fbpx

Не, това не е снимка от изгаряне на българско знаме в Киев

  • Снимката с изгорено българско знаме, разпространявана във Фейсбук, не е от Украйна през 2015 г., а от македонското село Вевчани през 2021 г.

„2015 година. В Киев се гори Българското знаме. Сега се моли,за помощ. Иска се от нас българите да застанем срещу Русия, която ни освободи от 5 вековно робство. Слава Русия. Аз не предавам братята си. Не съм съгласна с войната,но и не мога да застана против Русия!“.

Този текст, придружен от една и съща снимка, се разпространява сред потребителите във Фейсбук.

Сигнал за една от тези публикации беше подаден към Factcheck.bg от читателя Михаил Атанасов. Проверката показва, че същата снимка, съпроводена с един и същи текст, е публикувана от различни потребители от март 2022 г. насам, по-активно през декември 2022 г. По този начин е постигнат значителен общ брой интеракции (реакции, коментари и споделяния) – над 2500. 

Проверка чрез инструментите на платформата WeVerify показва, че снимката е изрязана и допълнително манипулирана – в дясната част на манипулираната снимка има тънка светла линия, която не е част от оригинала. В оригиналния ѝ хоризонтален формат в горния десен ъгъл се вижда македонско знаме – в изрязаната версия то липсва.

Историята на снимката

На 14 януари 2021 г. в редица български новинарски уебсайтове започва да се появява информация за изгорено българско знаме в село Вевчани на територията на Република Северна Македония по време на ежегоден традиционен фестивал.

Карнавалът във Вевчани е тридневен, като в последния ден по традиция се горят карнавалните маски. В същия ден се случва и запалването на българското знаме.

В репортажи, излъчени по български и македонски телевизии, се виждат кадри с горенето на българското знаме, които съвпадат със снимката от Фейсбук публикацията.

На следващия ден тогавашният министър на външните работи на България Екатерина Захариева разпорежда на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази силното възмущение на страната ни от този вандалски акт.

Следват бързи реакции от страна на македонските власти. МВнР на Северна Македония и президентът Стево Пендаровски публикуват изявленията си във Фейсбук, в които се възмущават от случилото се в село Вевчани.

На 16 януари 2021 г. става ясно, че прокуратурата в Северна Македония е завела дело за възможно криминално престъпление за уронване на репутацията на чужда държава според член 181 от Наказателния кодекс на страната.

Три физически лица са подведени под отговорност за извършването на вандалския акт. През март месец същата година прокуратурата предлага на тримата обвиняеми да бъдат наложени парични глоби – 7000 евро за единия от тях и 5000 евро за другите двама.

Проверено:

Снимката на изгорено българско знаме, която се разпространява сред българските потребители във Фейсбук, не е от Киев през 2015 г. Разпространяваното изображение е изрязано и допълнително манипулирано, а текстът към него не отговаря на истината. Кадърът е от януари 2021 г., когато по време на карнавал в село Вевчани, Република Северна Македония, в проява на вандалски акт е изгорено българското знаме.

Източници

Посланикът ни в Скопие: Издирва се лицето, подпалило българското знаме във Вевчани: https://bntnews.bg/news/poslanikat-ni-v-skopie-izdirva-se-liceto-podpalilo-balgarskoto-zname-vav-vevchani-1091545news.html

МВнР реагира на публикации за изгорен български флаг в Северна Македония: https://bnr.bg/horizont/post/101404954/mvnr-reagira-na-publikacii-za-izgoren-balgarski-flag-v-severna-makedonia

Пендаровски и МНР го осудија палењето на бугарското знаме на карневалот во Вевчани: https://meta.mk/pendarovski-i-mnr-go-osudija-palenjeto-na-bugarskoto-zname-na-karnevalot-vo-vevchani/

Општина Вевчани го осуди палењето на бугарското знаме: https://www.slobodnaevropa.mk/a/31048100.html

Бугарија упати демарш до МНР поради запалено бугарско знаме во Вевчани:  https://24.mk/details/bugarija-upati-demarsh-do-mnr-poradi-zapaleno-bugarsko-zname-vo-vevchani-2

Пендаровски: Палењето на бугарското знаме во Вевчани е недопустливо и за осуда: https://www.mkd.mk/makedonija/politika/pendarovski-palenjeto-na-bugarskoto-zname-vo-vevchani-e-nedopustlivo-i-za-osuda

Македонският президент осъди изгарянето на българското знаме: https://bnr.bg/horizont/post/101405143

Прокуратурата в Струга е завела дело за изгарянето на български флаг във Вевчани: https://bnr.bg/horizont/post/101405709/prokuraturata-v-struga-e-zavela-delo-za-izgaraneto-na-balgarski-flag-vav-vevchani

Case starts over burning of Bulgarian flag in North Macedonia’s Vevchani:  https://bnr.bg/en/post/101405746?page_1_4=3

Прокуратурата в Струга иска солени глоби за подпалвачите на българското знаме в Република Северна Македония: https://bnr.bg/post/101437672/soleni-globi-za-podpalvachite-na-balgarskoto-zname-v-republika-severna-makedonia

Државниот врв со осуда за палењето на бугарското знаме во Вевчани по реакциите од Бугарија: https://www.youtube.com/watch?v=LQp85hCXLH8

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката