fbpx

Не, министърът на образованието не предлага отнемане на децата на неваксинираните

„Ще предложим да се спират детските и да се отнемат децата при отказ от боцкане.“

Тези думи, приписани на служебния и вече редовен министър на образованието и науката проф. Николай Денков, са цитирани в публикация на сайта “Алтернативните новини” от 8 декември. Текстът е със заглавие: „Денков: Да се отнемат децата на антивкасърите ще предложим и да се спират детските“, а за него Factcheck.bg получи сигнал от читателка.

Източник: „365 новини“

Дезинформационното съобщение е публикувано в още два сайта – “Народен удар” и “365 новини”. Проверка с онлайн инструмента CrowdTangle показва, че публикацията от трите отделни източника до този момент е споделена в 17 Фейсбук групи и страници с общо 1 911 181 последователи. В тях текстът събира близо 1 600 харесвания, коментари и споделяния.

За пръв път измисленото изказване на образователния министър е споделено във Фейсбук групата „НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СРЕЩУ МЕРКИТЕ“ от администратора Ц. Б. Въпросната група е създадена на 6 декември 2021 г. и вече има над 4 900 членове. В нея Ц. Б. на ежедневна база споделя публикации от сайта „Алтернативните новини“.

От „365 новини“ текстът за отнемането на децата на неваксинираните е пуснат в 6 групи и страници с въпроса: „Подкрепяте ли това решение?“, като най-голям отзвук постига в страницата „Натисни „Харесва ми“, ако обичаш някого“ (с близо 890 000 харесвания). Повече за дезинформацията за Ковид-19 прочетете в текста на Factcheck.bg “Четвъртата вълна на COVID-дезинформация е тук”.

Източник: Facebook

Няма такова предложение

„Министър Денков никога не е правил подобни изказвания нито публично, нито неформално – никак. „Новината“ е напълно измислена”, съобщиха за Factcheck.bg от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН), попитани дали Денков е заявявал намерения за “отнемане на децата на неваксинираните”. И добавиха: “МОН няма отношение към въпросите за „отнемането на деца“ и детските надбавки и никога нито МОН, нито министър Денков не са коментирали тези теми.“

Не за пръв път обаче в публичното пространство се разпространяват твърдения, свързани с отнемането на деца от родителите им. През последните три години подобни казуси възникнаха около проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 и Закона за социалните услуги, както и при обсъждането на Истанбулската конвенция.

Тогава повод за протести и ситуации на паника стана твърдението, че държавата ще има възможността по-лесно да отнема родителски права и да извежда децата от семействата им. Това притеснение бе съпътствано от невярна информация за извозване с влакове на деца от България към Норвегия, както и за норвежко финансиране при изготвянето на Стратегията за детето.

През октомври 2019 г. притеснени родители изведоха децата си по време на учебния ден в две сливенски училища заради слуховете, че социалните служби идват да ги вземат.

Източник: БГНЕС

Подобни твърдения за предполагаемо отнемане на деца бяха многократно опровергавани от представители на властта, институциите и организациите в социалния сектор. През май 2019 г. Националната мрежа за децата обобщи фактите около проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 под формата на отговори на някои от най-разпространените твърдения, окачествени като „митове“.

„Деца се отнемат само след съдебно решение за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик и пр.). Социалните работници и полицията извеждат деца само ако животът и здравето на детето са застрашени“, написаха тогава от организацията. Същите факти бяха изложени в позиция на Министерството на труда и социалната политика от 1 юни 2019 г.

Въпреки тези опровержения и в двата случая бяха организирани протести с лозунги от типа на „Долу ръцете от нашите деца!“ и „България е жива и деца не дава“. Демонстрациите доведоха съответно до оттеглянето на Националната стратегия за детето и отлагането на влизането в сила на Закона за социалните услуги с половин година, а обществените нагласи за Истанбулската конвенция бяха променени в посока на идеята, че документът урежда въвеждане на „джендър идеология”, а не защита от домашно насилие. 

С появата на COVID-19 част от организаторите на тези протести създадоха групи в социалните мрежи за конспирации и разпространение на неверни твърдения за болестта. Повече по темата – прочетете в текста на Factcheck.bg „От Истанбулската конвенция, та на „Измамата к0вид-19“.

Проверено:

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков не предлага да бъдат отнемани децата на хората без ваксина, нито да се спират детските надбавки за тях.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Този текст е създаден с подкрепата на Дирекция „Публична дипломация“ на НАТО. Отговорността за съдържанието е изцяло на екипа на Factcheck.bg.

Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Абонирайте се за нашия бюлетин

    Още по темата

    Категории

    Още от рубриката