fbpx

Не, Путин не изпълнява „Катюша“ в това видео

  • Манипулирано видео, в което руският президент изпълнява песента „Катюша“ на пиано, се разпространява в социалните мрежи;

  • Оригиналното видео е от визитата на Путин в Пекин през май 2017 г., когато той изсвирва сегменти от песента „Московские окна“ на композитора Тихон Хренников;

  • През годините същите кадри се разпространяват онлайн, като на тях се наслагват различни мелодии.

Видео, в което Владимир Путин свири на пиано, се разпространява със заменен звук. Автентичните кадри са от визита на руския президент в Пекин по повод форума за международно сътрудничество „Пояс и път“ (Belt and Road Forum for International Cooperation).

Върху тях е насложен запис от изпълнение на „Катюша“ – популярна съветска песен и военен марш, създадена през 1938 г. и останала като символ на победата над нацизма. На разпространената манипулирана версия на видеото се вижда как мелодията се разминава с движенията на ръцете му. Сравнението с наличните онлайн записи от музикални изпълнения на Путин показва, че добавено към видеото изпълнение на „Катюша“ е по-професионално от уменията, демонстрирани от президента на Руската федерация.

В оригиналния запис от 2017 г. руският президент изсвирва сегменти от песента „Московские окна“.

Самият Путин казва за своето изпълнение „Жалко, че пианото не беше акордирано […] Беше доста трудно да се свири, дори за мен, човек, който свири с два пръста. Не мога да кажа, че свирех, просто натисках клавишите с два или три пръста.”

През годините кадрите от Пекин се разпространяват с насложени върху тях различни мелодии – от професионално изсвирени музикални шедьоври до химните на Тайван, Ливан и дори Украйна. Не са малко и манипулациите на видеото с хумористична цел, като сред популярните такива руският президент „изпълнява“ имперския марш от „Междузвездни войни“ или различни поп хитове.

Според автентичните записи онлайн, в които руският президент свири на пиано, репертоарът му се състои от интерпретации на Blueberry hill, „С чего начинается Родина“ и „Московские окна“.

Проверено:

Видеото, в което руският президент Владимир Путин изпълнява известната съветска песен „Катюша“ на пиано, е манипулирано. В оригиналния видеозапис Путин изсвирва сегменти от песента „Московские окна“. Кадрите са от негово посещение в Пекин през 2017 г. и техни версии се разпространяват в социалните мрежи, като върху тях са насложени различни мелодии.

Източници:

Оригинален запис на изпълнението на Владимир Путин в Пекин: https://www.youtube.com/watch?v=z655JObtcm8 

Дописка в руското издание „Газета“ за изпълнението на Путин в Пекин: https://www.gazeta.ru/lifestyle/style/2017/05/a_10672925.shtml

Проверка на манипулирана версия на видеото с насложен украинският химн: https://www.stopfake.org/ru/fejk-putin-sygral-na-pianino-gimn-ukrainy/

Проверка на манипулирана версия на видеото с насложен ливанският химн: https://www.the961.com/fact-check-did-putin-play-the-lebanese-national-anthem-on-the-piano/

Проверка на манипулирана версия на видеото с насложен химнът на Тайван:
https://factcheck.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9JU8FG-1

Putin blames off-key piano for hesitant musical rendition: https://www.reuters.com/article/idUSKCN18B1YZ/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката