fbpx

Не, министърът на образованието не предлага отнемане на децата на неваксинираните

„Ще предложим да се спират детските и да се отнемат децата при отказ от боцкане.“

Тези думи, приписани на служебния и вече редовен министър на образованието и науката проф. Николай Денков, са цитирани в публикация на сайта “Алтернативните новини” от 8 декември. Текстът е със заглавие: „Денков: Да се отнемат децата на антивкасърите ще предложим и да се спират детските“, а за него Factcheck.bg получи сигнал от читателка.

Източник: „365 новини“

Дезинформационното съобщение е публикувано в още два сайта – “Народен удар” и “365 новини”. Проверка с онлайн инструмента CrowdTangle показва, че публикацията от трите отделни източника до този момент е споделена в 17 Фейсбук групи и страници с общо 1 911 181 последователи. В тях текстът събира близо 1 600 харесвания, коментари и споделяния.

За пръв път измисленото изказване на образователния министър е споделено във Фейсбук групата „НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СРЕЩУ МЕРКИТЕ“ от администратора Ц. Б. Въпросната група е създадена на 6 декември 2021 г. и вече има над 4 900 членове. В нея Ц. Б. на ежедневна база споделя публикации от сайта „Алтернативните новини“.

От „365 новини“ текстът за отнемането на децата на неваксинираните е пуснат в 6 групи и страници с въпроса: „Подкрепяте ли това решение?“, като най-голям отзвук постига в страницата „Натисни „Харесва ми“, ако обичаш някого“ (с близо 890 000 харесвания). Повече за дезинформацията за Ковид-19 прочетете в текста на Factcheck.bg „Четвъртата вълна на COVID-дезинформация е тук“.

Източник: Facebook

Няма такова предложение

„Министър Денков никога не е правил подобни изказвания нито публично, нито неформално – никак. „Новината“ е напълно измислена”, съобщиха за Factcheck.bg от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН), попитани дали Денков е заявявал намерения за “отнемане на децата на неваксинираните”. И добавиха: “МОН няма отношение към въпросите за „отнемането на деца“ и детските надбавки и никога нито МОН, нито министър Денков не са коментирали тези теми.“

Не за пръв път обаче в публичното пространство се разпространяват твърдения, свързани с отнемането на деца от родителите им. През последните три години подобни казуси възникнаха около проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 и Закона за социалните услуги, както и при обсъждането на Истанбулската конвенция.

Тогава повод за протести и ситуации на паника стана твърдението, че държавата ще има възможността по-лесно да отнема родителски права и да извежда децата от семействата им. Това притеснение бе съпътствано от невярна информация за извозване с влакове на деца от България към Норвегия, както и за норвежко финансиране при изготвянето на Стратегията за детето.

През октомври 2019 г. притеснени родители изведоха децата си по време на учебния ден в две сливенски училища заради слуховете, че социалните служби идват да ги вземат.

Източник: БГНЕС

Подобни твърдения за предполагаемо отнемане на деца бяха многократно опровергавани от представители на властта, институциите и организациите в социалния сектор. През май 2019 г. Националната мрежа за децата обобщи фактите около проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 под формата на отговори на някои от най-разпространените твърдения, окачествени като „митове“.

„Деца се отнемат само след съдебно решение за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик и пр.). Социалните работници и полицията извеждат деца само ако животът и здравето на детето са застрашени“, написаха тогава от организацията. Същите факти бяха изложени в позиция на Министерството на труда и социалната политика от 1 юни 2019 г.

Въпреки тези опровержения и в двата случая бяха организирани протести с лозунги от типа на „Долу ръцете от нашите деца!“ и „България е жива и деца не дава“. Демонстрациите доведоха съответно до оттеглянето на Националната стратегия за детето и отлагането на влизането в сила на Закона за социалните услуги с половин година, а обществените нагласи за Истанбулската конвенция бяха променени в посока на идеята, че документът урежда въвеждане на „джендър идеология”, а не защита от домашно насилие. 

С появата на COVID-19 част от организаторите на тези протести създадоха групи в социалните мрежи за конспирации и разпространение на неверни твърдения за болестта. Повече по темата – прочетете в текста на Factcheck.bg „От Истанбулската конвенция, та на „Измамата к0вид-19“.

Проверено:

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков не предлага да бъдат отнемани децата на хората без ваксина, нито да се спират детските надбавки за тях.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката