fbpx

Не е вярно, че ваксините увреждат естествения имунитет на хората

  • Хората с две дози ваксина срещу COVID-19 не получават по-слаб имунинет от тези, които са го преболедували.

  • Няма научни данни, че ваксините срещу COVID-19 увреждат имунната система на човек, или че организмът му ще бъде по-податлив на следващи мутации на SARS-CoV-2.

Правителството на Обединеното кралство е признало, че ваксините срещу COVID-19 увреждат имунната система хората. А имунитетът след ваксинация е по-слаб от имунитета след преболедуване. Тези твърдения се появиха в многобройни публикации във Facebook в началото на месец януари, а сигнал за тях Factcheck.bg получи от читател.

Публикациите се позовават на доклад на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (HSA), за който се твърди, че разкрива как в дългосрочен план ваксинираните щели да бъдат много по-податливи на следващи мутации на SARS-CoV-2, без значение дали са го преболедували или не.

Освен в социалните мрежи, подвеждащата информация е разпространена и във в. „Труд“ от доц. Атанас Мангъров, който казва, че „започва преосмисляне на тезите за имунизациите срещу вируса“, като се позовава на доклада на HIS. Публикацията има над 16 хиляди интеракции и повече от 3500 споделяния във Facebook.

Не, имунитетът след ваксинация не е по-слаб от имунитета след преболедуване

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (HSA) наистина има публикуван доклад още на 21 октомври 2021 г. за наблюдение върху въздействието на ваксините срещу COVID-19 в страната. Мониторингът на агенцията се изготвя на седмична база и цели да проследи напредъка с борбата срещу пандемията. В него пише, че хората с поставени две дози, които се разболеят от COVID-19, е възможно да получат по-малко анти-N антителата в сравнение с тези, които прекарат заразата без поставен препарат. Това обаче в никакъв случай не означава по-нисък или никакъв имунитет, показва проверка на агенция Reuters.

Съществуват различни видове антитела, които образуват защита срещу вируса – Анти-N антитела и Анти-S антитела. Анти-N антителата се образуват само (но не винаги), ако човек е преболедувал COVID-19. Анти-S антителата могат да се образуват както след естествена инфекция, така и след ваксинация. Това казва пред Reuters професорът по генетичната епидемиология от King’s College London Тим Спектор, водещ учен в ZOE COVID Study – едно от най-големите проучвания на COVID-19 в света. Професорът допълва още, че независимо от наличието на няколко вида антитела, нито един от тях не е гарант за по-голяма или по-малка защита срещу повторно преболедуване след ваксинация или естествено протичане на болестта. 

Един от изводите на проучването на ZOE Study е, че един на всеки пет естествено преболедували COVID-19 не образува въпросните анти-N антитела. 

Самият доклад на HIS не опровергава по никакъв начин ползите от ваксините срещу COVID-19, дори напротив. В него е цитирана информация на Националната система за контрол на имунизацията (NIMS) във Великобритания, според която ваксината на AstraZeneca намалява вероятността от тежко преболедуване с между 65% и 70%, а препаратите на Pfizer-BioNTech и Модерна с между 80% и 95%. 

В доклада са посочени и данни, които потвърждават, че след ваксинация шанса за преболедуване без нужда от хоспитализация достига 80 процента. Нещо повече, анализ на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ доказва, че имунния отговор на човек след ваксинация е по-силен, отколкото след естествено преболедуване.

Не, ваксините срещу COVID-19 не увреждат естествения имунитет 

По отношение на второто твърдение, че двойно ваксинираните никога повече няма да могат да придобият пълен естествен имунитет срещу SARS-CoV-2 или друг вирус, никъде в доклада на HSA не се споменава подобен извод. Такива научни данни също няма към момента. 

Темата за имунитета срещу COVID-19 често попада в медийното пространство. През месец септември 2021 година широка популярност доби погрешна интерпретация на нидерланско научно изследване, което според противници на ваксинацията съдържа сведения, че ваксината на Pfizer отслабва имунната система на човек. Проверка на DW опроверга това.

Подобни твърдения се появиха и след изказване на Марко Кавалери, ръководител на ваксинационната програма на ЕМА, в което той съобщава за хипотезата, че многократното прилагане на една и съща ваксина в краткосрочен план може да доведе до проблем в отговора на имунната система срещу SARS-CoV-2. Въпреки това в социалните мрежи беше разпространена невярна информация, че Кавалери е „признал“, че ваксините причиняват „синдром на имунодефицит“.

Източник: Facebook

Публикациите по темата в социалните мрежи бяха маркирани като подвеждащи, а твърденията – опровергани от италианската фактчек платформа Open. В коментар за тях Кавалери казва: „Всъщност това, което споменах, е само хипотетично намаляване на имунния отговор към ваксината след многократни инокулации и с винаги кратки интервали. Няма проблеми с безопасността или функционирането на имунната система.“ 

Проверено:

Твърдението, че хората с две дози ваксина срещу COVID-19 получават по-слаб имунитет е невярно. Няма научни данни, че ваксините срещу COVID-19 увреждат имунната система на човека.

Източници

COVID-19 vaccine weekly surveillance reports: https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccine-weekly-surveillance-reports

Fact Check-Lower number of anti-N antibodies does not indicate lower immunity, say medical experts, Reuters.com: https://www.reuters.com/article/factcheck-coronavirus-britain-idUSL1N2SE1TC
Does a COVID infection guarantee protective antibodies, ZOE COVID Study: https://covid.joinzoe.com/post/covid-infection-antibodies-protection
Duration of Protection against Mild and Severe Disease by Covid-19 Vaccines, The News England Journal of Medicine: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2115481#article_references
Center for Disease Control and Prevention: https://www.cdc.gov/mmwr/index.html 
Не, ваксинациите не отслабват имунната система, DW: https://www.dw.com/bg/%a-59050952

No! L’Ema non ammette che il richiamo causi la sindrome da immunodeficienza acquisita da vaccino (Vaids), Open: https://www.open.online/2022/01/13/ema-vaids-sindrome-immunodeficienza-vaccino-covid-disinformazione/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката