fbpx

Не е вярно, че Германия съди журналистка за различно мнение

  • Твърдението на германската журналистка Алина Лип, че ще бъде съдена, защото казва истината за Донбас, не отговаря на истината.
  • Прокуратурата в Германия я разследва заради това, че в социалните мрежи подкрепя извършването на престъпни деяния, което е нарушение по Наказателния кодекс на Германия.

Напоследък в българските медии масово се тиражира интервю с германска журналистка, която е разследвана от местната прокуратура. Пред руската медия „Комсомолская правда” 28-годишната Алина Лип казва, че Германия не е свободна държава и е застанала твърдо на страната на Украйна във войната с Русия, защото е силно зависима от политиката на САЩ. Според нея прокуратурата я разследва, тъй като има различно мнение от това на германското правителство и представя истината за Донбас и войната в Украйна.

Въпросното интервю се появи в редица български сайтове, което доведе и до широкото му разпространение в социалните мрежи. Проверка с инструмента CrowdTangle показва, че само публикациите в сайтовете trud.bg и themainline.top са споделени над 1 500 000 пъти.

Factcheck.bg провери отговарят ли на истината твърденията на журналистката.

Защо прокуратурата разследва Алина Лип?

Журналистката е разследвана от Центъра за борба с престъпления от омраза в Интернет към прокуратурата в германския град Гьотинген за това, че подкрепя публично извършването на престъпни деяния, в това число убийства, геноцид и военни престъпления. Обвинението е по член 140, алинея 2 от Наказателния кодекс на Германия. В случая не става въпрос за ограничаване на свободата на словото, както твърди Лип – член 5, алинея 1 от Конституцията на Германия гласи, че всеки човек има право свободно да изразява и разпространява мнението си, но според властите в Германия голяма част от пубикациите на Алина Лип в канала ѝ „Новини от Русия” в Телеграм са извън обхвата на свободата на изразяване, отново според същия закон.

В публикациите си Алина Лип действително изразява одобрение към руските действия в Украйна и си служи с основни тези на кремълската пропаганда, за да разпространява дезинформация сред последователите си. Часове преди началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, тя публикува видео със съобщение към него: „НАТО/САЩ ли са добрите? Преди да се произнесете за Русия и Путин, отделете време да изгледате това видео.”

Говорител на прокуратурата в Гьотинген дава пример с нейно съобщение от същия ден – в него тя заявява „Денацификацията започна” и във видео допълва, че местното население празнува „освобождението си” благодарение на руснаците.

В друго видео тя твърди, че украинците са извършвали геноцид над руското население в Донбас в продължение на години, но руската инвазия е сложила край на това и сега конфликтните региони са „свободни”. Това е твърдение на Кремъл, което не се основава на никакви факти и е многократно опровергавано – ТУК можете да прочетете проверката по темата на Factcheck.bg.

Друг пример за подвеждащо отразяване на събитията в Украйна е нейното отразяване на бомбардировката на търговския център в Кременчук на 27 юни, когато бяха убити 20 цивилни граждани, а други 56 бяха ранени. В канала си в Телеграм тя твърди, че в деня на атаката търговският център е бил затворен като за доказателство използва скрийншот от Гугъл Мапс.

Същото твърди и говорителят на руската армия Игор Конашенков в изявление ден след атаката в Кременчук. Впоследствие това твърдение беше многократно опровергано и бяха представени множество доказателства, че търговският център всъщност е работил, когато са били изстреляни ракетите.

Войната в Украйна не е единственият повод, по който Алина Лип дезинформира последователите си в Телеграм. През април тя споделя информация, разпространяваща се в руски сайтове, че германският канцлер Олаф Шолц е внук на генерала от СС Фриц фон Шолц. Тази информация беше опровергана от медиите в Германия. Проверка по темата прави и Factcheck.bg. Говорител на правителството заявява, че това са „пълни глупости” и канцлерът няма роднинска връзка с австрийския генерал, починал по време на Втората световна война.

Именно от канала на Лип в Телеграм – Новини от Русия” („Neues aus Russland”) тръгва и фалшифицирана снимка на съобщение в хамбургска библиотека, в което се призовават хората да даряват ненужни книги”, които да бъдат горени за отопление.

„Независим журналист” ли е Алина Лип?

Лип е родена през 1993 година в Германия в семейството на майка германка и баща руснак. Завършва висше образование с бакалавърска степен по Опазване на околната среда и магистърска степен по Науки за устойчиво развитие в университета в Люнебург. 

Пътят ѝ от Германия до военната зона в Украйна е интересен. За пръв път отива в Крим заради изследователски проект на университета „Ломоносов” през 2016 година. След това се връща в Германия, за да завърши образованието си. Тя е бивш член на партията на Зелените в Германия, но напуска след конфликт на интереси, свързани с кризата в Украйна. В сайта си „Новини от Русия” тя пише, че прекратява отношенията си със Зелените през 2016 г., но от партията опровергават информацията – според пресслужбата Лип е била член между 2015 и 2020 година.

Политическо минало, но има ли политическо бъдеще?

През 2019 година, като част от организацията „Приятели на Крим”, Алина Лип участва в Конференцията на международните приятели на Крим в Ялта. По нейни думи на събитието присъстват и представители на руското правителство.

На 21 септември 2021 публикува снимка с говорителката на руското външно министерство Мария Захарова от тяхна среща в Москва, на която Лип пише, че са си говорили за Крим и Донбас.

В същата публикация Лип препоръчва книгата „Нашият Крим” на Хендрик Вебер – норвежки писател, журналист, председател на асоциацията „Народна дипломация” и съветник в местна марксистка партия. 

Дни преди началото на войната, на 15 февруари, Лип отново е в Москва за конференцията „Геополитическата война на Запада срещу Русия: Случаят с Украйна”. Организатор е Гражданската камара на Русия и участниците са едва около 20 души.

Там тя е заедно с Хендрик Вебер, а в панела участват и членове на Евразийското движение на Александър Дугин, включително дъщеря му Даря, която бе убита миналия месец край Москва. 

Въпреки че за момента няма официално повдигнати обвинения срещу нея, възможните наказания за такъв тип провинения са ефективна присъда до 3 години затвор или финансова санкция. На този етап прокуратурата в Германия е конфискувала сума в размер на 1600 евро от сметката на Лип – твърди се, че това са дарения от нейни последователи, с които тя да продължи дейността си в социалните мрежи.

Проверено:

Твърденията на журналистката Алина Лип, че прокуратурата я разследва, тъй като има различно мнение от това на германското правителство и представя „истината за Донбас и войната в Украйна“, не отговарят на фактите. Журналистката е разследвана от Центъра за борба с престъпления от омраза в Интернет към прокуратурата в Гьотинген за това, че подкрепя публично извършването на престъпни деяния, в това число убийства, геноцид и военни престъпления.

Източници

Комсомольская правда, Немецкая журналистка Алина Липп из Донецка: Европа верит телевизору, а за правду о Донбассе – срок
https://www.kp.ru/daily/27420/4619950/

DPA Factchecking, Billigung von Straftaten Aus diesen Gründen wird gegen Alina Lipp ermittelt
https://dpa-factchecking.com/germany/220715-99-38098/

Наказателен кодекс на Германия
https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_stgb/englisch_stgb.html#p1396

Конституция на Германия
https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_gg/englisch_gg.html

Factcheck Bulgaria, Украинските власти не са извършвали геноцид в Донбас
https://factcheck.bg/ukrainskite-vlasti-ne-sa-izvarshvali-genocid-v-donbas/

ZDF, Attacke auf Einkaufszentrum: Wo der Kreml lügt – und was noch unklar ist
https://www.zdf.de/nachrichten/politik/angriff-einkaufszentrum-propaganda-krieg-russland-100.html

T-online, „Putins Koch“ erfindet Nazi-Großvater für den Bundeskanzler
https://www.t-online.de/nachrichten/ausland/id_91955152/-putins-koch-oligarch-prigoschin-dichtet-olaf-scholz-ns-vergangenheit-an.html

T-online, Putins deutsche Infokriegerin
https://www.t-online.de/nachrichten/ausland/id_91759336/alina-lipp-auf-telegramm-einst-bei-den-gruenen-jetzt-putins-infokriegerin-.html

Сайт на Алина Лип, Neues Aus Russland
https://neuesausrussland.online/ueber-mich-alina-lipp/

Correctiv, Alina Lipp: Wie eine 28-Jährige zum Sprachrohr russischer Propaganda wurde
https://correctiv.org/faktencheck/hintergrund/2022/04/08/alina-lipp-wie-eine-28-jaehrige-zum-sprachrohr-russischer-propaganda-wurde/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Антоний Ласкин
Антоний Ласкин
Антоний Ласкин е следвал журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. В последните 11 години работи като редактор и сценарист в едни от най-популярните предавания в българския телевизионен ефир. В момента се обучава в екипа на Factcheck.bg.

Още по темата

Категории

Още от рубриката