media_type=all

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката