fbpx

„Образователно“ – за хляба, торовете и въглеродния двуокис

От месец насам в социалните мрежи широка популярност доби видео, озаглавено „Искат да гладуваме!“, което обяснява как България „ще загуби“ хляба си, заради „скъсаните“ отношения с Русия. Материалът, в стил видео урок по „Човекът и природата“ за 5-и клас от зората на този жанр – показва люлеещи се жита, а мъжки глас зад кадър обяснява каква е „причинно-следствената връзка“ между хляба, торовете, газа, горивата, въглеродния двуокис и изгонените руски „посланици“.

Facktcheck.bg провери доколко са верни и как са свързани твърденията, направени от автора.

Видеото е гледано почти половин милион пъти във Фейсбук и е предизвикало над 16 хиляди интеракции. Основната целева група в него са подрастващите, които авторът нарича „мили деца“. Авторът претендира да обяснява какъв е процесът по производство на жито, от което „зависи хляба ни“. А както се оказва, според него – той зависи от Русия.

„Здравейте, деца! (…) За да има жито, трябва да има вода, изкуствени торове, въглероден двуокис и гориво за машините“. Tака започва въведението в темата. Веднага след това обаче „милите деца“ чуват следното: „Нашите малоумни управници, за да няма хляб, скъсаха отношенията ни с Русия, от която взимахме гориво, изкуствени торове, и от която взимахме газ, от която правихме торове в нашите заводи.“

Какво всъщност взимаме от Русия?

  • Само 1% от изкуствените торове идва от Русия

По данни на Министерство на икономиката и индустрията за 2021 г. вносът от Русия представлява 7,6% от целия внос на страната. Над 80% от руския експорт за България се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето. Независимо, че Русия e на 4-то място в света по производство на торове, България внася от там едва 1% минерални или химични торове, съдържащи азот, фосфор и калий.

  • Природният газ като суровина за производство на изкуствени торове е твърде скъп за българския пазар

Продукцията на двата най-големи торови заводи в България – „Агрополихим“ и „Неохим“ е насочена предимно за външни пазари, като предприятията се опитват да ограничат използването на природен газ като основна суровина при производството. „Агрополихим“ АД – Девня от повече от две години ползва втечнен амоняк за създаването на азотни торове. В интервю от април месец тази година изпълнителният директор на „Неохим“ АД – Димитровград Стефан Димитров казва, че цената на амонячните торове от 2020 година се е вдигнала пет пъти – толкова, колкото и цената на природния газ, който е основен компонент в производството. „Европа стана вносител на торове. И към момента над 50% от торовете, които се използват в България, се внасят от трети страни извън ЕС, където цената на природния газ, на основните суровини и на труда е много по-ниска“, признава Димитров. 

Цената на природния газ бележи ръст от над 40% в ЕС само в рамките на една година – от 2020-2021. Още през май 2021 г. от европейската организация на производителите на торове Fertilizers Europe започнаха разработване на инструмент, който да се справи с „двойното ценообразуване на газа“. Основната цел е да се прекрати практиката, чрез която страни като Русия продават своя газ на по-ниска цена на вътрешния пазар, давайки на собствените си компании предимство пред чуждестранните играчи.

След началото на войната в Украйна Русия временно спря износа на торове, независимо от предупреждението от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), че над 30% от вноса на торове в 30 страни зависи от Украйна и Русия и това засилва продоволствената несигурност в света. Кремъл от своя страна обвини западните санкции за нарушените доставки на зърно и торове. Още за дезинформационната кампания на Москва във връзка с продоволствената криза можете да прочетете тук.

В края на април Русия преустанови подаването на природен газ за България и още няколко европейски държави. „Газпром“ едностранно реши да спре доставките на синьо гориво, заради отказа на страната ни да плаща в долари, които да бъдат превалутирани в рубли от руската страна. 

  •  Вносът на горива от Русия за България не е спрян

От началото на войната в Украйна Европейският съюз наложи на Русия няколко пакета санкции, включително целенасочени ограничителни мерки, икономически санкции и дипломатически мерки. През юни 2022 г. към санкциите бе прибавена и забрана за купуване, внос или трансфер на суров нефт и някои нефтени продукти, като за някои държави, сред които и България, са предвидени изключения от ограниченията.

  •  Отношенията ни с Русия не са „скъсани“

Дипломатическите ни връзки с Русия, независимо от заплахата на посланика ѝ у нас Елеонора Митрофанова за преустановяване на отношенията между двете държави, не са прекъснати.

На 28 юни тази година правителството на Кирил Петков обяви, че връща у дома 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация у нас. За първия случай в България, при който толкова голям брой дипломатически служители са отпратени едновременно, можете да прочетете тук. Почти месец по-късно – на 5 август, Москва приложи реципрочни мерки и обяви за персона нон грата 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия. Нито едно от двете посолства, в София или в Москва, не е затворено.

Друга заплаха пред хляба ни, според видеото, е ангажиментът на ЕС за намаляване на въглеродния диоксид като елемент на т.нар. Зелен пакт. Във видео клипа това звучи така: 

 „Да не говорим, че малоумниците от Европа искат да няма въглероден двуокис, да го намаляват, и това поле, няма да го има, ако няма въглероден двуокис (…) защото всяко едно растение расте с въглероден двуокис“.

„И малоумниците от Европа, от САЩ и всичките, които пропагандират тази глупост настояват, че трябва да се намали въглеродният двуокис, който в момента е 0.04% и е най-малко откакто съществува Земята“.

Очевидно е, че според автора, разлика между въглеродния двуокис и въглеродния отпечатък няма, а твърдението, че въглеродният диоксид в момента е „най-малко откакто съществува Земята“ е откровена лъжа.

За въглеродния диоксид и въглеродните емисии

В часовете по „Човекът и природата“ за пети клас има специален урок, посветен на състава и свойствата на въздуха. Така децата научават, че „атмосферата се състои от 78,09% азот, 20,95% кислород и 0,93% аргон. Останалите газове заемат само 0,03% от обема му.“ В тези последни 0,03 процента влиза и въглеродния двуокис (CO2)

Д-р Симеон Матев, главен асистент в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“ от геолого-географския факултет на СУ, обяснява, че съдържанието на COвъв въздуха не е постоянна величина – концентрацията му се мени в течение на денонощието и на годината и е различна за различните географски ширини. Той се изразходва основно за храна на растенията в процеса на фотосинтеза. Това, че е естествен газ обаче не го прави безвреден.

В своя публикация от май месец тази година Климатека.бг оборва мита, че повече въглероден двуокис в атмосферата може да повлияе само по благотворен начин на растенията. „Прекалено много CO2 би довел до прегряване на планетата. Изучавайки историята на Земята, учени са открили, че когато има повече CO2 в атмосферата, планетата е по-гореща. Всъщност, последният път, когато Земята е имала концентрация на CO2 в атмосферата като в настоящето, е по време на епохата на Плиоцена, преди повече от 3 милиона години. Тогава атмосферата на Земята е била с между 2 и 4°C по-топла от днес, а глобалното морско равнище е било с 50 до 80 см по-високо.”

Според доклад на Световната метеорологична организация сегашната концентрация на въглероден диоксид е най-висока за последните 800 000 години.

Високата концентрация на въглероден диоксид съдейства активно за създаването на парниковия ефект, който оказва силно въздействие върху климата. Отделените въглеродни емисии са свързани до голяма степен и с човешката дейност и затова от близо 25 години светът се стреми да ги ограничи. Така през 1997 г. е подписан протоколът от Киото, международно споразумение за контрол над изменението на климата, залегнало през 2015 г. в Парижкото споразумение за климата . Целта за постигането на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. е заложена в т.нар. Законодателен акт за климата, който беше приет от Съвета на ЕС миналата година. Като междинна цел до 2030 г. ЕС ще се стреми към намаляването на вредните емисии с 55% спрямо 1990 г. Още за Европейския зелен пакт и дезинформационните кампании, които го съпъстват можете да прочетете тук, тук и тук.

Кой е всъщност авторът на видеото?

Видео клипът, озвучен с мъжки глас, се разпространява в профилите във Фейсбук и Тик Ток на Петър Евтимов.

На изборите през ноември 2021 г. Евтимов е водач на две листи от ПП „Бригада“. Партията е основана през 2020 г. от Арбен Хавальов – бизнесмен, разследван и осъден на първа инстанция за измами с ДДС, но с отменена по-късно присъда.

В интервю за Дарик радио, като кандидат за народен представител от „Бригада”, Петър Евтимов изброява основните си тези, сред които:

„Големите държави в ЕС ни съсипаха икономиката.

Европа може да ни нареди да приемем еднополови бракове или да ни отнема децата, иначе няма да ни финансира.

България има само врагове; само Русия, въпреки че я предадохме няколко пъти, има шанс да ни помогне, стига да не вдигаме ръка срещу тях.

Цялата истерия за въглеродния двуокис е лъжа, ако се намали въглеродния двуокис дърветата ще почнат да умират; на псевдоеколозите им плащат, за да правят друга политика...“

Темата за „полезността“ на въглеродния диоксид и умишленото му „намаляване” не е само част от предизборната кампания на Петър Евтимов. В публикация в профила си във Фейсбук от 2019 г. той твърди, че „ционистите правят атака срещу CO2, защото искат да ни избият“.

През 2016 г. Евтимов създава Фейсбук групата на партия „Бяла България“. В момента на тази страница се споделят видеа и постове на членове на „Възраждане“, макар че отскоро авторът на страницата се обявява срещу политиката на лидера на партията Костадин Костадинов.

В Тик Ток канала си, където също се разпространява видеото за хляба, Евтимов се представя като „Българин, Държавник, Просветител, Историк, Учен Енциклопедист…“ , а във Фейсбук споделя: „Мисли, бълнувания и ереси от един гост от бъдещето 😉 Ак?

Видеото „Искат да гладуваме!“ завършва така: „Единственият шанс е вие да пораснете, мили деца, и да изградим една съвременна бяла България, в която хората знаят истината и действат както трябва, а не както им заповядват малоумните господари“. 

В двуминутния монолог във Фейсбук канала си Евтимов влиза в ролята на „просветител“, свързвайки в „причинно-следствена верига” подвеждащи и неверни твърдения, които трябва да звучат логично, а използваната форма за предаване на информацията е лесно смилаемият за младите хора видео формат.

Така едно уж „безобидно видео” разпространява манипулативни и лъжливи послания, като за пореден път насажда пропагандните тези за „безусловния икономически и политически фактор на световната сцена – Русия”, без който България „не може” да съществува.

Консултанти по темата:

Гл.ас. д-р Симеон Матев, катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“ от геолого-географския факултет на СУ

Роман Рачков агроном, председател на Българската асоциация по биологична растителна защита

Източници

Данни на Министерство на икономиката и индустрията за 2021 г. https://www.mi.government.bg/bg/themes/rusiya-231-333.html?p=eyJwYWdlIjo4fQ

Интервю на изпълнителният директор на „Неохим“ АД – Димитровград Стефан Димитров https://www.neochim.bg/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d1%83%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%b7/

Становище на европейската организация на производителите на торове Fertilizers Europe https://www.fertilizerseurope.com/wp-content/uploads/2021/05/Fertilizers-Europe-PR_Regulation-on-Foreign-Subsidies.pdf

Максимо Тореро, главен икономист в Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) https://twitter.com/FAO/status/1532641178197405697

Дезинформационна кампания на Русия във връзка с продоволствената криза https://factcheck.bg/igrite-na-glada-na-kremal/

Санкции на Европейският съюз наложени на Русия  https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/sanctions-against-russia-explained/

Изгонването на дипломати и служители на руското посолство в България https://factcheck.bg/izgonvaneto-na-70-ruski-diplomati-ot-balgariya/.

Съдържание на CO2  във въздуха https://www.climateka.bg/co2-klimatat/

Действа ли по благотворен начин въглеродният диоксид на растенията https://www.climateka.bg/mit-co2-rasteniya/

Доклад на Световната метереологична организация https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-concentrations-surge-new-record

Протоколът от Киото https://unfccc.int/kyoto_protocol

Парижкото споразумение за климата https://ec.europa.eu/clima/eu-action/international-action-climate-change/climate-negotiations/paris-agreement_en

Европейският зелен пакт и дезинформационните кампании https://factcheck.bg/zeleniyat-pakt/

https://factcheck.bg/zelenata-sdelka-ne-ni-zabranyava-musakata-birata-i-kiseloto-mlyako/

https://factcheck.bg/dezinformaciyata-za-klimata-i-energijniya-prehod-v-balgariya/

Интервю на Петър Евтимов пред Дарик радио https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=1234661410317446

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката