fbpx

Няма доказателства, че Украйна е извършила ракетния удар на жп гарата в Краматорск

  • Не е вярно, че серийните номера на останки от ракета показват, че украинската, а не руската армия, е използвала ракетата срещу евакуиращото се население;
  • Не е вярно, че от 2019 г. Руската федерация няма на въоръжение и не използва този тип балистични ракети.

„Доказателство, че “Точка-У”, долетяла в Краматорск, е украинска“ – под това заглавие на 10 април „Поглед инфо“ публикува информация за ракетния удар по гарата в Краматорск, при който загинаха над 50 души, а десетки други бяха ранени. Твърдението е подкрепено от видеодоказателство на италианския канал TgLa7, в което журналистът посочва серийния номер на останките от ракета, без да прави какъвто и да е коментар. Това е достатъчен „аргумент“ да се изредят други серийни номера на същия вид оръжие, за да се стигне до извода, че ракетата е украинска –„Преди това в Донбас се регистрираха украинските ракети Ш91565, Ш91566. Разликата е от 13“.

Тезата за украинската вина беше лансирана от руска страна още в деня на нападението с обяснението, че Русия от 2019 г. не използва Оперативно тактически ракетен комплекс „Точка“ и неговата модернизирана версия „Точка У“ (класификация на НАТО SS-21 Scarab-B) и че той е на основно въоръжение в украинската армия. В контролираните от Кремъл медии и в няколко проруски Телеграм канала се появиха твърдения, че серийният номер на намерената в близост до гарата ракета е свидетелство, че тя е изстреляна от украинските сили. Доказуема ли е тезата на Русия? Factcheck.bg провери.

На 8 април при ракетен обстрел по гарата в Краматорск бяха убити 52-ма души, над 100 бяха ранени. По време на удара хиляди хора са били на мястото в опит да се евакиурат от града. Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Русия е виновна за трагедията – „това е зло, което не знае никакви граници и което ако не бъде наказано, никога няма да спре“. Руското военно министерство не само отрече участие в нападението, но и обвини украинските сили, че са опитали да спрат евакуацията от Краматорск и да използват хората като жив щит. Руският външен министър Сергей Лавров нарече случилото се провокация, сравнима с тази в Буча, и го определи като възмутително.

Източник: Министерството на отбраната на Украйна – https://www.instagram.com/p/CcFb1dvKjb_/

Първият основен довод, с който Русия прехвърля вината на Украйна е, че това оръжие не се използва от руската армия, а от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Към тази версия се присъединява и Телеграм канала „Народная милиция ДНР“, който оповестява факта, че ОТР „Точка У“ не е на въоръжение от 2019 г. и е заменен с ракетите „Искандер“.

В деня след нападението „в помощ“ на руското твърдение, че оръжието е украинско, идва видеото на италианския журналист Фабио Марио Анджеликио. Той всъщност е първият репортер, който показва отблизо останките от ракета, като посочва изписаното на нея с бяла боя „За детей“ и серийния ѝ номер. В действие влиза следващият аргумент на руската пропаганда – серийният номер показва, че оръжието е на Украинската армия, а има и поредност на серийните номера, сравнени с други ракети, открити след предполагаемо украинско нападение в Донбас през 2015 г. Първоизточникът на тази новина е донецката телевизия „Юнион“, а в разпространението ѝ се включват бившият депутат от Украинската върховна рада Илья Кива, РИА „Новости“ и радио „Спутник“.

Очевидно не вярваме на руснаците, че те не са виновни за нападението“, заяви говорител на Пентагона в деня на ракетния обстрел. Той обясни, че руските военни първоначално са обявили удара за успешен, но, разбирайки за цивилните жертви, са оттеглили съобщението си. Изследователският институт Atlantic council потвърждава тази информация, като цитира руския Телеграм канал „Силовики“, който публикува, че руснаците „работят върху група въоръжени сили на Украйна на жп гара Краматорск“ и „празнуват, че има жертви сред украинските бойци“. Няколко минути след първоначалния пост, той е редактиран. Други съобщения с подобно съдържание също са редактирани или изтрити.

В нощта преди нападението друг проруски Телеграм канал съветва жителите на Краматорск и околностите да не използват жп транспорт при евакуацията си.

Руската версия, че ОТР „Точка“ и „Точка У“ не се прилага в тяхната армия от 2019 г. и следователно при нападението в Краматорск ракетите са били украински, беше определена за невярна от редица международни организации и независими наблюдатели. Те подчертават, че ракетите все още са на въоръжение в руската армия. Institute for study of war (Институтът за изследване на войната) привежда  доказателства, че Русия продължава да ги използва. Още след първия ден на нападението над Украйна, 25 февруари, в анализ на Crisis Evidence Lab Amnesty International се казва, че балистичните ракети са използвани за нападението над болница в Угледар, Донецка област, и се обяснява, че „Точка У с малък обсег“ е изключително неточно оръжие, редовно се отклонява от  целите си с половин километър или повече и никога не трябва да се използва в населени места. Разследващият белоруски новинарски сайт Belarusian Hajun project публикува два пъти видеоклипове на руски военни колони с ракетни установки, маркирани с буква „V“, които се движат към украинската граница, на 5 март и на 30 март. Украйнският сайт „Мil.in.ua“ съобщава че „още на 6 март фрагменти от ракетата 9М79М паднаха на територията на Украйна“. Според изследователи от Conflict Intelligence Team, цитирани от сайта, използването на съветски системи за отбрана от руснаците може да се обясни с две причини: или по-модерните ракети „Искандер“ не достигат, или руските сили „се стремят значително да увеличат плътността на ракетния огън в Украйна не като заменят Искандерите, а като ги допълнят с Точка У“.

Твърдението на Русия, че номерът 9М79-1 на откритата до гарата в Краматорск ракета е неоспоримо доказателство за принадлежността ѝ към Въоръжените сили на Украйна (ВУС) също беше опровергано. В своя статия украинската организация за проверка на фактите StopFake.org обяснява, че маркировката на ракетата 9M79-1 показва, че тя принадлежи към клас Точка У (класификация на НАТО SS-21 Scarab). Серийният номер „Ш91579“ не може по никакъв начин да идентифицира принадлежността на ракетата към украинската или която и да е друга военна част – това е фабрична маркировка, нанесена още при производството във Воткинския машиностроителен завод. Тези ракети са били масово произвеждани през съветската епоха, откъдето след това са били транспортирани в различни страни – от Казахстан и Русия, до Беларус и Украйна. Сега „Точка У“ е в експлоатация в 8 държави.

Търсенето на връзка в поредността на серийните номера, започващи с Ш915, също не може да бъде доказателство за принадлежност на оръжието на ВУС. През февруари 2015 г. при нападение в Алчевск, Донецка област, са намерени ракети със сходна маркировка. Тогава обвинението на Русия към Украйна е подобно на това за Краматорск – украинците са ударили собственото си население с ОТР „Точка У“. Специална мониторингова комисия на ОССЕ не може да установи дали такова оръжие е използвано, защото контролираните от Русия военни не са предоставили нито ракетите, нито останките от тях на разследващите.

Проверено:

Руските обвинения към Украйна, че сама е нападнала евакуиращото се население в Краматорск с цел провокация, не отговарят на истината. Нещо повече, засечени са съобщения на руското военно министерство, с които ударът по гарата е обявен за успешен, но след като става ясно, че има цивилни жертви, постовете са редактирани или изтрити.

Не е вярно, че Оперативно-тактическият ракетен комплекс „Точка У“ е на въоръжение само в украинската армия, както твърди Русия. Има множество доказателства, че балистичните ракети все още се използват и от руската армия.

Фабричната маркировка на една от намерените ракети не може да служи за доказателство, че тя принадлежи на Въоръжените сили на Украйна.

Източници

Видео на италианската телевизия https://tg.la7.it/esteri/guerra-ucraina-ecco-il-missile-che-ha-colpito-la-stazione-di-kramatosrk-08-04-2022-170588

Володимир Зеленский https://m.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3049260061991016?_rdr

Съобщение на руското военно министерство https://m.facebook.com/mod.mil.rus/posts/3200528216856579?_rdr

Сергей Лавров https://ria.ru/20220411/kramatorsk-1782910047.html

„Фактите“ на Народната милиция на ДНР https://ria.ru/20220411/kramatorsk-1782910047.html

Сюжетът за серийните номера https://ura.news/news/1052544596; https://ria.ru/20220409/kramatorsk-1782722177.html; https://radiosputnik.ria.ru/20220410/kramatorsk-1782773441.html

Изявление на Пентагона https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/2994883/senior-defense-official-holds-a-background-briefing/source/senior-defense-official-holds-a-background-briefing/

Изследователският институт Atlantic council https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/russian-war-report-russia-makes-false-claims-while-blaming-ukraine-for-kramatorsk-railway-station-attack/#kramatorsk

Institute for study of war https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-april-8

Crisis Evidence Lab Amnesty International https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/02/russian-military-commits-indiscriminate-attacks-during-the-invasion-of-ukraine/

Belarusian Hajun project https://twitter.com/MotolkoHelp/status/1500144102150651906

„Мil.in.ua“ https://mil.in.ua/uk/news/rosiya-pochynaye-zastosovuvaty-taktychni-raketni-kompleksy-tochka-u/

StopFake.org статия https://www.stopfake.org/ru/fejk-vypushhennaya-po-kramatorsku-tochka-u-prinadlezhala-vsu-eto-podtverzhdaet-ee-serijnyj-nomer/?fbclid=IwAR0aItqT9vhlYXlUCzIO2sb6mBK2JHkvsPK8b6UoL5g5Q5n6o7teRAXMyRQ

Доклад на ОССЕ https://www.osce.org/ru/ukraine-smm/139371

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката