fbpx

Няма данни течовете от „Северен поток“ да са свързани с присъствието на американска военна техника в района

  • Липсват данни, които да потвърждават връзката между присъствието на американски хеликоптери и кораб в Балтийско море и течовете от „Северен поток“ 1 и 2.

  • Неверни са внушенията, че американският президент Джо Байдън е обещал да атакува газопровода.

Нашият читател Атанас Коларов се свърза с Factcheck.bg с молба да проверим дали е вярно твърдението, че има връзка между присъствието на американски военен кораб и хеликоптери в района на „Северен поток“ и повредите по газопровода. Сигналът е допълнен от линк към статия в сайта obektivno.com. Проверката ни показа, че тези твърдения са широко разпространени и в други български онлайн медии.

Ето какви са фактите.

На 26 и 27 септември е съобщено за три теча по тръбите на „Северен поток“ 1 и 2 в Балтийско море. Докладва се и за четвърти такъв, но без да бъдат изрично упоменавани неговите координати. Представители на ЕС и САЩ определят случилото се като несъмнен саботаж, но без да посочват кой според тях е отговорен за него. Политически фигури от Руската федерация обаче директно обвиняват САЩ за течовете от тръбата.

Версията за „намеса“ на САЩ се аргументира най-често с две твърдения, които активно се разпространяват и в България: според първото в района на аварията са се намирали американски хеликоптер и военен кораб, а според второто американският президент Джо Байдън е заявил, че ще унищожи газопровода. Че и двете твърдения са част от пропагандата на Кремъл става ясно от факта, че са използвани като аргументи от руските представители в Съвета за сигурност на ООН по време на специално заседание по темата.

Имало ли е американска военна техника в района на пробивите

Според публикацията, изпратена от нашия читател, американски хеликоптер е извършил полет над Балтийско море на 2 септември, а два дни преди аварията с газопровода в района се е намирал американският десантно-щурмов кораб USS KEARSARGE. 

Полетът на военния хеликоптер е с позивна FFAB123. Проверка на Factcheck.bg през системата за проследяване на полети Flightaware показва, че такъв полет действително е осъществен на 2 септември над Балтийско море между 08:57 часа и 11:52 часа българско време.

Траекторията на полет FFAB123 обаче в нито един момент не се засича с мястото на течовете от двете тръби на газопровода. Това доказва изработена по случая карта от „Дойче Веле“. Фактите, с които разполагаме към този момент, не подкрепят твърдението, че този полет има общо с течовете от „Северен поток“ от 26 и 27 септември.

Присъствието на американския десантно-щурмов кораб USS KEARSARGE в района на „Северен поток“ е свързано с провеждането на съвместни международни учения в Балтийско море. Участието на военния кораб в тях се потвърждава от информации от 4 и 5 септември на „Асошиейтед прес“ и Military.com. От тези публикации става ясно, че през последните месеци американските военноморски сили са извършвали съвместни учения в района с флотовете на Швеция и Финландия.

„През последните месеци извършваме подобни учения в Балтийско и Средиземно море“, казва капитан Арън Кели от американския военен флот.

По данни на френската медия TF1 Info USS KEARSARGE се е намирал в близост до британския бряг по време на експлозиите по тръбата на „Северен поток“ 1. Картите, които се разпространяват в социалните мрежи и, които твърдят, че корабът е бил в района на газопровода са от по-ранен период. По същото време в Балтийско море има засилено присъствие на всякакви военни кораби и USS KEARSARGE далеч не е единственият. Пиер Сервен, консултант по военните въпроси към TF1 Info, подкрепя твърдението и на други експерти, че за експлозия на дълбочина от 40 до 70 метра по-скоро следва да се търси причината в подводница, а не във военен кораб.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН

Течовете от газопровода „Северен поток“ стават повод за свикване (по искане на Руската федерация) на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 30 септември. Ден по-рано мисиите на Дания и Швеция излизат с общо писмо до Съвета.

В него те казват, че пробивите по газопровода са в следствие на два подводни взрива. Експлозиите са били регистрирани от сеизмологичните институти на двете страни и са станали в открито море. Два от течовете са на територията на датската икономическа зона, а другите два – на шведската. Според писмото експлозиите са предизвикали трусове от съответно 2.3 и 2.1 по скалата на Рихтер и най-вероятно са следствие от детонирането на експлозиви с тегло от няколкостотин килограма. От общото изявление на Дания и Швеция става ясно, че и двете страни са започнали разследване по въпроса с течовете от „Северен поток“. Междувременно компанията оператор на „Северен поток“ Nord Stream AG съобщава, че все още не е получила достъп до района на течовете, за да започне собствено разследване.

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 30 септември държавите членки се обединяват около версията за саботаж и призовават за независимо разследване. САЩ отхвърлят директно внушенията на Русия, че са отговорни за пробивите, а Русия твърди, че представя само факти.

„Фактите“ на Кремъл

По време на заседанието на Съвета за сигурност руските представители съобщават, че руската прокуратура вече е започнала разследване на саботажа на тръбите като акт на международен тероризъм. Те излагат поредица от „факти“, които насочват към ролята на САЩ. Сред тези „факти“ са операциите на НАТО в Балтийско море през юни, американското военно присъствие в района и конкретно – полетът на въпросния хеликоптер, който, както вече показахме, няма нищо общо с района на пробивите по тръбите.

Друг „факт“, изтъкван от Москва, е изказване на американския президент Джо Байдън от февруари тази година. В социалните мрежи се разпространява видео с част от изказването на Байдън. Видеото е публикувано и в българската фейсбук група „Измамата К0вид -19/Украйна-22 (част четвърта)“, придружено с твърдението, че „Северен поток 2 е ударен от САЩ“.

Изказването на американския президент е направено през февруари 2022 г., две седмици преди Русия да нахлуе в Украйна. В отрязъка от видеото Джо Байдън казва: „Ако Русия нападне – това означава танкове или военни части да преминат границата на Украйна отново – тогава няма да има повече „Северен поток 2″. Ще сложим край на това“. Това изказване обаче не дава яснота нито какво точно има предвид Байдън, нито може да се докаже, че е свързано с настоящите събития. До същия извод стига и френската медия за проверка на факти 20minutes.

Сред „фактите“, изтъквани от Русия като доказателство за американско участие в саботажа на тръбите, е и реакцията на полския евродепутат Радослав Шикорски. Той публикува в профила си в Туитър снимка от въздуха на един от течовете по „Северен поток“, придружена със следния текст: „Благодаря ти, САЩ“. Публикацията предизвиква остри критики както в Полша, така и в международен план.

Думите на полския евродепутат обаче веднага са интерпретирани от руски политици и медии като доказателство за това, че САЩ са отговорни за течовете в Балтийско море.

Понастоящем публикацията на политика е изтрита и за обществеността остава все така неясно какво точно е имал предвид той с думите си.

Проверено:

Няма факти, които потвърждават твърдението, че течовете по тръбите на газопровода „Северен поток“ са причинени от САЩ. Не се потвърждават руските твърдения за присъствието на американска военна техника в района. Все още няма резултати от започналите в Дания и Швеция разследвания. 

Източници

Проверка на TF1 Info във връзка с американския военен кораб USS KEARSARGE: https://www.tf1info.fr/international/video-verificateurs-infox-un-navire-de-type-uss-kearsarge-apercu-a-30-km-de-nord-stream-1-2234074.html

Статия на EURACTIV за туита на Шикорски: https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/former-ministers-nord-stream-sabotage-tweet-causes-uproar-in-poland/

Проверка на 20Minutes на видеото с Джо Байдън: https://www.20minutes.fr/monde/4002866-20220929-sabotage-nord-stream-non-joe-biden-jamais-dit-washington-pourrait-attaquer-gazoducs

Проверка на DW за хеликоптера: https://www.dw.com/en/fact-check-us-helicopter-flight-no-proof-of-sabotage-of-nord-stream-pipeline/a-63295189

За ученията на НАТО, Финландия и Швеция в Балтийско море: https://apnews.com/article/russia-ukraine-nato-sweden-finland-baltic-sea-58115434504cadb60faf758e18817432; https://www.military.com/daily-news/2022/09/04/us-navy-assault-ship-takes-part-baltic-sea-training.html

Позицията на Дания и Швеция пред Съвета за сигурност на ООН: https://www.euronews.com/my-europe/2022/09/30/nord-stream-gas-leaks-caused-by-several-hundred-kilos-of-explosives

Информация за достъпа на операторите на „Северен поток“ до района на течовете: https://www.nord-stream.com/press-info/press-releases/incident-on-the-nord-stream-pipeline-updated-04102022-529/

Брифинг за пресата от срещата на Съвета за сигурност на ООН на 30 септември по повод течовете от „Северен поток“: https://press.un.org/en/2022/sc15047.doc.htm

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката