fbpx

Неверни твърдения за „окупация“ на Ямбол от НАТО активно се разпространяват в социалните мрежи

3 ноември 2023 г.

Ваня Гривова

Неверни твърдения за „окупация“ на Ямбол от НАТО активно се разпространяват в социалните мрежи

Във Фейсбук се разпространява публикация, която невярно твърди, че „войските на НАТО начело с Генщабът на НАТО в Европа идват в България“. Според публикацията Ямбол ще бъде „окупиран буквално от четири от най-важните за САЩ по тяхно признание секретни военни бази, разположени на по няколко километра около Ямбол“.

Публикацията прави няколко неверни внушения едновременно – че „бази на НАТО“ и „бази на САЩ“ са едно и също нещо, че към България се насочват въоръжени сили и че съществува „армията на НАТО“.

Публикацията е придружена с карта, на която са отбелязани и оградени четири обекта – Ново село, Кабиле, Безмер и Айтос. Два от тях са български военни обекти за съвместно ползване със САЩ – полигонът за обучение на сухопътни сили в Ново село (със складове в Айтос) и военновъздушната база в Безмер за транспорт на сили и техника до Ново село. Част от споразумението със САЩ е и военновъздушната база „Граф Игнатиево“, но тя е извън оградения на картата ямболски регион. В Кабиле тепърва предстои изграждане на база за една бригада от многонационалната бойна група на НАТО. Споменатите военни бази нито са „секретни“, нито е известно САЩ да са признавали, че са „най-важните за тях“.

В публикацията се прави смесване между НАТО и САЩ, което е объркващо и неправилно. В случая става дума за български обекти, използвани от наши съюзници по различен правен ред. В случая на САЩ това става със специално споразумение, а на НАТО – по силата на българското членство в пакта. НАТО няма собствени бази и военни сили, а разчита на военния капацитет и бази на своите 30 държави-членки. Екипът на Factcheck.bg подробно е разяснавал разликата между „бази на САЩ“ и „бази на НАТО“ и преди.

Видеа в ТикТок невярно твърдят, че българска територия се „подарява“ на НАТО за изграждане на военни бази. Тъй като не става дума за „бази на НАТО“, а за български съоръжения, използвани от съюзните ни в пакта по силата на българското членство в НАТО, не може да се говори за „подаряване“ на земя.

Твърденията, че НАТО е „най-големият агресор“ също са опровергани от Factcheck.bg:

Внушенията, че активно се изпращат войски и техника на САЩ или НАТО към източния фронт на алианса, в това число България, също не отговарят на истината:

Източници

Министерството на отбраната на България, Задание за проектиране на обект „1699/Изграждане на полигон за ръчни гранати във военно формирование 32450 – Мокрен”: https://pp.mod.bg/sites/pp.mod.bg/files/infro/06-zadanie_za_proektirane-3ti31009-morken-prilojenie16.pdf

Министерството на отбраната на България, МНОГОНАЦИОНАЛНА БОЙНА ГРУПА: https://www.mod.bg/bg/tema_bojna_grupa.php

Министерството на отбраната на България, Отговор на въпрос от депутата Николай Малинов, 14.07.2014 г.: https://www.mod.bg/bg/doc/minister/answers/20140721_Nikolai_Malinov.pdf

DW България, Колко американски военни има в България?: https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/a-60589534

Министерството на отбраната на България, Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между Република България и правителството на САЩ: https://www.mod.bg/bg/doc/cooperation/bilateral/USA/AgreementBGUSA.pdf 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката