fbpx

Не, това не е снимка на Николай Марков с Бойко Борисов

  • Човекът до Бойко Борисов на разпространяваната снимка не е Николай Марков от политическа партия „Величие“, а е попфолк изпълнителят Наско Илиев, известен като Наско Ментата;
  • Снимката е от 2015 г., когато е публикувана в личната страница на музиканта във Фейсбук.

В социалните мрежи активно се споделя снимка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с ръка през рамото на човек, за когото се внушава, че е Николай Марков от „Величие“. Марков беше избран за депутат от листите на формацията и е представян като неин лидер, въпреки че официално все още не фигурира в ръководството ѝ и не е неин представляващ.

„Всичко, което трябва да знаете за Величие“ – гласи текстът към снимката.

Тя е публикувана на 11 юни във Фейсбук страницата „ВНТ Обществена телевизия“ и има над 130 споделяния. Част от тях са в групи на симпатизанти на „Продължаваме промяната“ и Николай Денков или против руската пропаганда. Проверката на factcheck.bg показа, че чрез тези групи потенциалната аудитория на публикацията достига над 70 000 потребители.

Снимката се появява и в социалната мрежа Х, където е видяна над 3600 пъти.

Както голяма част от потребителите в социалните мрежи вече са отбелязали в коментари, всъщност това е снимка на популярния попфолк изпълнител Наско Илиев, известен като Наско Ментата.

Снимката е публикувана в личната му страница още през юни 2015 година с текст „Ментата и Бойко Борисов Германия.“

Три години по-късно, през април 2018 г., тя се появява в публикации в няколко информационни сайта, като в тях също се казва, че става дума за снимка на Бойко Борисов с Наско Ментата.

Част от публикациите в социалните мрежи включват и снимка на президента Румен Радев с Ивелин Михайлов, който също е сред лидерите на партия „Величие“. На нея действително са Радев и Михайлов. Двамата са заснети на 13 декември 2022 г., когато президентът връчи на атракциона „Исторически парк“ награда за туризъм в категорията „Изборът на българите“. Ивелин Михайлов е един от основателите на атракциона и е в съвета на директорите на компанията, която го управлява.

Проверено

Човекът заснет с Бойко Борисов не е Николай Марков от „Величие“, а е попфолк изпълнителят Наско Ментата, най-известен с хита си „Шушана“. Снимката е от 2015 г., когато е публикувана в личната страница на музиканта във Фейсбук.

Източници

ПП „Величие“, Ръководство: https://velichie.bg/bg-BG/Pages/About

Фейсбук страница „Наско Ментата“, публикация от 26 юни 2015: https://www.facebook.com/photo/?fbid=851009961640649&set=a.851008621640783

БНТ, Румен Радев: България може да развива всякакъв вид туризъм с богатата си история и култура: https://www.facebook.com/photo/?fbid=851009961640649&set=a.851008621640783

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката