fbpx

Не е вярно, че в Гърция са забранили воденето на деца на плаж

  • Гръцките власти са отправили препоръка, а не забрана, към родителите на деца до тригодишна възраст като ги съветват да не ги извеждат навън, включително на плаж, през най-топлите часове от деня между 12 и 17 часа;

  • Комитетът на експертите по обществено здраве в Гърция е представил подробни указания и мерки към гражданите как да се предпазят от очакваните през следващите дни екстремни горещини;

  • Изброените мерки нямат силата на забрана и не водят до наказания при неспазването им.

„Гърция не пуска деца на плажа в най-горещите часове“, „БЕЗ ДЕЦА НА ПЛАЖА“, „В Гърция забраниха на децата плажа“, „БЕЗ ДЕЦА НА МОРЕ!“, „Гърция забрани присъствието на деца по плажовете“…

През последната седмица в български медии беше публикувано съобщение, че Гърция „забранява“ на децата да ходят на плаж между 12 и 17 часа. Причината – задаващата се поредна вълна от опасно високи температури. Малка част от текстовете по-късно са редактирани и вече се говори за препоръки, но общото внушение е, че става дума за категорична забрана, чието неспазване би довело до санкции.

На 20 юли в Министерството на здравеопазването на Гърция Комитетът на експертите по обществено здраве дава специална пресконференция, свързана с очакваните екстремни метеорологични условия, съчетани с нестихващите пожари в страната. Целта на властите е да дадат инструкции за защита на най-уязвимите части от населението – бременните, децата до тригодишна възраст, страдащите от хронични заболявания и възрастните хора.

Вана Папаевангелу, професор по детски инфекциозни болести предупреждава, че при високите температури бебетата и малките деца са изложени на най-голям риск от дехидратация. Причината – тяхната телесна повърхност е по-голяма в сравнение с теглото им. Тя съветва родителите да дават на малките по-често вода и да не ги извеждат в жегата. Проф. Папаевангелу подчертава, че „родителите не трябва да водят децата си на плажове, дори под чадърите“. Тя добавя: „Инструкцията е ясна: от 12.00 до 17.00 часа децата трябва да стоят на закрито, дори не на верандата със свалена тента. ДА на плажа, но до 11 и след 6 следобед„.

Министерството на здравеопазването на Гърция не е издало заповед за спазване на препоръчаните мерки, нито пък присъстващите на пресконференцията експерти са изискали въвеждане на какво и да е била забрана.

Съветите към населението на гръцките здравни власти са в съответствие с препоръките, разпространени от Световната здравна организация за справяне с екстремно горещото време.  

Проверено:

Не е вярно, че в Гърция е влязла в сила забрана за водене на деца на плаж във времето от 12 до 17 часа. 

Здравните власти в южната ни съседка са обявили мерки за предпазване на гражданите през очакваните в следващите дни екстремни горещини. Сред препоръките специално внимание е обърнато на малките деца, за които седенето навън, включително и край морето, в най-горещите часове на деня представлява повишен риск за здравето и живота.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката