fbpx

Никарагуа не е разрешила изграждане на руски военни бази на своя територия

  • Няма никакви доказателства в подкрепа на твърденията, че президентът на Никарагуа Даниел Ортега е подписал указ, разрешаващ изграждането на руски военни бази на територията на страната;

  • Негов указ от юни 2022 г. указ разрешава на руски, американски, венецуелски и централноамерикански войски, самолети и кораби да бъдат разположени в страната с определена цел;

  • Изграждането на чужди военни бази на територията на Никарагуа е забранено от Конституцията на страната.

Публикации в медиите и социалните мрежи твърдят, че президентът на Никарагуа Даниел Ортега е подписал указ, разрешаващ изграждането на руски военни бази на територията на страната и разполагането на крилати ракети.

Разпространяват се и карти, които илюстрират близостта между САЩ и Никарагуа, като се правят сравнения с кубинската ракетна криза от 1962 г., когато СССР разполага ядрено оръжие в Куба. Кубинската криза. 

За източник на твърденията е представена публикация в Телеграм канала на Дмитрий Василец – украински журналист и лидер на проруската партия „Держава“. Към 23 август 2023 г. публикацията не може да бъде намерена в Телеграм канала на Дмитрий Василец. Нейна архивирана версия съществува в платформата lentafeed.com. Тя показва, че Василец предполага бъдещ опит за свалянето на правителството в Никарагуа.

Проверка на Factcheck.bg не откри такъв указ, публикуван в държавния вестник на Никарагуа. Новина с подобно съдържание не е отразена в официалните руски медии, в това число и от държавната информационна агенция „ТАСС“. Заблуждаващата информация се разпространява чрез руски пропагандни медии и профили в социалните мрежи. 

В своя профил в Телеграм руският политолог, който е и част от екипа на крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“, Владимир Сергиенко също предполага, че в Никарагуа ще бъде организиран държавен преврат, заради изграждането на руски военни бази.

Според държавния вестник на Никарагуа през юни 2022 г. указ на президента на Никарагуа Даниел Ортега разрешава на руски войски, самолети и кораби да бъдат разположени в Никарагуа, за целите на „за взаимноизгоден обмен и хуманитарна помощ в случай на извънредни ситуации“. Указът разрешава „преминаването или разполагането на националната територия на военен персонал, кораби и въздухоплавателни средства“ на Централноамериканскитe въоръжени сили, (Гватемала, Салвадор, Хондурас и Доминиканската република), както и армиите на Съединените американски щати, Руската федерация, Венецуела и Куба.

Конституцията на Никарагуа изрично забранява изграждането на чужди военни бази на територията на страната. Член 92 на Конституцията на Никарагуа гласи: „Създаването на чужди военни бази на територията на страната е забранено. Преминаването или разполагането на чуждестранни военни кораби, въздухоплавателни средства и машини за хуманитарни цели може да бъде разрешено, стига да бъдат поискани от правителството на републиката и ратифицирани от Народното събрание.“

Проверено:

Няма доказателства, че президентът на Никарагуа Даниел Ортега е подписал указ, който разрешава изграждането на руски военни бази на територията на страната. Такъв указ не е публикуван в официалния държавен вестник на страната. За него не съобщават нито официални лица от Никарагуа, нито международните медии и агенции. „Новината“ се разпространява единствено в руски пропагандни издания и канали на социални мрежи. През юни 2022 г. указ разрешава на руски войски, самолети и кораби да бъдат разположени в страната, но изграждането на военни бази на чужди страни е забранено от Конституцията на Никарагуа.

Източници:

Constitución Política de la República de Nicaragua – Titulo V (Defensa Nacional) https://ejercito.mil.ni/contenido/ejercito/funciones/funciones-const.html

DECRETO PRESIDENCIAL N°. 10-2022, aprobado el 03 de junio de 2022 http://legislacion.asamblea.gob.ni/Normaweb.nsf/xpNorma.xsp?documentId=D973DE2F39FF1DCC0625885A006748EC&action=openDocument

Nicaragua authorises deployment of Russian military forces https://www.aljazeera.com/news/2022/6/10/nicaragua-authorises-deployment-of-russian-military-forces

Nicaragua Congress renews Russian training exercise approval https://www.reuters.com/world/americas/nicaragua-congress-renews-russian-training-exercise-approval-2022-06-14/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката