fbpx

Не е вярно, че в Канада е въведен „данък въздух” в ресторантите

  • Снимка на касова бележка от ресторант, разпространяваща се във Фейсбук, невярно внушава, че в Канада е въведен „данък въздух”;

  • Това е политика на конкретната верига ресторанти, като със събраните средства се подкрепя залесяването на пострадали от бедствия райони;

  • Въглеродна такса и въглероден данък са две коренно различни понятия. От 2019 г. в Канада има въглероден данък, с който се облагат само най-замърсяващите предприятия.

„В Канада вече има данък въздух”;

„В Торонто сметките на ресторантите започнаха да включват 2% данък въглеродни емисии, тоест данък въздух.”;

„Да обложат и Господ за горските пожари”.

С тези твърдения десетки публикации във Фейсбук споделят снимка на касова бележка от верига пицарии в Канада – Goodfellas Wood Oven Pizza. В сметката е включена и такса 2% с основание Carbon Fee, в превод – въглеродна такса. Невярното твърдение беше публикувано и в сайта Lupa.bg.

Проверката на Factcheck.bg установи, че действително касовата бележка е достоверна. Но въпросната добавка от 2% не е „данък въздух”, а такса само в конкретната верига ресторанти. Заведението е приело политика за намаляване на въглеродния си отпечатък. Тази информация се вижда както в края на касовата бележка, която се споделя във Фейсбук, така и в уебсайта на пицарията.

Веригата Goodfellas Wood Oven Pizza няма възможност да купува единствено продукти от местни производители, защото държи да предлага традиционна южноиталианска кухня. Поради това се налага да внася продукти от Италия, които притежават европейския D.O.P. сертификат. Това е т.нар. Защитено наименование за произход (ЗНП). С него се обозначават продукти, които произхождат от конкретни региони и имат специфични качества или репутация, свързани с района на производство. 

Целият процес генерира въглероден отпечатък, който от фирмата компенсират, като влагат парите от събраната такса за подпомагане на националната програма за озеленяване на неправителствената организация Tree Canada, която цели да залеси нуждаещи се райони, пишат от заведението на своята интернет страница.

Събраната сума от таксата за намаляване на въглеродния отпечатък е предвидена за подпомагане на националната програма за озеленяване на неправителствената организация Tree Canada, която цели да залеси нуждаещи се райони, пишат от заведението на своята интернет страница.

Въпреки съобщението на сайта на ресторанта в туристически приложения и форуми клиенти се оплакват, че таксата им е била начислена към сметката без тяхното знание. Factcheck.bg изпрати въпрос до веригата ресторанти дали в менюто има информация за 2-процентовата такса, но до момента нямаме отговор.

Такса „въглероден отпечатък” не противоречи на закона

Пред канадския онлайн вестник Dailyhive директорката на Канадската бизнес федерация Джули Квиечински казва, че ресторантите имат право да добавят такси към сметките, стига да не ги наричат данък.

„Това е индивидуален избор на всеки търговец. Това не е по-различно от това отделен бизнес да показва на касовата бележка такса за рециклиране… или такса за почистване във връзка с Covid-19 по време на пандемията”, обяснява Квиечински.

„Carbon fee” и „Carbon tax” са две различни неща

На многократно споделяната в социалните мрежи касова бележка пише „Carbon fee (2.00%)”. Въглеродна такса и въглероден данък (от англ. carbon fee и carbon tax) са две различни неща.

Докато таксата (на англ. fee) е сума, която търговците могат да начисляват за своите услуги или продукти, а потребителите да изберат дали да я платят или не, данъкът (на англ. tax) е принудително невъзвръщаемо и безвъзмездно плащане, наложено едностранно от държавата.

През 2018 г. канадският парламент одобри да се въведе въглероден данък, с който да се обложат производителите на горива, както и предприятия, които произвеждат повече от 50 000 тона въглероден диоксид или еквивалентно количество други парникови газове като метан и азотен оксид. Мярката влезе в сила през април 2019 г., но не обхваща заведенията за хранене.

Проверено:

Не е вярно, че в Канада е въведен „данък въздух”, както твърдят публикации със снимка на касова бележка във Фейсбук.  Бележката показва такса, въведена само в конкретната верига ресторанти Goodfellas Wood Oven Pizza, вследствие на политика на конкретната верига ресторанти. Събраната сума се дарява за залесяване на райони, пострадали от природни бедствия.

Източници

Goodfellas restaurant: www.goodfellaspizza.ca 

Европейска комисия, Схемите за качество накратко: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-and-quality-schemes-explained_bg#pdo

Tripadvisor, профил на goodfellaspizza: https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g155019-d10766823-r934676805-Goodfellas_Wood_Oven_Pizza-Toronto_Ontario.html 

Dished, Simran Singh, Extra price for a slice: Canadian pizza chain raises eyebrows for charging 2% carbon fee on bills: https://dailyhive.com/vancouver/canadian-chain-goodfellas-pizza-carbon-fee 

ИНСТИТУТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК (ОНЛАЙН)
:
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA/ 

CTV News, Carbon pricing in Canada: What it is, what it costs and why you get a rebate: https://www.ctvnews.ca/politics/carbon-pricing-in-canada-what-it-is-what-it-costs-and-why-you-get-a-rebate-1.6627245

Justice Laws Website, Greenhouse Gas Pollution Pricing Act (S.C. 2018, c. 12, s. 186): https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/g-11.55/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката