fbpx

Не съществува „заповед на НАТО“ за мобилизация на български военни

  • Не е вярно, че НАТО е издала заповед, с която налага мобилизирането на 30 000 български военни;

  • Информацията за тази „заповед“ е изфабрикувана.

В социалните мрежи се разпространява невярната информация, че НАТО е издала заповед за мобилизирането на 30 000 български военни, която влиза в сила на 20 май 2023 г. За тази „заповед“ пише в българския сайт dailystandart.com. Невярната информация се споделя активно от потребители във Фейсбук и ТикТок.

Един от основните разпространители e сайтът DailyStandart – за практиките на подобни сайтовете четете ТУК. Сигнал за невярната информация беше изпратен от читател на Factcheck.bg с линк към разпространеното точно от този сайт.

Твърди се, че на 16 април 2023 г. НАТО е издала заповед № 123-НАТО-2023, с която се налага мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. В нито една от публикациите не се споделя самият документ, а единствено текст, в който се преразказва неговото предполагаемо съдържание.

Според разпространения изфабрикуван текст заповедта се издава на основание „чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО в случай на въоръжен конфликт от 2014 г.“. Проверката на Factcheck.bg показа, че такъв протокол не съществува.

Не съществува и заповед с посочения или с друг номер, издадена от НАТО, която да налага мобилизацията на български военни.

Темата за мобилизацията се използва активно с цел дезинформация от самото начало на руската инвазия в Украйна. Снимки на повиквателни заповеди започват да се споделят от български потребители в социалните мрежи едва ден след началото на войната през февруари 2022 г. Макар че от Министерството на отбрана многократно опровергават слуховете, че в България протича мобилизация на военни, които да бъдат изпратени в Украйна, темата продължава да се използва за дезинформация по различни поводи.

По-рано през годината участието на страната ни в мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM) също се използва като повод за внушаване, че България ще изпраща военни, които да участват във военни действия на територията на Украйна.

Всъщност всички мисии в рамките на EUMAM се провеждат на територията на страни членки на Европейския съюз, а целта им е да се укрепи капацитета на украинската армия, която да може да защити териториите си в международно признатите си граници и да възпре и отговори на евентуални бъдещи военни нападения от Русия и други агресори.

Проверено:

Не е вярно, че НАТО е издала заповед, с която мобилизира български военни. Информацията за такава заповед е изфабрикувана и се споделя от сайтове, специализирани в разпространението на дезинформация.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката