fbpx

Неефективно и опасно – защо хиляди хора у нас се лекуват с хлорен диоксид

  • Хлорният диоксид не е панацея за всякакви заболявания
  • Приемът му може да доведе до тежки последици за здравето на човек

За последните 15 години в интернет системно се разпространява информацията за биоцид, близък до белината, за който се твърди, че лекува всякакви болести и травми – от COVID-19 през аутизъм и малария до ухапвания от насекоми. Става въпрос за съединението хлорен диоксид, чийто прем може да има опасни и дори фатални последици за човешкото здраве. Въпреки това хиляди хора по света вярват в чудодейните му свойства и го прилагат както върху себе си, така и върху своите деца.

„Двегодишното ми дете вдигна 39 температура! Комбинирах цдс със сребърна вода! Поддържа 39 два дни, след което започна да спада! Продължавам напред само с ЦДС… (…) Благодаря за помощта! Продължавайте да помагате смело напред!“, пише потребител. Друг пък казва: „Здр отново имам детенце на 6 год, с признаци на Аутизам, от 10 дена сме на цдс, стигнахме Х засега добре му понася ще увеличавам всеки ден с Х докато стигнем Х и така 21 дена.“

Информацията се разпространява основно в затворени групи в чат приложението Telegram. Една от най-известните такива към момента е „MMS/CDS/DMSO – България (първа здравна партизанска група)“ в Телеграм. Към 18 март в нея участват 5571 потребители.

„Лечението“ е по-познато и с краткото си име MMS (Miracle Medical Solution, „Чудодейно минерално решение“) или като ЦДС – CDS (Chlorine Dioxide Solution). 

„Алтернативен лек, който застрашава фармацевтичната индустрия.“ Така привържениците на лечението с хлорен диоксид защитават липсата на информация за неговите „полезни качества“. По правило те не вярват в конвенционалната медицина, тъй като я смятат за част от световната конспирация. 

Тази публикация в сайта Anonymous Bulgaria от края на 2021 г., споделена 1819 пъти във Фейсбук, е една от многото, в които се твърди, че хлорният диоксид лекува коронавируси, грипове, нано-токсикоза, рак, прави детокс на тежки метали, унищожава нано-частици и тн.

„Голямата фармацевтика не иска да знаете как да се лекувате, защото нямат интерес от загуба на клиенти. Техните безконечни препарати са главно за притъпяване на иначе излечими здравословни проблеми.“, пише в теста. 

Въпреки, че приемът на хлорен диоксид многократно е обявяван за опасен както от институции по целия свят, така и от фактчек организации, субстанцията продължава да бъде много популярна. Преглед на местата, в които се разпространява информация по темата, показва, че само в България последователите на „лечението“ са около 10 хиляди души.

Те използват т.нар. „Протоколи на Калкер“ за своето „лечение“. Става въпрос за документ от 32 страници, в който са описани количествата хлорен диоксид, които човек трябва да приема в зависимост от „диагнозата“ си.

Андреас Калкер е изследовател по биофизика от немски произход. От информацията в личния му сайт научаваме, че като учен се е занимавал с изследването и регистрирането на няколко международни патента за терапевтичното използване на хлорен диоксид  при възпаление, инфекция, сепсис и Sars-Cov2 (коронавирус). Повече за него четете във втората част на текста.

Колко опасен може да бъде приемът на хлорен диоксид?

Според информацията на сайта на Европейската агенция по химикалите хлорният диоксид е токсично вещество. Това е съединение с много силна окислителна сила. Приемът му във висока концентрация под каквато и да е форма може да доведе до дразнене в хранопровода и стомаха, гадене, повръщане, диария, дехидратация, сърдечно-съдови и бъбречни нарушения, както и увреждания на дихателната система.

Всички биоциди подлежат на разрешителен режим по ред, определен от националното и европейското законодателство. Министерството на здравеопазването поддържа регистър на биоцидите, за които има разрешение за използане. Сред тях е и хлорният диоксид, но само за външна и професионална употреба. Българските власти никога не са издавали разрешение за използване на веществото за медицински цели.

В практиката хлорният диоксид намира широко приложение по света. Използва се, но в строго определена концентрация, за избелване и стерилизация на различни материали. Дезинфектант е за питейна вода, както и за обеззаразяване на басейни. Открива се и в някои видове пасти за зъби и вода за уста. Служи също за обезпаразитяване на плодове и зеленчуци, яйца и месо.

За да изследват ефектите от приема на хлорен диоксид, през 2016 г. журналисти на американската телевизия ABC News купуват бутилки MMS и CDS на цена от 150 долара. Изсипват малко количество от веществото върху чифт дънки и след няколко минути повърхността на плата е нарушена. Според авторите на репортажа ефектът върху вътрешните органи на човек, при прием на съединението, е сходен.

Използването на веществото в индустрията унищожава всички бактерии и вируси, като уврежда тяхното протеиново покритие. Приет от човек, хлорният диоксид действа по същия начин с разликата, че убивайки бактериите и вирусите, едновременно с това уврежда вътрешните органи.

Пред Factcheck.bg Иван Димов, бакалавър по химия от Оксфорд и докторант по бионанотехнологии в Кеймбридж, обясни, че хлорният диоксид е силен окислител и действието му води до разрушаването на различни органични молекули. 

„Когато дезинфекцираме помещение или повърхност с белина, същото се случва с органичните молекули, изграждащи бактерии и вируси. Когато тъканите на нашето тяло влязат в контакт с такива избелващи агенти, същото се случва с тях. Силните окислители като белините, основани на хлорни съединения, не подбират. Нямат никакъв механизъм за насочване приоритетно към някакъв микроорганизъм, орган или тъкан.“, казва още Димов.

Според доклад на FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ), обхващащ 53 доказани натравяния след употреба на хлорен диоксид в периода от 2000 г. до 2020 г., най-честите реакции на организма са повръщане (49.1%), гадене (28.3%), коремна болка (22.6%) и диария (20.8%). 

„Нашето тяло, разбира се, има известен капацитет да оцелява при контакт с такива вещества (хлорен диоксид – бел. а.) инцидентно, затова има оцелели от тези “терапии“, но далеч не сме устойчиви на целенасочен и рутинен контакт.“, казва още д-р Иван Димов.

Темата за лечението с хлорен диоксид е проблем, за който сигнализират много държави по света. В България тя също е известна отдавна (ТУК и ТУК), но наскоро отново доби популярност след репортаж на bTV, който разказа за опасната тенденция. След излъчването му имаше силна обществена реакция, която стана причина Министерството на здравеопазването да излезе с позиция, че приемът и консумацията на хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве. Оттам съобщиха, че са сезирали органите на МВР във връзка с получена информация за употреба на „дезинфектант с хлорен диоксид“ като средство за унищожаване на „всички вируси и патогени“ и „с цел лечение на различни по характер заболявания“, в т.ч. и COVID-19.

СЗО никога не са признавали, че пиенето на хлорен диоксид е безопасно

Повод за спекулациите по темата е този документ на Световната здравна организация с насоки за качеството на питейната вода. Текстът обаче се отнася само до външната употреба на хлорния диоксид с цел пречистване на вода за питейни нужди. СЗО поставя максимално допустима концентрация на хлорен диоксид от 0,7 mg в литър вода. Никъде не се споменава нищо за директна консумация на хлорен диоксид от човек за лечебни цели.

Подобни изисквания са въведени и от Агенцията за опазване на околната вода на САЩ. За сравнение, разфасовките, в които се продава MMS/CDS, съдържат между 3 и 8 милиграма хлорен диоксид на капка, става ясно от научна публикация в Chest Journal, цитирана от Factcheck.org. Следвайки упътванията за лечение на Андреас Калкер, хората прилагат върху себе си количество хлорен диоксид, което е между 200 и 500 пъти по-голямо от разрешението на СЗО и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. До сходни заключения стига и Катрина Крамер в публикация за Chemistry World.

Заради зачестили случаи на псевдомедици, рекламиращи хлорният диоксид за медицински цели в разгара на пандемията от COVID-19 Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ го включи в списъка с лъжливи медикаменти за лечение на коронавирусната инфекция. През 2020 г. Световната здравна организация също излезе с предупреждение, че твърденията за ефективността на лечението на COVID-19 с белина са неверни и могат да бъдат опасни за здравето.

Повече за това кой, как и къде се разпространява информацията за опасното лечение с хлорен диоксид ще прочетете във втората част на текста.

Консултант по темата: проф. д-р. Валентин Тодоров.

Източници

Официален сайт на Андреас Калкер: https://andreaskalcker.com/bg/cds-clo2/que-es-cds.html 

Chlorine dioxide, European Chemicals Agency: https://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.030.135#TRANSLATED_NAMEScontainer 

Chlorine dioxide, Chemical safety facts: https://www.chemicalsafetyfacts.org/chlorine-dioxide/#safety-information

Д-р Димов: Химични свойства на белините и въздействието им върху организма, OFFNews Наука: https://nauka.offnews.bg/news/Biologiia_16/D-r-Dimov-Himichni-svojstva-na-belinite-i-vazdejstvieto-im-varhu-orga_180040.html  

Harmful effects of chlorine dioxide exposure, PMC Labs: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7982344/ 

National Primary Drinking Water Regulations, EPA: https://www.epa.gov/ground-water-and-drinking-water/national-primary-drinking-water-regulations#Disinfectants 

Fake Coronavirus Cures, Part 1: MMS is Industrial Bleach, Factcheck.org: https://www.factcheck.org/2020/02/fake-coronavirus-cures-part-1-mms-is-industrial-bleach/

Acute Hemolysis Following an Overdose of Miracle Mineral Solution in a Patient With Normal Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase Levels, CHEST Journal: https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(16)49532-2/fulltext

Fraudulent Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Products, FDA: https://www.fda.gov/consumers/health-fraud-scams/fraudulent-coronavirus-disease-2019-covid-19-products  

Разследване на bTV: Защо хиляди българи приемат белина вместо лекарство?: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/razsledvane-na-btv-zashto-hiljadi-balgari-priemat-belina-vmesto-lekarstvo.html 

Лекува ли белината рак?, 24 часа: https://www.24chasa.bg/novini/article/4386694 

Регистър на биоцидите, Министерство на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/registar-na-biotsidnite-preparati/ 

Регламент относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди, ЕК: https://ec.europa.eu/health/biocides/regulation_bg 

Danger: Don’t Drink Miracle Mineral Solution or Similar Products, FDA: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/danger-dont-drink-miracle-mineral-solution-or-similar-products 

Guidelines for Drinking-water Quality: https://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/fulltext.pdf 

Potentially toxic ‘miracle cure’ touted by fringe ‘church’ is back on FDA’s radar: https://abcnews.go.com/US/potentially-toxic-miracle-cure-touted-fringe-church-back/story?id=64976040

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката