fbpx

Не, политик от САЩ не предлага унищожение на България с атомна бомба

„Извънредно! Сара Пейлин смята, че България трябва да бъде унищожена!“;

„Сара Пейлин: Пуснете атомна бомба над България, ако има война с Русия!“;

„България е „троянският кон“ на Русия в Европа и затова нейното унищожение ще бъде ясен знак за Путин, какво го чака“.

Такива заглавия и дезинформационни послания се разпространяват през последните дни в сайтове у нас, но нито един български или чужд достоверен източник на информация не ги е публикувал. В текстовете се твърди, че Сара Пейлин – американски политик от Републиканската партия и бивш губернатор на щата Аляска (2006-2009), е дала интервю, в което иска „унищожение на България с атомна бомба“. Причината – България била най-приближена до Кремъл от страните в Европейския съюз (EС) и ако НАТО я унищожи, ще даде урок на Русия.

Factcheck.bg получи сигнал от читател за публикация в Novini store от 20 февруари 2022 г., които не цитират източник, но фалшивата информация е препечатана изцяло от сайта Informiran.net, който я пуска два дни по-рано. Informiran.net цитира друг сайт Pаn.bg, но без линк. В Pan.bg е пусната такава информация, но с дата 15 март 2014 г., като се позовават на сайта Silnabulgaria.com. В него пък в момента се отваря информация на език Thai според онлайн добавката на браузъра Chrome.

Същата информация е разпространена и в социалните мрежи. Според онлайн инструмента CrowdTangle линкът от Informiran.net e публикуван във Фейсбук страници с общ сбор 399 281 харесвания, връзката от Novini store е разпръсната до 2 433 986 профила.

Изфабрикуваното интервю на Сара Пейлин е придружено от коментари и реакции в социалните мрежи с искане Министерството на външните работи да вземе позиция по темата.

Самата Сара Пейлин стана популярна като кандидат за вицепрезидент в тандем с кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн на американските избори през 2008 г. Тогава те губят изборите от двойката Барак Обама – Джо Байдън. През 2009 г. подава оставка от поста губернатор на Аляска. След това тя издава книги, които се превръщат в бестселъри, коментатор е в консервативната телевизия Fox news, участва в риалити формати. През 2013 също се разпространява нейно измислено интервю, че САЩ трябва да бомбардира Чехия в отговор на атентата по време на бостънския маратон, последвано от иронични текстове, че е объркала държавата с Чечения. Тогава сайтът за проверка Snopes опровергава информацията.

Освен във Фейсбук страници с анти-НАТО и анти-ЕС реторика, линк към изфабрикуванато интервю е разпространен и в „Групичката На Дядо Ти Парашутните Гащи“ (80 341 профила), „Бъди това, което другите не са“ (514 810 профила), „Мечтите се сбъдват (236 814 профила), „Животът е само един миг между две вечности“ (284 600) и други. В текста на Factcheck.bg „Вън от НАТО, Путин ще ни пази“ прочетете още по темата как се разпространява проруска пропаганда в сайтове и страници, които се представят като здравни, лайфстайл или развлекателно ориентирани.

Подобно заключение – че се използват страници с голяма аудитория по тема, различна от геополитика, е публикувано и в доклада под заглавие “Прокремълските фейсбук страници в България и Румъния и тяхното влияние в социалните медии” (Influence of Pro-Kremlin Public Pages in Bulgaria’s and Romania’s Facebook Ecosystem).

Фалшивото интервю се разпространява на фона на задълбочаващия се конфликт между Украйна и Русия, чиято настояща фаза започна след като Владимир Путин поиска връщане на НАТО към границите от 1997 г. и дори поиска алиансът да се изтегли от България и Румъния. Повече по темата прочетете в текста на Factcheck.bg „Има ли НАТО неизпълнено обещание към Русия?“.

Източници

Център за изследване на демокрацията, „Влиянието на Кремъл върху българското Facebook пространство във време на глобална пандемия“
https://csd.bg/fileadmin/user_upload/publications_library/files/2021_05/Influence_of_pro-Kremlin_public_pages_in_Bulgaria_s_and_Romania_s_Facebook_ecosystem_ver3_web.pdf

CNN, Sarah Palin Fast Facts
https://edition.cnn.com/2013/07/10/us/sarah-palin-fast-facts/index.html

Snopes, Sarah Palin Calls for Invasion of Czech Republic
https://www.snopes.com/fact-check/reality-czech/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката