fbpx

Не е вярно, че западните медии премълчават обстрелите в Белгород

  • Не отговаря на истината твърдението на американския журналист Патрик Ланкастър, че западните медии не са отразили ракетните обстрели в руския град Белгород.
  • Не може да се твърди, че Патрик Ланкастър е независим журналист.

Репортаж за обстрела в руския град Белгород в средата на октомври активно се споделя във Фейсбук. Материалът е дело на Патрик Ланкастър, който се представя като журналист на свободна практика. Във видеото, качено в личния му YouTube канал, Ланкастър твърди, че западните медии умишлено няма да отразят нападението над руския град. Factcheck.bg направи проверка след получен сигнал от нашия читател Станимир Габровски.

На 13 октомври ракетен удар нанесе щети върху фасадата на жилищен блок в Белгород. Губернаторът на Белгородска област обвини за нападението Украйна, която официално отрече да е замесена. В профила си в Twitter Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, написа, че Русия е изстреляла ракета към украинския град Харков, но “нещо се е объркало и тя се е ударила в жилищната сграда”.

Във видео, публикувано няколко дни след атаката, Патрик Ланкастър заснема разрушенията и прави коментар, че нито една западна медия няма да си позволи да ги отрази:

“Основните медии няма да покажат тази страна. Няма да покажат атаките на руски градове от страна на Украйна. Те ще покажат само страната, която е изгодна за Украйна“, заявява Ланкастър на 17 октомври. Към днешна дата видеото в YouTube канала му има 117 хил. гледания и над 2,5 хил. коментара.

Казаното от Патрик Ланкастър не отговаря на истината. Още в деня на атаката, 13 октомври, случилото се в Белгород е отразено от големи световни медии, сред които Reuters, CNN, DW и други. Всички те публикуват информация за ракетния удар, като представят версиите и на Киев, и на Москва с уточнението, че нито една от тях не може да бъде потвърдена от независими източници.

Кой е Патрик Ланкастър

Патрик Ланкастър е роден в Сейнт Луис, щата Мисури. От 2001 г. до 2006 г. служи като офицер във военноморското разузнаване на САЩ. След това за кратко работи като брокер на недвижими имоти и в строителна фирма, става ясно от профила му в социалната мрежа LinkedIn. 

Ланкастър се изявява като видео журналист на свободна практика от 2011 г. насам. Той аргументира решението си да стане журналист с липсата на алтернативни и достоверни източници на информация. В LinkedIn Патрик Ланкастър дори твърди, че в определени периоди е имал работни отношения с агенция “Ройтерс”. Пред сайта “Грид” говорител на агенцията отрича Ланкастър да е бил техен щатен служител или международен кореспондент.

Първото посещение на Патрик Ланкастър в Украйна е през 2014 г. по повод непризнатия референдум за присъединяване на Крим към Русия. Оттогава досега Ланкастър се намира в контролираните от Русия украински територии на изток, откъдето прави репортажи със свидетелски разкази, отразяващи руската гледна точка. 

Той е един от малцината, а често и единствен, чуждестранен журналист с достъп до окупираните украински територии. Докато снима, Ланкастър редовно бива придружаван от руски военнослужещи. През април т.г. той публикува видео в канала си в Telegram, в което обяснява, че по препоръка на руската армия носи бели ленти на ръката и крака си. В противен случай, обяснява американецът, може да бъде сметнат за украински военен и застрелян.

В края на месец септември т.г. Ланкастър отива в Мариупол, за да проследи как протича провеждания тогава референдум за присъединяване към Русия. Видеото започва с разказ на Ланкастър как Русия ремонтира унищожени от войната жилища, за да ги даде безплатно на хората. Известна теза на Кремъл е, че разрушенията в Мариупол са причинени от украинската страна (която е отговорна и за войната като цяло).

Репортажите на Патрик Ланкастър отразяват войната от руската страна на фронта, което ги прави едностранчиви. Във видеото от Мариупол например той говори единствено с хора, които се самоопределят като руснаци, и безпрекословно подкрепят действията на Русия. Ланкастър пропуска да включи критични гласове срещу действията на Кремъл. Ето защо не може да се твърди, че американецът е “независим журналист”, за какъвто се представя. 

Проруските позиции на Ланкастър и манипулативният подход в материалите му са изобличени и от полската фактчек организация Demagog

Интересно, но факт: Ланкастър винаги се озовава в точното време на точното място. Малко преди руската инвазия от началото тази година американецът прави репортаж за предполагаем бомбен атентат близо до град Донецк, извършен от Украйна, в контролираната от проруските сепаратисти територия. Във видео разказ от мястото на събитието той твърди, че са загинали трима цивилни. След разследване на организацията “Белингкат” става ясно обаче, че случката е режисирана, тъй като по черепа на една от “жертвите” на експлозията има следи от извършена аутопсия. 

Пред Task & Purpose основателят на Белингкат Елиът Хигинс казва, че “не е възможно да знаем на 100% дали той (Патрик Ланкастър – бел.а.) е знаел и съзнателно е участвал в инсценирането на тази пропаганда, но назад във времето има много примери за това как той отразява пристрастно действията на Русия и проруските сепаратисти.”

В канала на Ланкастър в YouTube може да бъде намерен цял плейлист, създаден през 2018 г., съдържащ видеа за социално-икономическата ситуация в Крим четири години след анексирането от Русия. В тях Ланкастър представя Крим като стабилен и икономически развиващ се регион. Според ООН обаче в Крим се поддържа атмосфера на беззаконие и безнаказаност от страна на местните власти. Неправителствената организация Human Rights House Foundation отбелязва в свой доклад, че гражданските свободи в Крим са радикално ограничени, а като инструмент за управление в региона се използва политиката на масово разселване. Че ситуацията в района е обезпокоителна, предупрежда и правозащитната организация Фрийдъм Хаус (Freedom House).

От началото на войната в Украйна досега аудиоторията на Патрик Ланкастър в YouTube е нараснала над десет пъти – от 50 хиляди абоната през февруари т.г. до 528 хиляди към днешна дата. Уебсайтът “Грид” определя Ланкастър като един от “любимите пропагандатори на Русия”, който е и често канен говорител в руските държавни информационни канали Russia Today (RT), Русия 1 и Русия 24. Името му се появява и в български медии, които го представят като “американски журналист”.

Влиятелните западни инфлуенсъри на Кремъл

Практиката на Кремъл да използва западни журналисти, експерти и други популярни личности, за да популяризира пропагандните си тези, е добре позната. Те са използвани като източници на “истината” за войната, която големите западни медии премълчават. Представяни са като “независими”, тъй като не работят за установени медии и показват безпристрастно случващото се в Украйна – анализът на работата на Патрик Ланкастър ясно показва, че това не е така. 

Скорошен доклад на международната неправителствена организация Институт за стратегически диалог, цитиран от VICE News, определя общо 12 влиятелни личности от осем западни държави като проводници на проруска пропаганда. Освен Патрик Ланкастър, в списъка е и германската журналистка Алина Лип, за която Factcheck.bg вече писа. 12-те инфлуенсъри са увеличили неимоверно популярността си в резултат на спирането на руските държавно контролирани канали в западните страни и ограничаването на свързаните с Кремъл профили в социалните медии – те имат общо 1,57 милиона абонати в YouTube, а видеата им там са гледани 187,6 милиона пъти.

Проверено:

Не е вярно, че западните медии премълчават ракетните обстрели в Белгород, Западна Русия – атаките са отразени от най-големите международни медии и агенции. Авторът на твърдението Патрик Ланкастър не е “независим журналист”, както се представя – той е базиран в Донбас от 2014-а г. и отразява събитията там от руска гледна точка.

Източници

Russian border region says Ukraine shelled it, Kyiv blames stray Russian fire: https://www.reuters.com/world/europe/russian-border-regions-say-ukraine-shelled-buildings-disrupted-power-supply-2022-10-13/

October 13, 2022, Russia-Ukraine news: https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-10-13-22/h_5162f08ad682f5df6273ff7c30cde36f

Ukraine: Russia to evacuate residents from annexed Kherson: https://www.dw.com/en/russia-ukraine-updates-russia-to-evacuate-residents-from-annexed-kherson/a-63421917 

Ukrainians destroy Mariupol? Patrick Lancaster’s pro-Russian propaganda: https://demagog.org.pl/fake_news/ukraincy-niszcza-mariupol-prorosyjska-propaganda-patricka-lancastera/ 

Американский журналист Патрик Ланкастер о вранье западных СМИ о событиях на Донбассе: https://www.youtube.com/watch?v=_7POhXg4qbs

Meet Patrick Lancaster: A U.S. Navy veteran from Missouri and Russia’s favorite war propagandist: https://www.grid.news/story/misinformation/2022/04/18/russias-favorite-war-propagandist-is-a-navy-veteran-from-missouri/

From the Lancaster Family: The Story of an American Reporter Who Settled in the DNR, Was a Friend of Givi, and Uses Morgue Bodies for Fake News: https://zaborona.com/en/from-the-lancaster-family-the-story-of-an-american-reporter-who-settled-in-the-dnr-was-a-friend-of-givi-and-uses-morgue-bodies-for-fake-news/ 

Ukraine: Ukraine (Crimea): https://www.state.gov/reports/2018-country-reports-on-human-rights-practices/ukraine/ukraine-crimea/

CRIMEA: BREAKING THE WALL OF SILENCE: https://humanrightshouse.org/wp-content/uploads/2018/12/web-Crimea-breaking-the-wall-of-silence.pdf 

‘Exploiting Cadavers ’and ‘Faked IEDs’: Experts Debunk Staged Pre-War ‘Provocation’ in the Donbas: https://www.bellingcat.com/news/2022/02/28/exploiting-cadavers-and-faked-ieds-experts-debunk-staged-pre-war-provocation-in-the-donbas/

How a former US Navy sailor became a Putin propagandist: https://taskandpurpose.com/news/navy-veteran-russian-propaganda-ukraine/

Meet the US ‘Journalist’ Helping Spread the Kremlin’s Propaganda: https://www.vice.com/en/article/wxneb4/ukraine-patrick-lancaster-journalist  

Не е вярно, че Германия съди журналистка за различно мнение: https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-v-germaniya-chovek-mozhe-da-bade-osaden-za-razlichno-mnenie/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката