fbpx

Не, прадядото на Урсула фон дер Лайен не е бил нацист

  • Публикации в социалните мрежи невярно твърдят, че прадядото на Урсула фон дер Лайен е бил лидерът на СС Карл Албрехт Оберг;

  • Невярното твърдение се дължи на объркани имена;

  • Дядото на председателката на Европейската комисия е бил германски психотерапевт на име Карл Едуард Албрехт.

Публикация в социалните мрежи невярно твърди, че прадядото на председателката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен е бил нацист.

Factcheck.bg проследи невярното твърдение до публикация на френски профил в Х от септември 2022 г. В българските социални мрежи се разпространява същата снимка, като тази във френската публикация.

Твърдението, че Урсула фон дер Лайен има родствена връзка с нацист от СС е невярно. Всъщност, прадядото на фон дер Лайен се е казвал Карл Едуард Албрехт и е бил германски психотерапевт, автор на известната книга „Психология на мистичното съзнание“.

Тази информация се потвърждава от родословното дърво на председателката на Eвропейската комисия, публикувано в уебсайта Geneastar.org, който проследява произхода на известни личности.

Публикацията, която невярно внушава, че Урсула фон дер Лайен идва от нацистки род, обърква името на прадядо ѝ с това на Карл Албрехт Оберг, един от лидерите на SS, по прякор „Касапинът от Париж“.

Това не е единственият път, в който подобна невярна информация излиза по адрес на фон дер Лайен. Публикация със същото твърдение се разпространява и от руски Телеграм канал по повод посещението на председателката в Киев на 9 май 2023 г.

Проверено:

Не е вярно, че прадядото на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е бил нацист. Невярното твърдение се дължи на объркване в имената и тръгва от френски профил в Х. Дядото на фон дер Лайен се е казвал Карл Едуард Албрехт и е бил германски психотерапевт.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката