fbpx

Не, това видео не показва „самолет за промяна на климата“

  • Самолетът, показан във видеото, не служи за „промяна на климата“, а за научни изследвания;

  • Прикрепените към крилата на самолета устройства са модули за измерване на атмосферни явления;

  • Надписът Weather Modification, поставен на двигателите на самолета, е търговското име на авиационна фирма в САЩ, специализирана в изследвания на атмосферата.

Видео, разпространявано в социалните мрежи, твърди, че показва „самолет за промяна на климата“. В публикацията се внушава, без изрично да се споменава, конспиративната теория за „кемтрейлс“ (химическите следи от самолетите). „От какво доказателство все още се нуждаят „КОНДЕНЗИРАНИТЕ“, пита авторът. Става дума за основния аргумент срещу конспирацията „кемтрейлс“ – че оставяните от самолетите следи всъщност са конденз, а не химикали.

Текстът и видеото са публикувани във фейсбук групата „Чиста съвест“ на 24.03.2024 г. Като източник на публикацията се посочва пост в група „Истината“ от социална мрежа Х (Twitter). От направената проверка с инструмента Wayback Machine беше установено, че видеото от поста се разпространява в интернет пространството от юли 2019 г. и може да бъде открито в различни социални медии и в различен контекст. 

Самолетът от видеото с бордови номер N555DC е CESSNA 550 и от 13.12.2016 г. е собственост на компания „ФАРГО“ АД (FARGO ND Inc), регистрирана в щата Северна Дакота, САЩ. В периода 29.08.2008 г. до придобиването му от „ФАРГО“ АД през 2016 г., самолетът е бил собственост на Университета на Северна Дакота (USD-УСД) и тогава е бил оборудван с измервателната техника за провеждане на научно изследователски дейности, свързани с изучаване на атмосферни явления.

След регистрирането му от „ФАРГО“ АД самолетът е ребрандиран с името на дъщерната й фирма Weather Modification, регистрирана в същия щат, със седалище летище „Фарго“, Северна Дакота. Фирмата е член на Стопанската камара на град Фарго, а дейността й се контролира от Федералната авиационна администрация към Министерството на транспорта на САЩ (FAA) и Националната администрация за изследване на океаните и атмосферата. (NOAA). 

Предметът на дейност на фирма Weather Modification включва: предоставяне на данни от метеорологични радари, предотвратяване на градушки и разсейване на мъгли чрез засяване на облаци от въздуха, предоставяне на специализирана апаратура за изследване на атмосферата в т.ч:

  • Аерозолни спектрометрични сонди с пасивна кухина;

  • Броячи на ядра за кондензация и облачна кондензация;

  • Броячи на ледени ядра;

  • Откриване на следи от газ;

  • Сензори за откриване на различни атмосферни следи от газове, включително озон (O3), въглероден диоксид CO2, въглероден оксид (CO) и серен и азотен оксид (SOx, NOx).

През юли и август 2019 г. Университетът на Северна Дакота, заедно с „ФАРГО“ АД и по поръчка на федералния Център за изследване на морската повърхност на САЩ (Naval Surface Warfare Center), изпълнява научно изследователски проект Cape Experiment 2019 (CapeEx19). Проектът е ръководен от професор Дейвид Делайн (УСД), който с негови абсолвенти и авиационни специалисти от „ФАРГО“, изпълнява двуседмична научно-изследователска програма. Тя включва бордови замервания на активни бури над Атлантически океан в района на Кейп Канаверал (Флорида). Получените резултати заедно с данните от Доплеровия радар за средни разстояния на ВМС на САЩ (Mid-Course Doppler Radar – MCR) са били обработени и включени в академични публикации на университета и са представени на Световната програма за изследване на метеорологичното време (World Weather Research Programme (WWRP) на Световната метеорологична организация към ООН.

Видеото от поста, както и още няколко подобни са направени от студентите на проф. Делайн за онагледяване на изследователския проект. От тях е видно, че монтираната бордна апаратура и подкрилни модули са пасивни и предназначени единствено за научноизследователски цели. Във видеото се вижда, че в предния край на изследователските модули, монтирани в края на двете крила на самолета, се намират въздухозаборни отвори на измервателната апаратура- това не са дюзи за разпръскване, тъй като са разположени в предния края на модулите. 

Чрез платформата Fligthawere.com беше установено, че към началото на април 2024 г. самолетът на „ФАРГО“ АД с бордови номер N555DC е CESSNA 550  се намира в Оторизирания технически център на Чесна (Cessna Citation Authorized Service Center – Wallan Aviation) на летище Ath Thumamah (Рияд, Сауд. Арабия) и изпълнява полети на територията на Саудитска  Арабия.

Проверено:

Невярно е твърдението, че самолетът от видеото служи за „промяна на климата“. Това е самолет, оборудван с пасивни модули за измерване на атмосферни явления и е използван за научноизследователски цели от Университета на Северна Дакота. Надписът Weather Modification е търговското име на регистрирана в същия щат компания.

Автор: Емил Шипочки

Източници

Flightaware.com, Registration Details and History: https://www.flightaware.com/resources/registration/N555DS 

Fargo Moorhead West Fargo Chamber: https://www.fmwfchamber.com/list/member/weather-modification-llc-2527?fbclid=IwAR3FS_ugrNo3MjQJmekPQqOJLB1Ls-IqHRO_t8OUcKcfpyW6Gpk36IB0qRo_aem_AXkAG5VNzKdv404_-5gREAz3nk5rCfrzyoJoyjnP0MSZxgWk1E6Ayyv4q5P9HGpyaZWuRBxRguWqVOUeegomdarY

Weathermodification.com: http://weathermodification.com/aircraft.php 

US Federal Aviation Administration: https://www.faa.gov/

National Oceanic and Atmospheric Administration: https://www.noaa.gov/

Weather Modification International Strengthens Partnership With University Of North Dakota In Cape Experiment 2019: https://www.fargojet.com/weather-modification-international-cape-experiment-2019/

World Weather Research Programme (WWRP): https://community.wmo.int/en/activity-areas/wwrp

UND Students and Researchers Study Thunderstorms in Florida: https://www.youtube.com/watch?v=LNd4XfgzS18&t=3s&ab_channel=UofNorthDakota

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката