fbpx

Не, турският министър на отбраната не е казал, че Русия няма нищо общо с обстрела над Одеса

  • Не е вярно, че турският министър на отбраната е отрекъл руското участие в ракетния удар по пристанището в Одеса
  • Ден след обстрела Кремъл призна, че го е извършил

На 23 юли 2022 г., часове след подписването на споразумението за отварянето на украинските пристанища в Черно море за износ на пшеница, портът в Одеса бе ударен от две ракети „Калибър“. Проруски медии обявиха, че Кремъл няма нищо общо с нападението като цитираха изявление на турския военен министър Хулуси Акар чрез Туитър акаунта на ведомството. В него министърът заявява, че при контактите му с руски представители в този ден е било посочено, че Русия няма нищо общо с атентата и че властите задълбочено разследват инцидента.

В два български сайта – „Гласове“ и „Епицентър“ – новината отекна под едно и също подвеждащо заглавие: „Турският министър на отбраната: Русия няма нищо общо с обстрела на Одеса“. От текстовете става ясно, че всъщност Кремъл е информирал Турция за ракетното нападение като е отхвърлил обвиненията, че има участие в атаката. Единствената разлика в новината на двете онлайн издания е датата на излизането на информацията. На двете места публикацията има общо над 34 000 прочитания, според автоматичния брояч на влизанията в текстовете.

Първоизточник на двата копи-пейст текста е руската агенция ТАСС, която използва абсолютно същото заглавие.

Цитираният турски министър на националната отбрана не споменава кои са официалните руски представители, с които е разговарял, но прави изявление като преразказва техните твърдения. Контекстът на изказването му, отбелязан във всички публикации по темата, е тревогата на Турция, че случилото се е непосредстевено след подписването на споразумението за износ на зърно от черноморските пристанища.

На следващия ден, 24 юли, говорителката на руското външното министерство на РУсия Мария Захарова призна, че ударите са извършени от руските сили, като подчерта, че целта е била унищожаването на военна инфраструктура. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди тази версия в понеделник като увери, че Песков добави, че „това не може и не трябва да влияе върху началото на процеса на доставка“.

Споразумението за възобновяването на износа на зърно през украинските черноморски пристанища бе подписано на 22 юли в Истанбул между ООН, Турция, Украйна и Русия. То ще позволи безопасното транспортиране на селскостопански продукти от Украйна, след като износът бе блокиран от Русия с началото на войната и това доведе до задълбочаване задълбочаване на продоволствената несигурност в света.

Проверено:

Турският военен министър Хулуси Акар не е отричал съпричастността на Русия към ракетния удар над пристанището в Одеса. Министърът само цитира твърдение на руски официални представители, които отричат руско участие. Ден след атаката Кремъл призна, че е извършил нападението.

Източници

Изказване на турския военен министър Хулуси Акар https://twitter.com/TRTWorldNow/status/1550896020703399939?ref_src=twsrc%5Etfw

Изявление на Мария Захариева https://t.me/MariaVladimirovnaZakharova/3228

Изявление на Дмитрий Песков https://www.mk.ru/politics/2022/07/25/peskov-udary-po-odesse-ne-povliyayut-na-otgruzku-zerna.html

Factcheck.bg за дезинформационната кампания на Русия, свързана със световната продоволствена несигурност https://factcheck.bg/igrite-na-glada-na-kremal/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката