fbpx

Не, Зеленски не танцува ориенталски танци в този видеоклип

  • В социалните мрежи се разпространява манипулирано видео, което твърди, че показва как Володимир Зеленски танцува ориенталски танц;

  • Клипът е истински, но показва друг човек. Видеото е манипулирано чрез наслагване на лицето на Зеленски върху тялото на руски танцьор;

  • Видеоклипът е публикуван от профил в платформата ТикТок, в който  има и други манипулирани клипове с лицето на украинския президент.

В социалните мрежи и онлайн медии се разпространява видео, което твърди, че показва украинския президент Володимир Зеленски, който танцува ориенталски танц, облечен в артистичен костюм.

Само една от публикациите на манипулираното видео във Фейсбук е събрала над 6 хиляди споделяния за 3 дни.  

Видеото е съпроводено с твърдения, че показва Зеленски по време на новогодишно празненство тази година или наскоро.

Публикуваното видео носи водния знак на платформата ТикТок. Най-старата версия на манипулирания клип, която екипът на Factcheck.bg успя да открие, е публикувана на 31 декември 2023 г.и към 5 януари 2024 г. е събрала над 8 милиона гледания. Видеото е публикувано в профил с името „zelensky__neofficial“. Справка в официалния уебсайт на украинския президент показва, че той няма официален профил в ТикТок. В профила „zelensky__neofficial“ има и други манипулирани видеа с лицето на Зеленски. 

Какъв е произходът на клипа?

Част от оригиналния клип е качена за пръв на 16 октомври 2020 в ТикТок от профила на руски танцьор на име Вусал Мехтиев. Целият клип е публикуван по-късно в същия канал – на 12 януари 2022. Втората публикация има над 20 милиона гледания в ТикТок. 

В оригиналния клип музиката се различава от тази в манипулираната версия с насложеното лице на Зеленски. Докато в първия видеоклип музиката e по-скоро ориенталска, то в манипулираната версия звучи популярната руска новогодишна песен „Новогодняя“.

На 3 януари 2024 г. Мехтиев публикува компилация от екранни снимки на манипулирания клип в своя Телеграм канал и прикачва снимка на личен чат, в който потвърждава, че той танцува в оригиналния клип. 

Това не е първото видео, в което чрез изкуствен интелект се наслагва лицето на Володимир Зеленски, за да се внуши, че украинският президент танцува ориенталски танци, облечен в екстравагантен костюм. През юли 2023 г. се разпространява подобен клип, в който лицето на Зеленски е поставено върху тялото на аржентински танцьор и хореограф. Агенция Франс Прес и Дойче веле изобличават манипулацията.

Преди да стане президент на Украйна, Володимир Зеленски има дълга и успешна кариера като комедиен актьор и шоумен. Негови оригинални изпълнения от времето му на екран често се използват, за да бъде дискредитиран. Например това видео от 2014 г., в което Зеленски пародира популярен музикален видеоклип, облечен в латексов костюм и обувки с високи токчета. В текста на песента се пее как украинците имат сила и ще танцуват срещу московците (руснаците).

Проверено:

Видеото, което привидно показва как Володимир Зеленски танцува ориенталски танц, е технически манипулирано. В оригиналния клип от 2020 г. е заснет руски танцьор на име Вусал Мехтиев. Лицето на Зеленски е насложено впоследствие върху това на танцьора. Манипулираното видео се появява през декември 2023 г. в ТикТок профил, където има и друго манипулирано съдържание, използващо лицето на украинския президент. 

Източници:

Официален уебсайт на президентът на Украйна, https://www.president.gov.ua/en.

ТикТок клип на Вусал Мехтиев от 16 октомври 2020, https://www.tiktok.com/@vusaaal/video/6884256372330941697.

ТикТок клип на Вусал Мехтиев от 12 януари 2022, https://www.tiktok.com/@vusaaal/video/7052410212015246593

Телеграм публикация на Вусал Мехтиев, https://t.me/VUSAAAL/2209.

Video shows Argentine dancer, not Volodymyr Zelensky, https://factcheck.afp.com/doc.afp.com.33VN4CG

Танцувал ли е Зеленски бели денс? Проверка на фактите., https://www.dw.com/bg/tancuval-li-e-zelenski-beli-dens-proverka-na-faktite/a-66937196

Does Video Show Zelenskyy Dancing in High Heels?, https://www.snopes.com/fact-check/video-zelenskyy-dancing-high-heels/.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Мирела Петкова
Мирела Петкова
Мирела Петкова е изследовател и журналист на свободна практика. Вълнува се от теми, които засягат Балканите, Източна Европа, и Китай, а също така и от развенчаване на дезинформацията и разузнаването чрез отворени източници на информация. От есента на 2020 г. работи към британската медия New Statesman, където събира, анализира, и визуализира бази данни, свързани с енергийния преход и климатичните промени. Главната й цел е спомагането на журналисти с проверена, достоверна и навременна информация.

Още по темата

Категории

Още от рубриката