fbpx

„Необичайните светлини“ след земетресение не доказват, че „САЩ атакуват Турция“ с ХААРП

  • „Необичайните светлини“ в небето по време на някои земетресения са явление, наречено сеизмична светлина, а не са следствие от използването на ХААРП;

  • Въпреки че ХААРП е реално съществувала научноизследователска програма на САЩ, тя е обект на множество конспиративни теории, според които служи за влияние върху климата и може да причини  природни катаклизми;

  • Изфабрикувани изказвания на световни лидери се използват, за да се внуши, че САЩ са предизвикали земетресението в Турция и Сирия като наказание към Ердоган за недопускането на Швеция и Финландия в НАТО.

„Запис от камера на висока сграда преди и по време на труса. Необичайни светлини в небето…“, пише в публикация, придружена с видео, за което се твърди, че показва едно от земетресенията в Турция от 6 февруари. Множество други постове със същите кадри в социалните мрежи добавят, че причината е „активирането на американската система ХААРП“. Разпространява се и второ видео със „странни светлини” от телевизионен репортаж на турски език, за който се твърди невярно, че също потвърждава „употреба на ХААРП“.

В сайта ifnews.eu в поредица от публикации конспирацията за ХААРП се надгражда според актуалния геополитически контекст: „САЩ са създали земетресенията в Турция“, а „целта е да се пуснат Финландия и Швеция в НАТО“. Причината – турският президент Реджеп Таип Ердоган все още не е одобрил влизането на двете скандинавски държави в Атлантическия алианс. За източник са посочени изфабрикувани изказвания на световни лидери. Тези неподкрепени с никакви доказателства твърдения и несъществуващи изказвания се разпространяват и в публикации в социалните мрежи.

Линк за сваляне на изображенията

„Доказателствата

Едно от видеата, които показват светлини в небето, и претендират да са заснети по време на някое от земетресенията в Турция на 6 февруари 2023 г., всъщност включва сбор от кадри от 2022 г. Проверка с инструмента WeVerify показва, че и компилацията от няколко записа от охранителни камери, и всяко видео поотделно, са заснели земетресение, но от 23 ноември 2022 г. в района на турския град Дюздже. Дори в части на самия клип се вижда годината 2022 г., заедно с 23 и Wed (сряда).

Компилацията от видеа е излъчена в програмата на турската телевизия Haber Global. Въпреки твърденията в статуси и в сайта ifnews.eu, че турски медии показват видео от земетресението с твърдение, че е ХААРП, при превод от турски език на коментарите на журналистите такова твърдение не се изговаря. В сайта на Haber Global дори е публикуван и текст, в който се обяснява какво всъщност е заснето –  т.нар. сеизмична светлина (earthquake lights).

В друго видео, заснело светлини по време на земетресение, което потребители в социалните мрежи сочат като доказателство за употреба на ХААРП, също става дума за такова явление. Проверката на Factcheck.bg не откри нито първоизточника на видеото, нито достатъчно доказателства за произхода му, включително и дали е от земетресението в Турция и Сирия от 6 февруари 2023 г. До 9 февруари това видео не е публикувано и в нито един достоверен източник на информация.

Какво се знае за сеизмичната светлина

Явлението сеизмична светлина е докладвано многократно от свидетели на земетресения, включително и назад във вековете. През последните години с навлизането на възможността всеки да може да снима със смартфона си, множество клипове в интернет показват такъв тип сияния в син, зелен, оранжев и/или друг цвят. В YouTube са публикувани записи от земетресението в района на провинция Ика (Перу) през 2007 г., Уелингтън (Нова Зеландия) през 2016 г., в Акапулко (Мексико) през 2017 г., в Сендай (Япония) през 2022 г. и други.

В науката няма консенсус каква е причината за появата на такъв тип светлини малко преди и по време на земетресение, както и защо явлението не се наблюдава при всяко земетресение. 

В сайта на Геологическата топографска служба на Съединените американски щати (САЩ) пише, че явленията, като светкавици, кълбовидни мълнии, сияния, които се появяват по време на земетресения, се наричат сеизмична светлина (earthquake lights). Уточнява се, че учени се съмняват в достоверността на всяко свидетелство. Те не отхвърлят вероятността такъв тип светлина, която се вижда по време на трусове, да е в следствие от разрушаването на електрическа инфраструктура и получаване на електрическа дъга.

При появата на такова явление, редица учени все пак публикуват в интернет издания свои хипотези или изказват пред журналисти вероятни причини. Българският сайт “Наука Offnews” е публикувал материал с част от хипотезите по темата през 2017 г. след земетресението в Мексико под заглавие „Странни светлини придружават земетресението с магнитуд 8.2 в Мексико“. Сред възможните обяснения са „йонизация на кислорода до кислородни аниони“; „интензивно електрическо поле, причинено от движението на скали, съдържащи кварцови минерали“; „резултат от електрическите свойства на някои скали в специфични характеристики“ и други.

Нито едно от възможните обяснения не е свързано с използването на ХААРП или друго съоръжение, което предизвиква природни или климатични катаклизми.

ХААРП като конспирация

ХААРП е реално съществувала научноизследователска програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние – HAARP – High Frequency Active Auroral Research Program, чиято работа е прекратена през 2014 г., а собствеността на съоръженията и оборудването е прехвърлена на Университета във Феърбанкс, Аляска. Учебното заведение редовно провежда Ден на отворените врати и обяснява каква е работата им по ХААРП.

Управлението на метеорологичните явления и умишленото предизвикване на природни катаклизми чрез съоръженията, използвани от ХААРП, е стара конспиративна теория. Такива твърдения се появяват след всяко по-голямо бедствие – наводнение, земетресение, цунами, включително  наводненията в Карловско в България през 2022 г. Конспиративните теории отричат, че причина за бедствията могат да са климатичните промени и глобалното затопляне и откриват „знаци“ за готвен „световен заговор срещу човечеството“.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-cards“ data-src=“visualisation/12711249″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

През 2010 г. венецуелският лидер Хуго Чавес заявява, че HAARP или програма като нея е предизвикала земетресението в Хаити. Подобно е и „обяснението“ за труса в Япония през март 2011 г., довел до аварията в АЕЦ „Фукушима-1“. 

И сегашното земетресение се подрежда в тази графа, поне според потребители в социалните мрежи и уеб сайтове с изфабрикувано съдържание.

Внушението е, че САЩ са предизвикали природния катаклизъм в Турция и Сирия, защото турският президент все още не е допуснал Швеция и Финландия да членуват в НАТО. Цитира се и извадено от контекста изказване на Ердоган от януари 2023 г.: „Онези, които допускат подобно богохулство пред нашето посолство в Стокхолм, не могат повече да очакват нашата подкрепа за членството си в НАТО“. Турският президент има предвид протест в Швеция, при който е бил изгорен екземпляр на свещената за мюсюлманите книга Коран от десния екстремист Расмус Палудан. Протестът е бил против Турция и членството на Швеция в НАТО. Така напрежението между Турция и Швеция в дните преди земетресението се счита за доказателство, че САЩ са употребили ХААРП.

Допълнителни „доказателства“ сайтът ifnews дава с напълно изфабрикувани изявления. 

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-cards“ data-src=“visualisation/12711385″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Нито едно от тези изказвания не съществува в достоверен източник на информация. Връзки (линкове) към тези твърдения обаче са публикувани като коментари в социалните мрежи под материали на медии за земетресението в Турция и Сирия. 

Дезинформацията, че земетресението в Турция е причинено от САЩ с помощта на ХААРП е засечена от европейските платформи EU vs Disinfo и EDMO, а също и от австралийски проверители на факти.

Според изследователите в проекта RMIT FactLab, в австралийски Телеграм канали се разпространяват необосновани твърдения, че земетресението е предизвикано от „атака с ХААРП“. Според влиятелен Телеграм  потребител с проруска насоченост американските военни са свързани с „атаката“.

Междувременно руски медии надграждат още конспиративната теория като правят връзка между земетресението и предстоящите избори в Турция през юни, като се опитват да внушат, че САЩ имат полза от бедствието, за да изтъкнат неспособността на Ердоган да се справи с управлението и да насърчат отстраняването му от власт.

ПРОВЕРЕНО:

Необичайните светлини в небето, които се наблюдават по време на някои земетресения, са явление, наречено сеизмична светлина. Те не са доказателство за природен катаклизъм, създаден чрез системата ХААРП. Конспиративната теория за същестуването на контролирана от САЩ система за контрол на климата и предизвикването на природни катаклизми, наречена ХААРП, съществува отдавна. Изфабрикувани изказвания на световни лидери се опитват да внушат, че САЩ са предизвикали земетресението в Турция и Сирия като наказание към Ердоган за недопускането на Швеция и Финландия в НАТО.

Източници

Материал на турската телевизия Haber Global

https://haberglobal.com.tr/gundem/deprem-sirasinda-ortaya-cikan-isik-patlamasinin-nedeni-aciklandi-215372

USGS, What are earthquake lights?

https://www.usgs.gov/faqs/what-are-earthquake-lights?fbclid=IwAR1sSIMGuTMuS_p0_layIzlukPjIWG7hRJ6Q_g9E5u8XQS4TT74dlcqjwiw

Наука OFFNEWS, „Странни светлини придружават земетресението с магнитуд 8.2 в Мексико“

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Stranni-svetlini-pridruzhavat-zemetresenieto-s-magnitud-8-2-v-Meksiko_93315.html

EUvsDisinfo, DISINFO: EARTHQUAKE IN TURKEY WAS THE RESULT OF US USE OF SEISMIC OR TECTONIC WEAPONS

https://euvsdisinfo.eu/report/earthquake-in-turkey-was-the-result-of-us-use-of-seismic-or-tectonic-weapons

EDMO, „Earthquake in Turkey and Syria: disinformation without agenda (for now) – An early analysis by EDMO

https://edmo.eu/2023/02/08/earthquake-in-turkey-and-syria-disinformation-without-agenda-for-now-an-early-analysis-by-edmo/ 

ABC News, Are chemtrails being used to vaccinate Australians secretly against COVID-19? CheckMate investigates

https://www.abc.net.au/news/2023-02-10/fact-check-covid19-vaccines-chemtrails/101950574

“Знаете ли, че глобално затопляне няма”

Не, ХААРП не е причина за наводненията в Карловско

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката