fbpx

Не, ХААРП не е причина за наводненията в Карловско

  • Не е вярно твърдението, че “климатично оръжие” е причина за рекордните валежи, наводнили карловските села в началото на септември.
  • Конспиративната теория, че климатичните промени са изкуствено създадени и са контролирани от САЩ чрез програмата ХААРП, многократно е била опровергавана. 

Ден след наводненията в Карловско широко разпространение в социалните медии добиха публикации, обясняващи случилото се с „умишлено манипулиране на природните явления“. Според текстовете унищожителните валежи са причинени от използваното от американската армия „климатично оръжие“ ХААРП. „Разкритията“ са направени благодарение на високопоставени руски политици като президента Владимир Путин и военния министър Сергей Шойгу и са потвърдени от българските власти, се казва още в публикациите.

След сигнал от читател Factcheck.bg провери източниците на тези информации.

 

 

Неверните твърдения тръгват от новосъздадения сайт Delnikbg.eu, където всеки ден се появават по няколко подобни публикации. В посочените източници на „информациите“ – ТАСС или РИА „Новости“, не могат да бъдат открити изказвания по темата на цитираните руски политици. Онлайн изданието е регистрирано на 21 август тази година, текстовете му са главни букви и с правописни, граматически и пунктуационни грешки, а авторът на всички текстове е само един – Пламен Димитров. Графично и съдържателно сайтът е идентичен с Novinitebg.eu. Faktibg.eu, Nowbg.eu, които се занимават с разпространението на изфабрикувани съобщения и конспиративни теории. Повече за тези сайтове можете да прочетете тук.

Твърденията за умишлено причинените от американсата армия наводнения се препубликуват предимно в две Фейсбук групи- „Ние искаме газ и ток! Не искаме политиката на САЩ!“, създадена на 30 август, и „Факти и критично мислене“. В тях с най-голяма популярност е текст от 6 септември, според който, служебният премиер Гълъб Донев „потвърждава“ изкуственото предизвикване на валежите и „атаката от ХААРП“.

В действителност на шести септември при посещението си в наводненото село Каравелово Гълъб Донев казва, че виновен за бедствието е само падналият проливен дъжд (над 200-250 кубика на квадратен метър). Служебният министър-председател твърди, че деретата са били почистени и в района няма незаконна сеч, като по този начин отрича казаното от местните хора, че това са основните причини за опостушителния размер на бедствието.

Управлението на метеорологичните явления чрез програмата ХААРП е стара конспиративна теория. Твърдения, че природните катаклизми могат да бъдат умишлено предизвикани, се появават след всяко по-мащабно бедствие – наводнение, земетресение, цунами. Конспиративните теории отричат, че причина за бедствията могат да са климатичните промени и глобалното затопляне и откриват „знаци“ за готвен „световен заговор срещу човечеството“- може да прочетете повече за това тук. 

След всяко голямо наводнение у нас ( в с.Бисер, в кв. Аспарухово във Варна, в Мизия, сега в Карловско и т.н) в коментарите под новините за бедствието в различните медии се появява версията за изкуственото му предизвикване чрез американската програма ХААРП. Конспиративната теория присъства дори и в авторски статии в утвърдени медии. 

Конспирацията „ХААРП“ е широко разпространена в цял свят. Едно от последните неверни твърдения по темата е от август тази година и е много актуално в Австралия. Според него програмата може да променя времето. Професор Фред Менк, експерт по земната йоносфера и магнитосфера от университета в Нюкасъл, определя това твърдение като „глупост“.

По света търсачите на конспирации обвиняват ХААРП не само в контрол на времето. През 2010 г. венецуелският лидер Хуго Чавес заявява, че HAARP или програма като нея е предизвикала земетресението в Хаити. Подобно е и „обяснението“ за труса в Япония през март 2011 г., довел до аварията в АЕЦ „Фукушима-1“.

Какво всъщност е ХААРП?

UAF/GI photo by JR Ancheta

ХААРП е реално съществувала научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние – HAARP- High Frequency Active Auroral Research Program.

Програмата започва през 1990 г. като инициатива на Американския конгрес за разширяване на познанията за горните слоеве на земната атмосфера и техния ефект върху разпространението на радиовълните. Целта й е да изследва физическите и електрическите свойства на йоносферата на Земята, които могат да повлияят на военните и гражданските комуникационни и навигационни системи. Между 1990 г. и 2014 г. ХААРП е съвместно управлявана от Военновъздушните и Военноморските сили на Съединените щати, финансирана е от тях и от Държавната национална фондация за наука. 

Програмата е прекратена през 2014 г., а собствеността на съоръженията и оборудването е прехвърлена на Университета във Феърбанкс, Аляска. Учебното заведение редовно провежда Ден на отворените врати и обяснява каква е работата им по ХААРП.

Проверено:

Не отговаря на истината твърдението, че програмата ХААРП, ръководена от американската армия, е причина за проливните дъждове, наводнили няколко населени места в Карловско. Руски официални лица не са предупреждавали за „активирането“ на ХААРП, нито пък българският служебен министър-председател е „признал“ за използването й. Американската научноизследователската програма ХААРП действително е съществувала до 2014 г., но не се е занимавала с “контрол върху времето”. 

Източници

Идентични сайтове, които разпространяват конспиративни теории през последните месеци: https://factcheck.bg/ne-e-vyarno-che-szo-startira-nova-valna-ot-kovid-19-v-balgariya/

Изказване пред журналисти на служебния министър-председател Гълъб Донев при посещението му в село Каравелово: https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-galab-donev-natsionalniyat-ideal-za-obedinenie-ne-e-kampaniya-toy-e-izbor-vseki-den

Няма глобално затопляне- конспиративни теории за промените в климата: https://factcheck.bg/znaete-li-che-globalno-zatoplyane-nyama/

Версия, че наводнението в кв. Аспарухово е причинено от ХААРП: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/6296803

ХААРП не причинява промени във времето-проверка на фактите от Australian Associated Press(AAP): https://www.aap.com.au/factcheck/haarp-weather-control-conspiracy-is-off-in-the-clouds/

Конспиративни теории за ХААРП: https://www.nbcnews.com/science/weird-science/conspiracy-theories-abound-u-s-military-closes-haarp-n112576

Държавната национална фондация за наука на САЩ, съфинансираща програмата ХААРП: https://www.nsf.gov/awardsearch/showAward?AWD_ID=0528111

Университет във Феърбанкс, Аляска, който сега стопанисва съоръженията на ХААРП: https://uaf.edu/uaf/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката