fbpx

Не, Пентагонът не прави биоексперименти с български войници

  • Министерството на отбраната на Съединените американски щати (САЩ) не започва „експерименти“ с български военнослужещи в София през март 2022 г.
  • Няма доказателства за подобни „експерименти“ и в Украйна и Грузия.
  • Съществува само предложение за споразумение между САЩ и България, което да осигури възможност за задълбочени научни изследвания на инфекциозните заболявания у нас.

„Щатска биолаборатория във ВМА ще прави експерименти с български военни“. „Паника! Пентагонът готви биологически експерименти във ВМА“. „Американска лаборатория започва биологически експерименти с български войничета“.

Тези твърдения намират широко разпространение в редица български и руски медии от началото на февруари насам. Публикациите събират хиляди реакции, коментари и споделяния в социалните мрежи, а Factcheck.bg получи въпроси от свои читатели относно достоверността на тази информация.

Темата придоби още по-голяма актуалност с инвазията на Русия в Украйна. Оттогава в различни сайтове се разпространява тезата, че една от причините Русия да започне войната е именно целта да бъдат унищожени американските лаборатории на територията на Украйна, които провеждат опасни „биологични експерименти“.

Каква е връзката с България?

Твърденията се обвързват с предишни „разследвания“, според които Пентагонът е провеждал „биологични експерименти“ с войници в Украйна и Грузия. Те са многократно опровергавани и определяни като конспиративни теории от различни платформи за проверка на фактите, сред които PolitiFact, EU vs. Disinfo и Stop Fake.

У нас първоизточникът за “разследванията”, че американски учени от Пентагона ще провеждат “биологични експерименти” върху войници в Украйна, Грузия и България, е личният сайт на авторката Диляна Гайтанджиева, в който през януари и февруари тя  публикува сходни текстове. Те са отразени и в платформи като Atlantic Council и Myth Detector с уточнението за Гайтанджиева, че е с „изразени проруски наклонности“.

Според текста за България предполагаемите „експерименти“ върху войници се цитират в публично достъпни документи от Федералния регистър за обществени поръчки и договори на САЩ. Те са свързани с осигуряването на подкрепа за изследователски и лабораторни услуги в страни от Източна Европа. Като се позовава на изведена от документите информация, Гайтанджиева твърди, че въпросните изследвания с участието на български военни ще започнат през март тази година и ще продължат до 2026 г. по силата на вече сключено споразумение между Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и Изследователския институт „Уолтър Рийд“ към Пентагона. Според текста „експериментите“ ще се провеждат във Военномедицинска академия (ВМА) в София. Отправя се внушението, че описаните изследвания, които авторката нарича „експерименти“, са потенциално опасни за живота и здравето на военнослужещите. 

Централна роля в материала на Гайтанджиева играе Изследователският институт „Уолтър Рийд“ (WRAIR) към Пентагона на САЩ. Той е създаден още в края на XIX век като институция, работеща за преодоляването на най-сериозните заплахи за подготовката на военнослужещите – заразните заболявания и травмите.

Според сайта на WRAIR неговият Център за изследване на инфекциозните заболявания се занимава с превенцията, диагностицирането и лечението на заразни болести, които засягат военнослужещите.  Основен фокус при работата му с глобалните партньори на института са заплахи като маларията, ХИВ/СПИН, денга треската и т.н.

За Factcheck.bg от Изследователския институт „Уолтър Рийд“ поясниха, че „биологични експерименти” не се провеждат върху украински, грузински или български войници. Според тях предложеното споразумение между Пентагона и Националния център по заразни и паразитни болести на България “просто позволява сътрудничество за идентифициране на болестите, разпространявани в региона“.

При евентуално започване на планираната програма, WRAIR ще ангажира изследовател, който ще анализира анонимизираните лабораторни проби на вече за военнослужещите. Това се прави с цел да се постигне по-добро разбиране на типовете болести, които се срещат в региона. „Изследователят от „Уолтър Рийд“ дори няма да влиза в контакт с пациентите, чийто проби изследва. Затова идеята, че има план той активно да ги инфектира, е абсурдна“, допълват от института и подчертават, че вече повече от 60 години неговите специалисти осъществяват този тип проследяване съвместно със своите сътрудници по света.

Няма споразумение, само предложение

В действителност въпросната програма към Пентагона включва научни изследвания на инфекциозни заболявания, които се срещат в съответния регион. Това се отнася както за лабораториите в Украйна и Грузия, така и за планираното споразумение с България. Никъде в официалните документи, на които се позовава материалът на Гайтанджиева, не се споменават планирани „експерименти“ върху български войници. 

НЦЗПБ и ВМА се срещат само в частта от документацията, в която са описани усилията за установяване на партньорство с българската страна. Основното споменаване на България е съсредоточено в т.нар. task orders – договори, регламентиращи изпълнението на специфичен проект чрез описание на неговите разходи, график и обсег на работа. Тази документация е посветена предимно на логистични и административни въпроси, свързани с изследователската дейност. 

Според Федералния регистър за обществените поръчки и договорите на САЩ към момента посочените документи са със статут на предложение, а не на сключен договор между САЩ и България. Това се потвърждава от позиция с опровержение на Министерството на отбраната пред екипа за проверка на факти на Българското национално радио (БНР). От военното ведомство съобщават, че подписано споразумение за разкриване на лаборатория във ВМА няма. Проведени са само работни срещи за „евентуално сътрудничество в колаборативни проекти“.

Дейностите по тези евентуални проекти за сътрудничество никъде не са описани като „експерименти“. Всъщност става въпрос за „проучване и наблюдение на инфекциозни заболявания“. Текстовете на документите разискват най-вече техническите процеси по провеждането на тези изследвания, като сериозна част от документацията е посветена на снабдяването с техника, осигуряването на материална подкрепа, защитата на интелектуалната собственост.

„Експеримент” или „изследване”?

Factcheck.bg отправи запитване до Диляна Гайтанджиева по въпроса за разликата между „научно изследване“ и „биологичен експеримент“ – термини, които в нейните текстове се употребяват като равнозначни. В отговор авторката цитира дефиницията на понятието „клинично изпитване“: „Според Федералния регистър на обществените поръчки и договорите на САЩ клиничното изпитване представлява осъществяване на интервенция (чрез лекарство, устройство, операция и т.н.) на даден набор от хора, резултатите от която се измерват според показатели като безопасност, ефективност и ефикасност.“ В крайна сметка този отговор на Гайтанджиева оставя неясни основанията ѝ да определя описаните в документите процедури като „биологични експерименти“. 

В световен мащаб клиничните изпитвания са утвърдени като рутинна и често срещана процедура.

На въпроса за мотивацията ѝ да поддържа твърденията си въпреки многократните опровержения от страна на журналисти и институции, Гайтанджиева направи аналогия с твърдението, че коронавирусната пандемия е резултат от лабораторен инцидент в Ухан. По думите ѝ отначало тази теза също е била определяна като конспирация. Впоследствие обаче са били представени доказателства за американско финансиране на т.нар. gain-of-function проучвания, от които се предполага, че е започнало разпространението на вируса. Проверки тук, тук и тук показват, че и това нейно твърдение е невярно. Досега няма научно обосновани доказателства, че вирусът е създаден, разпространен и/или пуснат – случайно или не, от лаборатория в Ухан.

Институциите по въпроса за „биологичните експерименти“

Официалните позиции на българските институции, които имат отношение към казуса, също изключват възможността за провеждането на опасни „експерименти“ върху  наши войници. От Министерството на отбраната подчертават, че подобни планове не са дискутирани по време на работните срещи. Това се потвърждава от директорката на НЦЗПБ проф. д-р Ива Христова, която в становище за БНР обяснява, че програмата предвижда единствено диагностика и изследвания на вече съществуващи в България заразни заболявания с цел да се намали заплахата за живота и здравето на българските военнослужещи.

Посолството на САЩ в България също се присъединява към тази позиция като подчертава, че „предлаганото проучване е изследователско и диагностично, а не експериментално”.

Проверено:

Твърдението, че Пентагонът ще започне провеждането на „биологични експерименти“ с български войници от март 2022 г., е невярно. Никъде в документите, на които се позовават твърденията на журналистката Диляна Гайтанджиева, не се откриват подобни планове. Към момента има предложено споразумение за съвместно сътрудничество между Изследователския институт „Уолтър Рийд“, НЦЗПБ и ВМА, което не е подписано. 

Източници

GAYTANDZHIEVA DILYANA: https://mythdetector.ge/en/profiles/gaytandzhieva-dilyana/

Russian Hybrid Threats Report: Kremlin pushes claims about Ukrainian offensive, ‘junk’ weapons from West: https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/russian-hybrid-threats-report-kremlin-pushes-claims-about-ukrainian-offensive-junk-weapons-from-west/

The Official U.S. Government System: https://sam.gov/ 

Не, Пентагонът не започва биологични експерименти с български войници: https://bnr.bg/factcheck/post/101598388 

Walter Reed Army Institute of Research: https://www.wrair.army.mil/ 

DISINFO: US BIOLABS HAVE BEEN DEVELOPING NEW BIOLOGICAL WEAPONS IN UKRAINE: https://euvsdisinfo.eu/report/us-biolabs-have-been-developing-new-biological-weapons-in-ukraine

Fake: Ukraine a US Biological Testing Site: https://www.stopfake.org/en/fake-ukraine-a-us-biological-testing-site/

Fact check: False claim of US biolabs in Ukraine tied to Russian disinformation campaign: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2022/02/25/fact-check-claim-us-biolabs-ukraine-disinformation/6937923001/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката