fbpx

Няма сценарий за пандемия от маймунска шарка

  • Твърденията, че се планира нова пандемия – този път от маймунска шарка, не отговарят на истината.
  • Семинарът, който се посочва като доказателство за планирана пандемия, всъщност е подготовка за действие в случай на такава.

През последните дни в различни сайтове и Фейсбук групи се появиха твърдения, според които умишлено е планирана нова пандемия – от маймунска шарка. Най-често като “доказателство” се цитира провеждането на семинар-симулация на пандемия в рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен през 2021 г.

В сайта Informiran.net, в материал от 27.05.2022 г., е цитиран началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Русия Игор Кирилов. Според него е странно съвпадението, че “в материалите на Мюнхенската конференция по сигурността 2021 г., тоест на фона на пандемията COVID-19, е разработен сценарий за противодействие на огнище, причинено от нов щам на маймунската шарка”.

Подобна теза е представена в материал на сайта „Гласове“ от 22.05.2022 г. със заглавие “Преди година глобална НПО репетира за маймунска шарка. Съвпадение?”. Автор на материала е фейсбук профил с името Сетая Брат. “Глобалната НПО”, визирана в текста, е NTI (Nuclear Threat Initiative)- неправителствена организация, чиято цел е намаляването на ядрените и биологичните заплахи за човечеството. В текста името на организацията е преведено буквално „инициатива за ядрени заплахи“, което създава невярна представа за дейността ѝ.

Какви са фактите?

През март 2021 г., в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, NTI провежда семинар, насочен към подобряване на възможностите за предотвратяване и противодействие на бъдещи пандемии. В него се включват лидери и експерти по обществено здраве, биотехнологии и международна сигурност от цял свят.

Семинарът е направен под формата на упражнение „на маса“. Тази форма представлява дискусия на базата на измислен сценарий, чиято цел е да се стимулира диалог между експерти по дадена тема и да се достигне до най-ефективните начини за решаване на даден проблем. Симулацията на проблем и обсъждането му е често срещана практика в редица организации и компании, за да бъдат те подготвени за най-лошия сценарий, по който може да се развие дадена ситуация.

Упражнението на NTI е разработено на базата на измислен сценарий за пандемия от необичаен щам на маймунската шарка. NTI аргументират избора на конкретния вирус така: “Рисковете, свързани с маймунската шарка, са добре документирани през последните години от здравните власти в много страни; информацията, използвана в нашия измислен сценарий, не е нова”.

“Пандемията” започва от измислената държава Бриния, откъдето се разпространява по целия свят. За целите на упражнението е използван хипотетичен щам на вируса на маймунската едра шарка, който е по-вирулентен и по-опасен от съществуващите в момента и който се разпространява в световен мащаб. Според симулацията очакваните поражения биха били повече от 3 милиарда заболели и 270 милиона смъртни случая за период от 18 месеца.

Основен извод от упражнението на NTI е, че “независимо от конкретния патоген в нашия измислен сценарий, факт е, че светът е изключително неподготвен да се защити в случай на бъдещи пандемии. Трябва да се вземат спешни мерки, за да се справим с тази уязвимост.”

Въпреки ясното уточнение, че става въпрос за измислен сценарий в хипотетична ситуация, семинарът дава повод за разпространение на подвеждащи послания за съществуването на реален план за умишлено разпространение на маймунската шарка. Невярната информация е опровергана от редица проверители на фактите, сред които и агенция „Ройтерс“.

В тяхната проверка е цитирана Анджела Размусен, вируслог от университета Саскачеван, Канада, според която “вирусите не са нищо ново и има няколко фактора, които ускоряват появата и разпространението им – например климатичните промени и глобалните пътувания.” Тя добавя още, че сега светът е повече нащрек за подобни заплахи поради опита си с пандемията от Ковид-19.

„Ройтерс“ припомня, че в миналото също е имало огнища на маймунска шарка, което опровергава тезата, че сегашните случаи са нещо ново или нарочно планирано. Според СЗО в Нигерия случаите растат от 2017 г. насам, а в други девет държави в централна и западна Африка се докладват огнища от 1970 г. Наличието на огнища от маймунска шарка далеч преди 2021 г. показва, че заболяването се разпространява много преди упражнението в Мюнхен и следователно не може да се говори за някакви “доказателства” за планиране на пандемия.

Прилики с дезинформацията за Ковид-19

Тезата за “планираните пандемии” не е нова. Сходни подвеждащи послания се появиха по отношение на разпространението на Ковид-19. Проверките по темата на Factcheck.bg можете да прочетете тук, тук и тук.

Друг общ момент е уличаването на Бил Гейтс като един от „организаторите“ на въображаемата планирана зараза. Проверка на фактите на Politifact доказва съчинената връзка между случаите на маймунска шарка и Бил Гейтс. Още за конспиративните теории, свързвани с него, можете да прочетете тук.

Проверено:

Твърденията, според които има план за предизвикване на пандемия от маймунска шарка, не отговарят на истината. Сценарият за реагиране в случай на пандемия, представен от NTI на Мюнхенската конференция по сигурността през 2021 г., не е план за умишлено разпространение на болестта – напротив, представлява опит за планиране на адекватен отговор в случай, че светът се изправи пред подобна заплаха. 

Автор: Славена Захариева

Източници

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката