fbpx

Не е вярно украинското твърдение, че Google Maps са направили видими снимки на руски военни обекти

Туитър (Twitter) профилът Armed Forces (@ArmedForcesUkr) (в превод – Въоръжени сили на Украйна) разпространи твърдение, че технологичната компания Google – чрез услугата си за навигация и карти Maps, е направила достъпни снимки на руски военни обекти, които до момента са били замъглени.

Публикацията от 18 април е съпътствана от илюстрации, които да подкрепят твърдението, че вече има достъп до изображенията. Ден по-късно Туитър блокира достъпа до целия акаун с над 463 хиляди последователи, който не е официален, но негови туитове не веднъж са били споделяни от профила на Министерството на отбраната на Украйна.

„Google Maps пусна достъп до руски военни и стратегически обекти. Сега всеки може да види различни руски пускови установки, установки за междуконтинентални балистични ракети, командни пунктове и тайни полигони с резолюция около 0.5 м на пиксел“, гласи цялото съобщение в неофициалния профил на украинската армия в социалната мрежа Туитър.

Пред сайта The Verge Женевив Парк – говорител на Google, отрече тези твърдения и заяви, че „не са нанасяли поправки“, а снимките „са налични в Google Maps много преди започването на конфликта в Украйна“. “Не сме правили никакви промени по замъгляването на сателитните снимки в Русия“, добавя Парк.

Източник: Туитър профил на @ArmedForcesUkr

По-късно от Google публикуваха опровержение на твърдението и чрез коментар от официалния си Туитър акаунт под съобщение на беларуската медия NEXTA (@nextа_tv), която също е разпространила невярното твърдение.

Това, че достъпът до изображенията е публичен, се потвърждава и от The Verge. Оттам са установили достоверността на една от снимките, разпространени от неофициалния профил на украинската армия, която наистина показва руски военен обект. Тя се намира на следните координати 52°55’00.3″N 158°29’16.1″E, които отвеждат до полуостров Камчатка, в азиатската част на Руската федерация.

Factcheck.bg потвърди достоверността и на друго от публикуваните изображения, което показва ядрения ракетен крайцер „Петър Велики“ и по-малък ракетен крайцер „Маршал Устинов“ на пристанище в Мурманска област.

Друга снимка, потвърдена от Factcheck.bg, също съществува в Google Maps и показва летище край Курск.

Според The Verge Google има практика и да замъглява снимки на чувствителни зони, например военновъздушната база 705 на френските сили, и да оставя публични изображения на военни зони, например военновъздушната база Нелис в САЩ и дори известната Зона 51. Военните на много държави обаче имат достъп до сателитни изображения, които не са замъглявани от Google Maps, пишат още от The Verge.

Около 22 ч. българско време на 19 април Туитър блокира достъпа до профила Armed Forces (@ArmedForcesUkr). Невярната информация обаче е разпространена в много други акаунти в социалните мрежи, както и в редица медии.

Проверено:

Не е вярна информацията, публикувана в неофициалния Туитър профил на украинската армия, че Google Maps е направила видими снимки на руски военни обекти, които досега са били замъглени. От компанията заявиха, че достъпът до изображенията е публичен още преди започването на руската инвазия в Украйна.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката