fbpx

Не, Франция не е забранила вятърните турбини

  • Франция не е забранила изграждането на съоръжения за вятърна енергия;

  • Висшата съдебна инстанция в страната е отменила няколко документа, чрез които се регулира звуковото въздействие на вятърните турбини.

В края на март в някои уебсайтове и в социалните мрежи се разпространи твърдение, че Франция е забранила изграждането на нови ветроенергийни мощности. Публикация в сайта Saprotivata.bg от 28 март е озаглавена „Край с вятърната енергия във Франция“. Тя е разпространена в голям брой групи във Фейсбук с обща аудитория над половин милион потребители. Споделяния на публикацията има и в социалната мрежа Х, като в туитовете също се говори за забрана на вятърните турбини във Франция.

В текста става дума за решение на Държавния съвет във Франция, който е най-висшата съдебна инстанция в страната, по отношение на нормите за допустимите нива на шум при работата на вятърните турбини. В публикацията, подписана с псевдонима „Рада Госпожина“, се твърди, че Франция няма повече да издава разрешения за изграждане на ветрогенератори.

Проверката на Factcheck.bg показа, че със свое решение от 8 март 2024 г. Държавният съвет е отменил протоколите, регулиращи шума от работата на вятърните турбини. Това са няколко последователни документа, одобрени от изпълнителната власт, в които се урежда измерването на звуковото въздействие при издаването на разрешения за строителство на вятърни паркове. Решението се позовава на липсата на оценка за въздействие върху околната среда при първоначалното изготвяне на тези протоколи. В него се отбелязва също, че те не са били подложени на обществено обсъждане. Регулаторните документи са отменени заради процедурни нарушения при приемането им, а не заради техния смисъл и съдържание.

Съдът постановява да бъде направена екологична оценка и тя да залегне в изработването на нови протоколи след съответното обществено обсъждане. Решението не представлява забрана за изграждане на ветроенергийни съоръжения. То означава единствено, че разрешения за нови проекти биха могли да се забавят, докато тече процедурата по изработването на новата регулаторна рамка.

В позиция на Асоциацията на производителите на възобновяема енергия във Франция се изтъква, че отмяната на тези няколко документа връща в сила регулаторната рамка от 2011 г. по въпроса – тогава са приети последните протоколи, които не са отменени от съда. Според организацията допустимите шумови норми от 2011 г. са били същите като отменените сега от съда, а разликата е единствено в методите на измерване.

Източник на информацията, публикувана от Saprotivata.bg, е прессъобщение на една от организациите жалбоподателки по делото. Това е Федерацията за устойчива околна среда (Fédération Environnement Durable), чиято дейност е посветена изцяло на борба с развитието на вятърната енергия във Франция. В прессъобщението си организацията, която е страна по делото, определя решението като „историческо“.

Организации против вятърната енергия в други държави също разпространяват публикации с твърдението, че „съдът във Франция е обявил всички вятърни турбини за незаконни“. В действителност единствено част от правилата за издаване на разрешения за такива съоръжения са отменени поради констатиран процедурен дефект при приемането им.

Кой разпространява твърдението в България?

Сайтът Saprotivata.bg е анонимен – в него не са посочени данни за издател или собственик, както изисква Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. В секцията „Кои сме ние“ има само общи твърдения като „ние сме много“, но не са споменати конткретни лица. Материалът с невярното твърдение за забрана на вятърната енергия във Франция е публикуван под псевдоним.

В публикацията се споменава за контакти между Федерацията за устойчива околна среда във Франция и българското сдружение „Човек-природа-живот“, като през миналата година сдружението е било домакин на визита от страна на секретаря на федерацията Жан-Луи Ремуит.

По-рано този месец Factcheck.bg публикува подробен материал относно мрежите за разпространение на дезинформация за зелената енергия в България. Тази проверка показа, че сдружението „Човек-природа-живот“ е свързано с личности и организации около „Исторически парк“ и около групата „Свободна и мирна България“. Всички те са част от мрежа за координирано разпространение на анти-европейско съдържание, на дезинформация против зелената енергия и популяризиране на инициативи против оказването на помощ за Украйна.

Пътят на публикациите с твърдението за забрана на вятърните турбини във Франция следва точно описания от Factcheck.bg модел на разпространение в тази мрежа. То е споделено например от профила на Сърнела Воденичарова, която е част от инициативния комитет на инициативата „Свободна и мирна България“, от самата фейсбук група „Свободна и мирна България“, от свързаната с нея група „Народна медия“ и от страницата „България“ с почти 180 000 последователи, която е сред администраторите на „Свободна и мирна България“. Тези постове получават и допълнителни споделяния от други индивидуални профили, чрез които достигат и до още няколко групи.

Споделяния на публикацията има и в групи свързани с „Исторически парк“, сред които „Красиво Ветрино“ и „Красива Силистра“. Линк към публикацията е споделен и в Х профила на основателя на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов.

Проверено:

Франция не е забранила изграждането на съоръжения за вятърна енергия. Висшата съдебна инстанция в страната е отменила няколко документа, чрез които се регулира звуковото въздействие на вятърните турбини. Невярното твърдение се разпространява от вече изследвана от Factcheck.bg мрежа за координирано споделяне на дезинформация за зелената енергия.

Източници:

Le Conseil d’État: https://www.conseil-etat.fr/

Le Conseil d’État statuant au contentieux No 465036: https://factcheck.bg/wp-content/uploads/2024/04/CE-8-mars-2024-reshenie-na-Darzhavniya-savet.pdf

France renouvelables, Décision du Conseil d’État sur le protocole acoustique des éoliennes: les anti énergies renouvelables pris en flagrant délit de désinformation: https://www.france-renouvelables.fr/actualite/decision-conseil-etat-accoustique/

Министерство на културата, Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги: https://mc.government.bg/files/83_ZAKON_za_zadyljitelnoto_depozirane….rtf

Fédération Environnement Durable, Qui sommes nous? https://environnementdurable.org/qui-sommes-nous/

Factcheck.bg, Мрежа от групи в социалните медии разпространява дезинформация за зелената енергия и войната в Украйна: https://factcheck.bg/mrezha-ot-grupi-v-socialnite-medii-razprostranyava-dezinformaciya-za-zelenata-energiya-i-vojnata-v-ukrajna/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката