fbpx

Не, Иван Вазов не е предрекъл мигрантска вълна в Европа в наши дни

  • Иван Вазов не е писал „почти пророческо стихотворение“ през 1916 г., в което да предупреждава за мигрантска вълна в наши дни;

  • Няма открито непубликувано стихотворение на Иван Вазов през 2016 г.;

  • Текстът е написан от журналист в „Площад Славейков“ през 2016 г.  като първоаприлска шега.

През последните седмици се разпространява стихотворение, приписвано на Иван Вазов, за което се твърди, че предсказва мигрантска вълна в наши дни. „Творбата“ се разпространява периодично в социалните мрежи от 2016 г. В публикациите за нея се твърди, че е написана през 1916 г., но е открита сто години по-късно.  В самото стихотворение се казва, че „идат времена ужасни“, „aраби, турци, с чалми бели ще ни поробят пак след век“ и „не с китка мека, а със сабя вий спрете страшната вълна“. Коментарите към стихотворението интерпретират това като предсказание за наплив от мигранти към нашата страна.

Проверка на Factcheck.bg показва, че „пророческото стихотворение“ не е написано от Вазов и не е от 1916 г. Написано е 100 години по-късно като първоаприлска шега. Впоследствие започва да се споделя в социалните мрежи, съпроводено от невярното твърдение, че авторът е Вазов. От 2016 г. насам то се публикува от редица Фейсбук страници и групи, както и от сайтове като lentata.com, budnaera.com и informiran.net.

Сайтът lentata.com, например, e публикувал стихотворението през 2020 г. със заглавие „Пророческото стихотворение на Вазов”. Проверка с инструмента CrowdTangle показва, че така невярната информация потенциално е стигнала до над половин милион души във Facebook. От lentata.com тя е била разпространена в 19 групи в социалната мрежа. Сред тях са „НИЕ НЕ ИСКАМЕ ВОЙНА С РУСИЯ“, „БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ – ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ“, „ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА ЗА БСП!“ и „Фенове на президента Румен Радев“, „СТРОГО СЕКРЕТНО НЛО ИЗВЪНЗЕМНИ КОНСПИРАЦИИ БОГ ВСЕЛЕНАТА ТАЙНИ И ЗАГАДКИ“.

Справка в в analyzeid.com показва, че Lentata и личният сайт на Мартин Карбовски имат един и същи собственик.

Иван Вазов не е предрекъл мигрантска вълна

Защо стихотворението не е на Вазов 

Текстът на стихотворението не може да бъде открит сред събраните произведения на поета, показва съдържанието на издание от 1956 г., изброяващо стихотворенията на Вазов от 1913 г. до смъртта му, както и непубликувани такива.

Информация за подобна новооткрита творба на Вазов през или преди 2016 г. няма. А стилистиката ѝ не отговаря на времето, в което невярно се твърди, че е написана. 

„Няколко особености в стилистиката подсказват, че стихотворението не е автентично. Изразът „китка мека“ е с определено жаргонно значение от нашето време и не отговаря на стила на тогавашното. Метафората „погълнала докрай Балкана“ също не е в стила на Вазов и не отговаря на представата му за съкровената връзка между родината и Балкана. Датата на създаване за произведението е 1 април – ден на шегата, и то не само в българския календар също може да бъде подсказка, че текстът е фалшификат“, каза дългогодишният учител по български език и литература Росилора Терзиева пред Factcheck.bg.

Иван Вазов не е предрекъл мигрантска вълна

„Отдалече и с невъоръжено око се разпознава, че тази псевдотворба уж на Вазов е инструментализирана да обсужи актуална идеологема – страхът от другия, турците, арабите, бежанците. По перфиден начин се играе със страховете на хората с цел подклаждане на дълговечното разделение по общностен, етнически, расов и религиозен признак. Лъжата често си играе с огромни ценностни масиви като историята и литературата, като злоупотребява с тях. В случая просто виждаме и четем още от същото. Но е важно да четем с разбиране, със сетива за контекста. Тогава трудно можем да се поддадем на фалшиви новини и пропаганда“, коментира писателят и сценарист Ангел Иванов.

А кой е авторът?

Автор на стихотворението е редакторът в „Площад Славейков“ Силвия Недкова. В публикация от декември 2022 г. тя обяснява мотивите си така: 

„Първоаприлската ми шега през 2016 г. Разчиташе на способността на хората да различават истината от лъжата, да четат задълбочено и критично и да не се поддават на първосигналните внушения“, пише Тя отболезва, че очевидната фалшификация е заживяла собствен живот, споделяна е хиляди пъти и дори е цитирана като „пророчеството на Патриарха“.

Поредна измислена творба на Вазов

Това не е първият път, в който някое стихотворение се приписва на Иван Вазов. Дълги години в социалните мрежи и различни сайтове се разпространяваше стихотворение със заглавие „Аз мога“, а като автор бе сочен именно Вазов. То обаче е най-известната творба на американският поет Уолтър Д. Уилтън, живял в края на ХIХ и началото на ХХ в.

Проверено

Иван Вазов не е написал „пророческо стихотворение“, което да предупреждава за опасностите от мигрантската криза в Европа век по-късно. Всъщност то е написано от Силвия Недкова и публикувано от нея през 2016 г. като шега за 1 април.

Автор: Радослав Александров

Публикацията е създадена в рамките на Втората национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници

Иван Вазов, Събрани съчинения. Лирика. Том 3, С.: Български писател, 1956 г.: https://drive.google.com/file/d/1wyLt16ZwsbeCfbaK96fs-qaRIi25n0Vk/view (съдържание)

Разговор с Росилора Терзиева, учител по български език и литература в Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“, Благоевград

Разговор с Ангел Иванов, журналист, писател и сценарист. Автор на сборника с разкази „Техническа проверка“ (Изд. Scalino, 2018 г.), отличен с наградата „Южна пролет“ през 2019 г.

Силвия Недкова, 17.12.2020 г. „Как фалшифицирах Вазов и ми повярваха“: https://www.ploshtadslaveikov.com/kak-falshifitsirah-vazov-i-mi-povyarvaha/

Walter D. Wintle, Thinking: https://allpoetry.com/poem/8624439-Thinking-by-Walter-D-Wintle

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката