fbpx

Не, френски самолети не са нарисували руското знаме при посрещането на олимпийския огън в Марсилия*

*Статията е коригирана в 20:33 ч. на 25.05 – сменена е водещата визия, тъй като в първоначалния вариант във визията е изписано неточно „невярно“, вместо коректната оценка „подвеждащо“.

  • Видеоклип с кадри от посрещането на олимпийския огън във Франция невярно внушава, че френски самолети са нарисували руското знаме в небето над Марсилия;

  • Самолетите са нарисували френското знаме, но кадрите са снимани от ъгъл, който създава оптична илюзия, че цветовете се подреждат като в руския флаг;

  • Видеото тръгва от руски Телеграм канал, а впоследствие се разпространява от проруски групи и профили в социалните мрежи.

В българските социални мрежи се разпространява видеоклип, който невярно внушава че френски самолети рисуват руското знаме на посрещането на олимпийския огън в Марсилия на 8 май 2024 г. Кадрите са автентични, но ъгълът на заснемане създава оптичната илюзия, че нарисуваното знаме е руско. 

На какво се дължи оптичната илюзия?

Всъщност самолетите, които изпускат пигменти във въздуха, летят на различна височина. На кадрите се виждат общо шест самолета – два със син пигмент, два с бял и два, които изпускат червения цвят. Средните два самолета, които изпускат белия пигмент, летят на по-голяма височина от останалите самолети. Видеото, което уж показва руското знаме, е заснело самолетите отстрани. Така се създава и илюзията, че нарисуваното в небето знаме е това на Руската федерация.

Показването на руското знаме е забранено по време на олимпийските игри

В отговор на войната на Русия в Украйна Международният олимпийски комитет (МОК) забрани да бъдат показвани знамената, химните, цветовете или каквито и да било други отличителни знаци на Русия или Беларус по време на олимпийските игри през 2024 г.

Според насоките на МОК, спортистите ще могат да участват само ако не подкрепят и не са подкрепяли в миналото войната на Русия в Украйна. Участието им не е разрешено и ако са сключили договор с военна или охранителна агенция, тъй като много от спортните клубове в Русия имат преки връзки с военните и службите за сигурност. Спортистите трябва да отговарят на всички антидопингови критерии и да подпишат условията за участие в Париж, които съдържат ангажимент за спазване на Олимпийската харта, включително „мирната мисия на олимпийското движение“.

Откъде тръгва подвеждащото видео?

Кадрите, които се разпространяват в социалните мрежи у нас, са заснети на 8 май по време на церемония по посрещането на олимпийския огън на марсилското пристанище.   

Проверка на естонските проверители на факти „Проверено” показва, че видеото е публикувано за пръв път в руския канал в Телеграм „Шейх Тамир” на същия ден. Видеото намира широко разпространение онлайн на следващия ден, 9 май. Голям брой руски медии разпространяват кадрите с невярното внушение, че френските пилоти са объркали реда на синия и белия цвят и погрешка са нарисували руското знаме в небето над Франция. Появява се и версия, че видеото е записано на 9 май по време на парад в чест на Деня на Европа.

В България видеото е разпространено в групи с проруска и антисистемна насоченост, както и в страници за развлекателно съдържание.

Във Франция подвеждащото видео се разпространява на фона на руска дезинформационна кампания, насочена срещу провеждането на олимпийските игри в Париж. Френските медии сигнализират за изфабрикувани репортажи, които използват визуалната идентичност на утвърдени медии, но разпространяват напълно неверни твърдения. Например, че френското правителство принуждава бременни жени да родят преди началото на олимпийските игри, за да има достатъчно свободни болнични легла. Или че голям брой хора са оттеглили резервациите си за престой в Париж заради „нестабилна обстановка във Франция, протести, опасност от терористични атаки и агресивната реторика на Макрон относно Русия”. 

Проверено

Не е вярно, че френски самолети са нарисували руското знаме в небето над Марсилия по време на посрещането на олимпийския огън. Самолетите са нарисували френското знаме. Кадрите са истински, но са заснети от ъгъл, който създава оптична илюзия, че цветовете са наредени като руския флаг. Подвеждащите кадри тръгват от руски канал в Телеграм и се разпространяват в проруски групи в социалните мрежи.

Източници:

No, French pilots did not ‘accidentally’ paint a Russian flag during Olympic flyover • FRANCE 24: https://www.france24.com/en/tv-shows/truth-or-fake/20240509-no-french-pilots-did-not-accidentally-paint-russian-flag-during-marseille-olympic-parade-flyover?utm_medium=social&utm_campaign=youtube&utm_source=shorty&utm_slink=f24.my%2FAJum 

Правда ли, что французские лётчики по ошибке нарисовали российский триколор в небе над Марселем?: https://provereno.media/blog/2024/05/15/pravda-li-chto-francuzskie-lyotchiki-po-oshibke-narisovali-rossijskij-trikolor-v-nebe-nad-marselem/ 

Ingérence russe et reportages détournés : les autorités françaises s’alarment de la propagande anti-JO: https://www.leparisien.fr/jo-paris-2024/ingerence-russe-et-reportages-detournes-les-autorites-francaises-salarment-de-la-propagande-anti-jo-26-04-2024-7MD2X5IQU5EO7B3QNRMGVPTVME.php

Olympic flame arrives in Marseille after spectacular firework and flyover display: https://olympics.com/en/news/paris-2024-olympic-torch-relay-arrival-marseille-celebrations-concert

Will Russia compete at Paris 2024 Olympics? Vetting process for athletes explained: https://www.reuters.com/sports/olympics-how-will-russian-athletes-be-cleared-compete-paris-2024-2024-03-22/

Забрана на руски и беларуски отличителни знаци по време на олимпийските игри през 2024 г.: https://olympics.com/ioc/news/strict-eligibility-conditions-in-place-as-ioc-eb-approves-individual-neutral-athletes-ains-for-the-olympic-games-paris-2024  

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката