fbpx

„Нито едно раждане в Италия от 3 месеца“ – как измислено твърдение обслужи няколко конспирации

„В продължение на три месеца в цяла Италия не се е родило нито едно бебе“. Това напълно измислено твърдение се разпространява чрез различни публикации в множество български Фейсбук групи с разнообразна тематика, както и в Телеграм и други социални мрежи. В този текст Factcheck.bg представя проучването си откъде тръгва изфабрикуваното твърдение. Във втората част – как в България е добавен и нов неверен детайл – че виновни са ваксините срещу Ковид-19.

Италия има население от почти 60 милиона души и твърдението, че за три месеца там не се е родило нито едно бебе, звучи меко казано неправдоподобно. Действително статистическите данни показват, че макар естественият прираст в страната да е отрицателен за 17-та поредна година, деца продължават да се раждат. Според доклад на националната статистическа служба на Италия ISTAT ражданията през първата половина на 2023 г. са с около 3500 по-малко в сравнение със същия период на 2022 г., което представлява спад с 1.9%. Общият брой на ражданията през миналата година е бил близо 393 хиляди, а предварителните данни за втората половина на 2023 г. показват почти 34 000 раждания през юли и малко над 33 000 през август.

Откъде идва твърдението, че в Италия не се е родило нито едно бебе

Демографската криза в Италия е обект на медийно внимание и често се коментира от политици, включително от министър-председателя Джорджа Мелони. Неотдавна тя обяви мерки за насърчаване на раждаемостта на стойност един милиард евро. По-рано тази година папа Франциск също направи изказване, че Европа и Италия се намират в „демографска зима“ и призова италианците да имат повече деца, а политиците в страната да осигурят по-добри условия за това.

„Италия постигна немислим световен рекорд, нито едно раждане за три месеца“. За пръв път това сензационно заглавие се появява на 4 октомври в публикация на английски език, написана от потребител в платформата Medium.com. Това е платформа, в която всеки може да публикува съдържание и да печели от него. Размерът на приходите зависи от читателския интерес към текста. Блогърът, който публикува твърдението, е анонимен. Той пише под псевдонима OMNIGod и не посочва източник на информацията в заглавието на материала.

„Поразително съкрушително е най-малкото, което може да се каже.“ Така авторът на текста коментира публикуваното от самия него твърдение за липса на раждания в Италия. Той не го свързва с Ковид-19 или ваксините, а както изглежда, залага на сензационния му характер, за да провокира читателски интерес към материала си с цел печалба.

Има лек спад на раждаемостта в Италия

В самата публикация са цитирани и реални демографски данни от италианската национална статистика за 2022 г. Те показват лек спад на раждаемостта спрямо предходната година. Представена е и инфографика с данни от Евростат и ISTAT, без тя да доказва основното твърдение, че няма никакви раждания в Италия. Точно такъв тип публикации, които смесват истина и лъжа, често служат за основа на дезинформация и конспиративни теории.

Само четири дни по-късно материалът вече има около 57 хиляди посещения – това твърди друга публикация на автора от 8 октомври, в която той се оплаква, че въпреки големия читателски интерес е спечелил по-малко пари от очакваното. В същото време твърдението, че в Италия са спрели да се раждат деца, вече има собствен живот в други платформи и социални мрежи.

Кого заинтригува сензационното заглавие

Още на следващия ден след публикуването му, линк към поста на OMNIGod се появява в коментар в блога Our Finite World, поддържан от Гейл Твърбърг. Тя е американска анализаторка в областта на икономиката и енергетиката. Нейните анализи се публикуват и в някои сериозни издания на енергийни теми. Твърбърг пише за изчерпването на невъзобновяемите природни ресурси в бъдеще и ефектът, който тези процеси може да имат върху обществата и икономиката. Авторката има теория за неизбежния срив на икономиките след като достигнат дадено пределно ниво на комплексност. Тя посочва и спада в раждаемостта като признак че тази пределна комплексност е достигната.

От коментарите под публикациите се разбира, че нейните теории привличат много читатели, които вярват в конспиративни теории за близкия крах на цивилизацията. В подобен коментар на читател е споделен и линкът към публикацията с невярното твърдение за нулеви раждания в Италия. В него не се говори за връзка с Ковид или ваксините – според читателя предполагаемата липса на раждания показва, че младите хора в Италия са загубили надежда за бъдещето на цивилизацията. В следващите дни линкове към публикацията от Medium.com се публикуват и в други коментари в блога на Твърбърг.

От текст към видео в YouTube

На 18 октомври твърдението се появява в YouTube видео в канал с 148 хиляди последователи. Това е каналът на Лиса Кабрера – американска ютюбърка и авторка на подкаст. Тя коментира различни теми от новините или популярни твърдения, като често ги разглежда от гледната точка на цветнокожите в САЩ. Във видеото за раждаемостта в Италия Кабрера чете началните параграфи от публикацията на OMNIGod в Medium.com на фона на снимка на жена в болнични дрехи, която държи бебе.

На финала на почти деветминутното видео тя изразява мнение, че Италия няма да успее да се възстанови от демографската криза. Причината: „това е много малка страна и по-голямата част от населението ѝ са възрастни хора“. Според нея нещата само ще стават по-зле. „Почакайте докато стане една година без раждания в Италия и тогава ще видите“. Това казва Кабрера и призовава аудиторията си да обърне внимание „как тези хора се отнасят към нас на американска земя“. Видеото на Кабрера в YouTube е гледано 19 000 пъти.

Кой още разпространи невярното твърдение

На следващия ден кадри от него се появяват в ТикТок канала на потребител с псевдонима consciousjoosee с близо 160 хиляди последователи. На фона на музика авторът на видеото обявява „Сензационни новини!“. Следва клип от видеото на Кабрера, която чете началните параграфи на публикацията на OMNIGod. На екрана се вижда надпис „Италия и ЕС поставят световни рекорди“. Във втората половина на видеото са показани кадри от участие на Илън Мъск в подкаста Full Send през май 2022 г.

В него той казва, че и в САЩ раждаемостта е по-ниска от коефициента на заместване – нивото от средно 2.1 раждания на жена, което позволява запазване на съществуващия брой на населението, още от 70-те години насам, както и че в Китай също има демографски срив. На преден план върху тези кадри е монтирано лицето на автора на ТикТок видеото, който казва „Това е краят!“. Видеото е гледано над 2,3 милиона пъти.

Въпреки че публикациите на Лиса Кабрера и consciousjoosee не споменават Ковид или ваксините. В коментарите под тях за пръв път се прави връзка с познати от времето на пандемията дезинформационни наративи. В България измисленото твърдение се разпространява точно в този контекст – че ваксините са довели до липсата на раждания на деца в Италия. Тази тема Factcheck.bg ще разкаже в отделен текст.

По темата работи и Свилен Оприков.

Източници:

Rapporto annuale 2023: https://www.istat.it/storage/rapporto-annuale/2023/Rapporto-Annuale-2023.pdf

Natalità e fecondità della popolazione residente: https://www.istat.it/it/files//2023/10/Report-natalita-26-ottobre-2023.pdf

ISTAT Monthly Data: https://esploradati.istat.it/databrowser/#/en/dw/categories/IT1,POP,1.0/POP_POPULATION/DCIS_POPORESBIL1/IT1,22_315_DF_DCIS_POPORESBIL1_2,1.0

Births in Italy heading for new record low in 2023 – stats office: https://www.reuters.com/world/europe/births-italy-heading-new-record-low-2023-stats-office-2023-10-26

Pope Francis calls on Italy to boost birth rates as Europe weathers a “demographic winter”: https://www.cbsnews.com/news/pope-francis-italy-birth-rate-europe-demographic-winter/

Replacement level fertility and future population growth: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7834459

How the ‘Plandemic’ Movie and Its Falsehoods Spread Widely Online: https://www.nytimes.com/2020/05/20/technology/plandemic-movie-youtube-facebook-coronavirus.html

Ковид-19 и заговорът за намаляване на световното население: https://factcheck.bg/kovid-19-i-zagovorat-za-namalyavaneto-na-svetovnoto-naselenie/

Bill Gates: Innovating to zero: https://www.ted.com/talks/bill_gates_innovating_to_zero/transcript

The myth about women and the Covid-19 vaccine that won’t die: https://www.politico.com/newsletters/women-rule/2021/03/26/the-myth-about-women-and-the-covid-19-vaccine-that-wont-die-492263

Covid: Claims vaccinations harm fertility unfounded:  https://www.bbc.co.uk/news/health-56012529

More Evidence That Covid-19 Vaccines Do Not Cause Infertility: https://covid19.nih.gov/news-and-stories/more-evidence-covid-19-vaccines-do-not-cause-infertility

Key facts about BitChute: https://www.pewresearch.org/short-reads/2023/02/17/key-facts-about-bitchute/

Стенограма от заседание на Народното събрание от 10 ноември 2023 г.: https://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/55/ID/10823

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката