fbpx

Не, вятърни турбини в Шотландия не произвеждат зелен ток чрез дизел

  • Енергийната компания Scottish Power e използвала дизелови генератори за обслужване на 71 от своите вятърни турбини през декември 2022 г.;

  • Дизеловото гориво не е използвано за функционирането на турбините в режим на производство на енергия – генераторите са служили само за предпазване на турбините от замръзване;

  • Подвеждащо е да се твърди, че вятърните турбини като цяло се задвижват с помощта на дизелови генератори. Те са били използвани за ограничен период от време през декември 2022 г., когато поради авария е била прекъсната връзката на турбините с електропреносната мрежа.

В десетки Фейсбук групи и профили на потребители се разпространява твърдението, че вятърни турбини в Шотландия са били „захранвани“ от дизелови генератори. Част от публикациите са в групи и страници, в които целенасочено се разпространява дезинформация против зелената енергия. В повечето от тях твърдението е интерпретирано като „разкритие“, че вятърните турбини по принцип използват изкопаеми горива за производството на енергия. Среща се и твърдение, че заснети във видео вятърни турбини в Германия не се движат, защото в страната има недостиг на дизел.

„Изглежда, че е разкрита нова голяма „зелена“ измама.“

„Прикритата Екология….радвай се народе и бъди по-зелен/ за по-зелен хайвер“

„Във ветровитата Шотландия имат проблем с вятърните перки. Налага им се да ги захранват с дизелови генератори. А тук ни обясняват каква далавера ще е като станем зелени.“

Това са някои от коментарите, които придружават историята за дизеловите генератори използвани във вятърни паркове в Шотландия. Factcheck.bg проучи какво стои зад разпространяваните твърдения.

Тръгва от шотландски таблоиди

Историята за вятърни турбини в Шотландия с дизел се появява в два шотландски таблоида на 5 февруари тази година. The Sunday Mail и The Daily Record, които са част от медийна група на един и същ издател, пишат по сигнал от анонимен свидетел. Източникът, който е представен като работник във вятърен парк, съобщава за използването на дизелови генератори в турбини на енергийната компания Scottish Power. Тя е дъщерна на базираната в Испания „Ибердрола“ и освен това е един от операторите на националната електропреносна мрежа на Шотландия.

Анонимният свидетел пояснява, че става дума за 60 турбини от един от вятърните паркове на Scottish Power. Също и за още 11 от друг неин парк, които са загубили връзка с мрежата поради повреда в кабел. В периода на аварията се е наложило те да бъдат свързани към общо 6 големи дизелови генератора, за да бъдат предпазени от замръзване.

Вятърни турбини в Шотландия с дизел

Извънредна мярка за кратко

От компанията Scottish Power потвърждават пред The Sunday Mail, че през декември 2022 г. към 71 вятърни турбини в два вятърни парка са били използвани дизелови генератори. Уточнява се, че това е било извънредна мярка за ограничен интервал от време. От Scottish Power също обясняват, че генераторите са били използвани за да се предпазят от обледеняване турбините в период с ниски температури, в който е имало повреда в електропреносната мрежа. В материала в двете шотландски медии не се казва, че дизеловите генератори са задвижвали турбините с цел производство на електроенергия.

Вятърните турбини са сложни съоръжения, които съдържат различни сензори, механизми, подгряващи системи и други елементи. Те се нуждаят от енергия, за да функционират, затова малка част от произведената енергия се консумира от самите турбини, особено при студено време. По данни на шотландското правителство през миналата година в страната са произведени 27,7 тераватчаса вятърна енергия – за сравнение това е с две трети повече от цялото производство на АЕЦ „Козлодуй“ през 2022 г.

Политическа употреба

Разкритието за използването на генератори във вятърните паркове става повод за политическа атака от шотландската опозиция срещу коалиционното правителство на Шотландската национална партия и Зелените. Към тях са отправени обвинения, че не са искрени в заявките си за постигане на нулеви въглеродни емисии в страната. Случаят става повод за парламентарни въпроси от опозиционни депутати към децентрализираното правителство. От отговорите се вижда, че изпълнителната власт е провела срещи с компанията собственик на вятърните турбини и на тях е обсъждано намирането на други решения за подобни ситуации.

Вятърни турбини в Шотландия с дизел

Новината, че има вятърни турбини в Шотландия с дизел, веднага влиза в употреба от страна на кръгове, които се противопоставят на изграждането на вятърни мощности и противници на зелената енергия. Още на 6 февруари тя е публикувана от крайнодясното издание „Брайтбарт“. В същия ден материалът на Sunday Times e препечатан и на сайта на американската организация National Wind Watch. Тя работи „за спасяване на селските райони и дивата природа от ветроенергийни проекти от индустриален мащаб.“

Още в първите дни след публикуването си новината се появява и в руски блогове и форуми. „Ето каква е „зелената енергетика“, която ще ни замени мръсната въглеводородна енергетика“. Така коментират потребители, публикуващи преводи на материала от шотландските медии.

В началото на ноември историята има нова вълна на разпространение в руското информационно пространство. Сега тя се появява в още по-голям брой сайтове и форуми. Сред тях са специализирани издания като „Нефть и капитал“ и „Gas&Money“.

Проверено:

Подвеждащо е да се твърди, че вятърните турбини в Шотландия работят изцяло с помощта на дизелови генератори. Енергийната компания Scottish Power e използвала дизелови генератори за обслужване на 71 от своите вятърни турбини през декември 2022 г. Дизеловото гориво обаче не е използвано от турбините в режим производство на енергия. А само за да ги предпази от обледеняване. Използването на генераторите е било извънредна мярка за ограничен период от време. Причината – авария е прекъснала връзката на турбините с електропреносната мрежа.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката