fbpx

Не е вярно, че във Великобритания има завод за производство на човешко месо

  • Краткият сатиричен документален филм „Грег Уолъс: Британското месо чудо“, излъчен по британския Channel 4, не е истинска история за производство и продажба на човешко месо;

  • Филмът попада в жанра на т.нар. Mockumentary – филми, които имитират документалния жанр, но всъщност представят несъществуващи хора или твърдения;

  • Channel 4, както и авторите на филма потвърждават, че разказаното в него, не е реално.

„Събудете се! Хора, ‘жътвани’ за месо, включително деца на възраст на 6 години“, е заглавието на видео в български профил в ТикТок. 

„За какво ни готвят?…Идеята става още по-ясна. Населението не само ще бъде намалено от 8 милиарда на 500 милиона, но и оцелелите ще бъдат принудени да ядат мъртвите“, гласи пост във Фейсбук от 4 август, споделящ трейлър на филм на английския филмов режисьор Том Кингсли. 

Става дума за видео, което претендира, че показва производство на човешко месо в лаборатория, за да бъде продадено в магазини във Великобритания. Всъщност това е откъс от реалната телевизионна продукция „Грег Уолъс: Британското чудодейно месо“. На 24 юли 2023г. британският телевизионен канал Channel 4 излъчи премиерата на филма, представен от бившия водещ на Master Chef Великобритания – Грег Уолъс. 

В него се разказва за производството на изкуствено човешко месо или по-точно на протеин, съставен от човешки клетки във фабриките на Good Harvest. Според филма, компанията е произвеждала по шест тона от продукта в продължение на 8 месеца. Идеята за новата серия продукти с човешко месо е резултат на увеличаването на разходите за живот на Острова. 

В сатиричния филм дори Грег Уолъс посещава завода, заедно с шеф Мишел Ру-младши – друг популярен британско-френски готвач, награждаван с две звезди „Мишлен“. Двамата кулинарни експерти дегустират продуктите, приготвени уж с дарени от донори човешки тъкани – това е един от моментите във филма, предизвикал най-много негативни реакции в социалните мрежи.

Филмът е пародиен

Всъщност филмът е пародиен, заявиха от британския Channel 4. В интервю за BBC Culture авторът Том Кингсли споделя, че целта на предаването е била да се „иронизира начинът, по който високите разходи за живот и бедността са се нормализирали“. Първоначалната му идея не е била да заблуждава хората, а просто да използва елемент на сатира, за да изненада зрителите, обяснява Кингсли. От друга страна той не очаквал и че хората биха повярвали на историята за повече от няколко минути, довършват от BBC. 

Макар че във филма участват реални личности като Грег Уолъс, Шеф Мишел Ру и Мишел Акърли, при проверка на достоверността на показаното във филма, се разбира, че голяма част от твърденията не отговарят на действителността. 

Проверка показва, че Good Harvest – компанията, за която се твърди, че е производител на “човешкото” месо, всъщност не съществува. Няма и страници в социалните мрежи с подобно име, които да водят до такава компания.

При проверка с инструмента за верифициране на изображения Google Lens се разбира, че снимката на корицата на филма в сайта на телевизионния канал Channel 4, може да бъде открита и в други материали, свързани с филма, където той е определен като т.нар. mockumentary.

Какво е „mockumentary“?

Справка с речника на Cambridge сочи, че mockumentary е телевизионно предаване, създадено в стила на документалния филм, но целящо да представи измислени събития като реални. Името идва от игра на думи – вместо documentary (документален филм, от английски език) е mock-umentary. Mock на английски значи имитация или подигравка. 

Всъщност пародийният документален филм е базиран на сатиричното есе „Скромно предложение“ на ирландския писател Джонатан Суифт от 1729 г. , в което той призовава бедните ирландци да продават децата си на богатите като храна. Във финалните надписи на филма авторите дори са оставили специални благодарности към Джонатан Суифт. Проверка по темата направиха и от българската секция за проверка на фактите на „AFP Провери“.

Проверено:

Не е вярно, че във Великобритания има завод за производство на човешко месо. Във филма „Грег Уолъс: Британското чудодейно месо“ на британския телевизионен канал Channel 4 не се твърди, че в компания на име Good Harvest се изработват продукти от човешко месо. Продукцията всъщност е сатирична и цели да покаже как проблемите, причинени от увеличаващите се разходи във Великобритания могат да накарат  хората да са подведат до крайна степен – като да повярват, че в страната ще се продава човешко месо. Такава компания и такива продукти не съществуват. 

Автор: Александър Куколев

Публикацията е създадена в рамките на Първата национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници:

BBC, The hoax documentary about human flesh-eating that schocked the world: https://www.bbc.com/culture/article/20230727-the-hoax-documentary-about-human-flesh-eating-that-shocked-the-uk

Cambridge dictionary, mockumentary: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/mockumentary

Channel 4, Gregg Wallace: The british miracle meat: https://www.channel4.com/programmes/gregg-wallace-the-british-miracle-meat

Reuters, Fact Check-Channel 4 lab-grown ‘human meat’ show is satirical: https://www.reuters.com/article/factcheck-britain-food-idUSL1N39C1LZ

Guardian, ‘The anger of it will linger for years’ – is The British Miracle Meat the most disturbing TV satire ever?: https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2023/jul/25/the-anger-of-it-will-linger-for-years-is-the-british-miracle-meat-the-most-disturbing-tv-satire-ever

AFP Провери, Филмът, показващ „фабрика за човешко месо“, е сатира:
https://proveri.afp.com/doc.afp.com.33RC326

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката