fbpx

Не е вярно, че в Германия събират руски книги за горене през зимата

  • Библиотеката в Дрезден не събира руски книги, които да гори през студените месеци.
  • Съобщенията за други германски библиотеки, които събират книги за горене, също са напълно изфабрикувани.

През първите дни на септември в социалните мрежи активно започна да се разпространява съобщение, за което се твърди, че е дело на Саксонската държавна и университетска библиотека в Дрезден. Наш читател ни изпрати публикация във Фейсбук с молба да проверим за какво наистина става въпрос.

В превод от немски текстът на съобщението гласи:

„Драги читатели,

Да се изправим срещу руската агресия е обща кауза за всички нас. Руската литература няма място във вашите библиотеки. Във връзка с предвидените икономии в отоплението през есента и зимата, ви молим да дарите книги от руски автори, които да използваме за отопляването на библиотеката. По този начин ще можете да продължите да четете хубави книги, дори Путин да спре газа.

От дирекцията на библиотеката.“

На бележката се виждат координати и контакти на библиотеката в Дрезден, включително електронната поща и телефонния номер на генералния директор на учреждението – Катрин Щумп.

Отговорът на библиотеката

Проверката на Factcheck.bg по случая установи, че още по време на първите дни, в които снимка на съобщението започва усилено да се разпространява в интернет, библиотеката в Дрезден излиза с официално изявление по въпроса. От библиотеката определят информацията като невярна и заявяват, че разпространяваната бележка не е тяхно дело.

Генералният директор на библиотеката Катрин Щумп споделя становището на институцията във връзка с разпространяващата се дезинформация и в своя акаунт в „Туитър“. То е достъпно на немски, английски и руски език.

„Вече сме предприели законови мерки срещу разпространяващото се фалшиво съобщение. Молим ви да не продължавате да споделяте тази невярна информация, а вместо това да ни подкрепите в разпространяването на истината, а именно, че това е една целенасочена дезинформационна кампания“, се казва в изявлението на библиотеката.

Серия от атаки

Библиотеката в Дрезден не е единственият обект на подобна дезинформационна кампания. Съобщава се за случаи с разпространяването на подобни фалшиви съобщения от името и на други библиотеки в Германия.

Популярност доби и сходен случай с разпространяването на почти идентично съобщение от името на библиотеката в Хамбург. Фалшивото писмо, за което се твърди, че е дело на библиотеката в Хамбург, призовава читателите да донасят ненужни книги, които библиотеката да използва за отопление през есента и зимата.

Докато в случая със съобщението, разпространявано от името на дрезденската библиотека, изрично се говори за книги от руски автори, то във втория случай това уточнение липсва. Едно от местата, където фалшивият призив от името на хамбургската библиотека се споделя най-активно обаче, е каналът на германската журналистка Алина Лип в „Телеграм“, озаглавен „Новини от Русия“ (Neues aus Russland). Там публикацията има над 96 хиляди преглеждания към 14 септември 2022 г.

Още на 2 септември в изявление, публикувано на официалната уеб страница на библиотеката в Хамбург, се казва, че споделяният в интернет призив е фалшив и няма нищо общо с дейността на библиотеката. Споменава се и за предприети правни мерки по пример на случая с библиотеката в Дрезден.

Казусът с разпространяващите се фалшиви съобщения от името на германски библиотеки привлича интереса на проверители на фактите в редица държави в Европа. Със случая се занимават фактчекъри от италианския блог BUTAC, германския неправителствен разследващ сайт CORRECTIV и австрийския сайт за проверка на фактите MIMIKAMA. Заключението на тези платформи за проверка на фактите е същото като това от проверката на Factcheck.bg: не е вярно, че библиотеки в Германия събират руски или други книги за горене през зимата.

Проверено:

Не отговарят на истината твърденията, че библиотеки в Германия призовават читателите да носят книги от руски автори или ненужни книги, които да бъдат използвани за отопление през зимата. „Официалните съобщения“, които се разпространяват в интернет, са изфабрикувани. Библиотеките в Дрезден и Хамбург официално отричат да са публикували подобни съобщения и не събират руски и други книги, които да горят за отопление.

Източници

Fake News zur SLUB in den sozialen Netzwerken/ Fake News about the SLUB in the social networks: https://blog.slub-dresden.de/beitrag/2022/9/2/fake-news-zur-slub-in-den-sozialen-netzwerken

Nein, die Hamburger Bücherhallen nehmen keine „unnötigen Bücher“ zum Heizen an: https://correctiv.org/faktencheck/2022/09/02/nein-die-hamburger-buecherhallen-nehmen-keine-unnoetigen-buecher-zum-heizen-an/

Fake News zu den Bücherhallen: https://www.buecherhallen.de/blog-artikel/fake-news-zu-den-buecherhallen.html

Landesbibliothek wehrt sich gegen Desinformationskampagne: https://www.zeit.de/news/2022-09/03/landesbibliothek-wehrt-sich-gegen-desinformationskampagne?utm_referrer=https%3A%2F%2Fmail.google.com%2F

I libri russi usati come riscaldamento?: https://www.butac.it/libri-russi-usati-riscaldamento/#

Nein, die sächsische Landesbibliothek in Dresden will nicht mit Büchern russischer Autoren heizen: https://correctiv.org/faktencheck/2022/09/08/nein-die-saechsische-landesbibliothek-in-dresden-will-nicht-mit-buechern-russischer-autoren-heizen/

Bücherhallen Hamburg: Kein Recycling von Altpapier für zukünftige Heizungen: https://www.mimikama.at/buecherhallen-hamburg-fakenews/

Fake News about Bücherhallen: https://www.buecherhallen.de/blog-artikel/fake-news-about-buecherhallen.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката