fbpx

Няма доказателства, че Украйна разработва биологично оръжие в лаборатории, финансирани от Пентагона

Опасни лаборатории на територията на Украйна развиват програми за разработване на биологично оръжие с финансовата подкрепа на Съединените американски щати (САЩ). През последните месеци и особено след началото на военната офанзива на Русия в Украйна това твърдение се превърна в основен аргумент за продължаващата инвазия.

„Доказателства” за съществуването на финансирани от американското правителство  биолаборатории се разпространяват периодично, а външният министър Сергей Лавров и председателят на Комунистическата партия на Русия Генадий Зюганов предупредиха, че те представляват смъртоносна заплаха за цивилното население. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова директно се позова на това твърдение, за да оправдае нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Според разпространяваните тези в лабораториите, финансирани от Пентагона, се произвеждат смъртоносни вируси, бактерии и токсини, които имат  потенциала да бъдат употребени като биологични оръжия. Тези твърдения са подкрепени от публикувани от руските власти документи, за които се предполага, че доказват съществуването на съоръжения за изпитване на биологични оръжия. Подчертава се, че с оглед на войната, САЩ се притесняват лабораториите да не попаднат под руски контрол, затова по тяхно настояване украинските сили започват да унищожават „доказателствата” за опасните експерименти и разработки.

От началото на руската инвазия сюжетът за американските биолаборатории в Украйна се наложи като основен в Кремълския пропаганден наратив. 

Factcheck.bg провери твърденията на руските политически представители по казуса. Ето фактите.

Съществуват ли наистина подобни лаборатории?

Темата  за финансираните от САЩ биологични лаборатории на територията на Украйна получи нов тласък в началото на този месец, в хода на продължаващата руска инвазия. Основен аргумент, „изобличаващ” съществуването на лабораториите, е изказване на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд от 8 март тази година. При изслушване в Конгреса сенатор я пита дали Украйна разполага с биологични или химически оръжия, на което Нюланд отговаря, че на територията на страната наистина има съоръжения за биологични проучвания и че САЩ са загрижени заради възможността те да преминат под контрол на руските военни сили. В публикации, разпространяващи твърденията за американските биолаборатории в Украйна, тези думи на Нюланд са извадени от контекст и представени като „признание” от страна на САЩ.

В действителност Нюланд не твърди, че Украйна разработва биологично оръжие, нито че споменатите съоръжения са собственост на американската държава. От последвало уточнение  от страна на Държавния департамент на САЩ става ясно, че Нюланд е визирала не места за разработка на биологично оръжие, а диагностични и биозащитни лаборатории на територията на Украйна, които работят за предотвратяването на биологични заплахи.

Такива съоръжения съществуват и са частично финансирани от Програмата на Пентагона за редуциране на биологичната заплаха по  силата на споразумение между САЩ и Украйна от 2005 г. Двете държави договарят сътрудничество в областта на превенцията на разпространението на технологии и патогени, които биха могли да бъдат използвани за разработката на биологично оръжие. В споразумението е записано, че за тази цел Военното министерство на САЩ се ангажира да осигурява подкрепа на Министерството на здравеопазването на Украйна.

Платформата за проверка на факти Snopes опровергава твърденията за биолабораториите в Украйна още на 24 февруари. Проверката показва, че целта на въпросните лаборатории е да предотвратяват рисковете от разпространението на инфекциозни заболявания и да се противопоставят на заплахата от „биотероризъм”, а не да развиват собствени биологични оръжия. Тези усилия са част от Програмата за съвместно редуциране на заплахите, започнала в началото на 90-те години като механизъм за неутрализиране на програмите за разработване на оръжия за масово поразяване в бившите съветски републики. 

При това лабораториите продължават да се управляват от украинското правителство в съответствие със законодателството на страната. Следователно няма основания да се смята, че те са „инсталирани” от американски военни или са поддържани от властите в САЩ.

Източник: Telegram

„Доказателствата” не доказват разработване на биологично оръжие

Твърденията за разработването на биологични оръжия в подобни съоръжения са опровергани и в поредица от публикации в Туитър на специалистката по генетика д-р Олга Петерсън. Съвместно с екип от учени от Беларус, Франция, Русия и Швеция тя прави преглед на документи, публикувани от „РИА Новости” (на снимката) с посочен източник – Министерството на отбраната на Русия. Твърди се, че в тях се разкрива опитът на Украйна спешно да прикрие доказателствата за проучвателна програма за разработка на биологични оръжия, като унищожи наличните проби от патогени, причиняващи чума, холера, антракс и други заболявания. Тези твърдения се разпространяват от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова като мотив за началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. В свое изказване от 8 март тя заяви:

„Получената документация (имат се предвид документите, публикувани от „РИА Новости” – б.а.) в момента се анализира щателно от специалисти от войските за радиационна, химическа и биологическа защита. Въпреки това още сега можем да заключим, че украинските биолаборатории в непосредствена близост до руска територия са били използвани за разработване на компоненти на биологични оръжия. Спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари беше необходимо, за да се предотврати разкриването на нарушения на член I от Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия от страна на Украйна и САЩ.”

При анализ на въпросните документи д-р Петерсън и останалите специалисти откриват, че информацията в тях се свежда до регламентирането на обикновени лабораторни практики за гарантиране на биологическа защита в работна среда:

„Изтеклият” документ е стандартна бюрократична процедура във всяка добра микробиологична лаборатория, особено ако е сертифицирана според международния стандарт. От текстовете на документите се вижда, че те принадлежат на базираните в Харков и Полтава Регионални центрове за контрол на заболяванията и превенция към Министерството на здравеопазването на Украйна – т.е. санитарни и епидемиологични институции. Наличието на такива протоколи в подобни лаборатории е международна норма”, пише д-р Петерсън.

Украинското външно министерство определя твърденията от руска страна като „дезинформация” и „провокация”. Министерството на здравеопазването в Украйна също подчертава, че на територията на страната не функционират подобни американски лаборатории, занимаващи се с разработката на биологични оръжия.

Международни институции също се присъединяват към опровержението на тези твърдения. По време на заседание на Съвета за сигурност към Организацията на обединените нации (ООН) от 11 март върховният представител по разоръжаването Изуми Накамицу заяви:

„Запознати сме с медийни публикации, свързани с твърдения за програми за разработка на биологични оръжия. ООН не разполага с никаква информация за съществуването на подобни програми. Липсата на такива до голяма степен се дължи на Конвенцията за биологичните оръжия от 1972.”

Конвенцията за забрана на биологичното оръжие на ООН

Как се контролира неразпространението на биологични оръжия?

Конвенцията за забрана на биологичното оръжие на ООН влиза в сила на 26 март 1975 г. С нея се забранява разработването и разпространението на биологични и токсични оръжия. До този момент Конвенцията е ратифицирана от 183 държави, сред които попадат и САЩ, Украйна и Руската федерация.

Три десетилетия по-късно, през 2004 г., Съветът за сигурност към ООН единодушно приема Резолюция 1540, според която разпространението на ядрени, химически и биологични оръжия представлява заплаха за международния мир и сигурността. С този документ всички държави членки на ООН се ангажират със задължението да въведат законодателство, гарантиращо  неразпространението на подобни оръжия, и по никакъв начин да не подкрепят тяхното разработване, произвеждане, притежание и транспортиране. Държавите периодично предават доклади, свързани с прилагането на резолюцията на национално ниво. Така може публично да се проследи какви законови мерки са въведени във всяка една страна по отношение на неразпространението на биологични и други оръжия. Най-скорошният доклад, депозиран от Украйна, е от 29 май 2020 г.

Сред държавите членки на Комитет 1540, който следи за прилагането на въпросната Резолюция 1540, е и Руската федерация. Няма публични документи, които да показват, че  Русия някога е правила опит да отнесе притесненията си за съществуването на програми за биологично оръжие на украинска територия до компетентния орган на ООН. Няма подадени сигнали за наличието на оръжия за масово поразяване в Украйна – нито от Русия, нито от друга държава членка на Комитета. Липсват каквито и да било доказателства темата да е обсъждана на това институционално ниво.

Независимо от становищата на международните институции, отговарящи за неразпространението на биологични оръжия, и въпреки нееднократното опровергаване на тази информация и от украинските и от американските власти, твърденията за съществуването на опасни биолаборатории на територията на Украйна продължават да намират разпространение в България и по света.

В момента подобни публикации събират хиляди реакции, коментари и споделяния в онлайн пространството, тъй като целят да оправдаят мотивите зад продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

Сред най-широко разпространените материали е текст на Диляна Гайтанджиева, определяна от редица платформи за борба с дезинформацията като авторка с „изразени проруски наклонности”. Нейни текстове са публикувани в руската медия News Front, която в доклад на Държавния департамент на САЩ е описана като „дезинформационно и пропагандно издание, самопровъзгласило се за „алтернативен източник на информация”. Именно Гайтанджиева стои зад няколко „разследвания” за провеждането на „биологични експерименти” с украински, грузински и български военни през последните години. Повече за българския контекст на историята четете тук.

Наративът за финансираните от САЩ лаборатории за биологично оръжие далеч не е нов

Историята за „опасните” биолаборатории в Украйна датира няколко години назад. Според платформата за проверка на факти SeeCheck първите подобни твърдения в медийното пространство се откриват в материал на „Спутник” от 2015 г. В него се твърди, че военният сектор на САЩ финансира построяването на биолаборатории на територията на страните от бившия СССР, които вероятно се използват за разработването на биологични оръжия. Тези предположения се позовават единствено на неназован източник на руската държавна агенция „РИА Новости” и не са подкрепени от никакви доказателства.

Друга платформа за проверка на фактите – EU vs. Disinfo – от своя страна проследява хронологията на разпространение на проруската дезинформация, свързана с биолаборатории и разработването на биологични оръжия в Украйна. Според нейните данни този наратив води началото си от 2014 г. с публикуването на първите твърдения за изграждането на система от американски военни и биологични съоръжения на териториите в близост до Руската федерация.

Източник: EU vs Disinfo

През годините тезите приемат различни интерпретации. През 2017 г. се твърди, че епидемията от дребна шарка в Украйна води началото си от американските лаборатории за биологично оръжие; през 2018 г. пък става въпрос за снабдяване на Донбас с биологични оръжия, пристигащи от столицата Киев. Така се стига до разпространявания през последната една година наратив за стремежа на САЩ да обградят границите на Руската федерация с биолаборатории, като същевременно прикрият доказателствата за опасните опити с патогени, които провеждат в тези съоръжения.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън официално предупреди, че руските обвинения към Украйна ясно показват намерението на Путин самият той да прибегне до употребата на биологични и химически оръжия в хода на инвазията. Същото притеснение изразява Леонид Поляков, военен експерт и бивш заместник-министър на отбраната в Украйна:

„Обвинявайки Украйна и Запада в планирането на атака с химически оръжия, самата Русия може да планира собствена такава в Украйна.“

По този начин Руската федерация изгражда и популяризира наратива за финансираните от Пентагона биолаборатории на украинска територия, след което използва тези обвинения като основен мотив да оправдае продължаващата си инвазия в Украйна. В действителност обаче „доказателствата”, които се предлагат в полза на посочените твърдения, са несъстоятелни и няма основание да се смята, че Украйна разработва опасни биологични оръжия.

Още за проруската дезинформация във връзка с войната в Украйна четете тук, тук, тук, тук и тук

Източници

WEAPONS Proliferation Agreement Between the UNITED STATES OF AMERICA and UKRAINE: https://www.state.gov/wp-content/uploads/2019/02/05-829-Ukraine-Weapons.pdf

Позиция на екип учени начело със специалистката по генетика д-р Олга Петерсън: https://twitter.com/OlgaVPettersson/status/1502555006855262212

Ukraine, US Biolabs, and an Ongoing Russian Disinformation Campaign: https://www.snopes.com/news/2022/02/24/us-biolabs-ukraine-russia/

There are no US-run biolabs in Ukraine, contrary to social media posts: https://www.politifact.com/factchecks/2022/feb/25/tweets/there-are-no-us-run-biolabs-ukraine-contrary-socia/

The attack on Ukraine has nothing to do with “American biolabs”: https://seecheck.org/index.php/2022/03/16/the-attack-on-ukraine-has-nothing-to-do-with-american-biolabs/ 

Оръжия за масова заблуда: https://bulgaria.representation.ec.europa.eu/orzhiya-za-masova-zabluda-2022-03-18_bg

Unproven claims of US-funded Ukraine bioweapons labs spread online: https://factcheck.afp.com/doc.afp.com.32478V9?fbclid=IwAR0UN-N9ihH8l9dVAO0ME01FWpUhrU5oKMbS2wvh4D4xbpI8Wo1P5kHtVvk

Convention on the Prohibition of the Development, Production and Stockpiling of Bacteriological (Biological) and Toxin Weapons and on Their Destruction: https://treaties.unoda.org/t/bwc?fbclid=IwAR0Y7x21MH6wnC2o-wg3IU6_XwBoDLEVPLCes0iWTTY9BXPDRod4XyPoxLI

GEC Special Report: Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem: https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/08/Pillars-of-Russia%E2%80%99s-Disinformation-and-Propaganda-Ecosystem_08-04-20.pdf

Ukraine war: grim spectre of chemical and biological weapons raises fears of Putin’s dirty arsenal: https://theconversation.com/ukraine-war-grim-spectre-of-chemical-and-biological-weapons-raises-fears-of-putins-dirty-arsenal-179025

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката