fbpx

Подкастът „Фактите говорят“: Чуждото одобрение и споделянето онлайн – епизод 3

В този епизод на “Фактите говорят” Мина Киркова и Мирела Петкова разглеждат защо сме склонни без да премисляме и проверяваме, да споделяме информация със своя социален кръг – както в нормален разговор, така и онлайн. Как влияят социалните мрежи на нуждата на хората от одобрение? Склонни ли сме да споделим нещо за да сме първите, които ще информират социалния си балон дори ако това значи, че не сме сигурни, че то е вярно? Търсим отговорите на тези въпроси с психолога Даниел Чутров.

Фактите говорят“ е първият подкаст на Factcheck.bg, единствената платформа за проверка на факти в България, който разглежда психологията на дезинформацията. Той представя някои от начините, по които мозъкът ни може да ни заблуди и да ни превърне в мишена за неверни, манипулирани и заблуждаващи твърдения. Разговаряме с психолози и други специалисти за това как можем да си обясним онова, което се случва вътре в нас, когато попаднем на дезинформация – какво прави такова съдържание лесно за „подхлъзване“ и как можем да се предпазим.

Този подкаст е създаден е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“ с подкрепата на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg). Авторите на този подкаст са благодарни за подкрепата и предоставените условия от Фондация „Фридрих Науман“ и Прокастърс. Изразените мнения са отговорност на авторите и не отразяват непременно гледната точка на Фонд Активни граждани България и АЕЖ-България.

Може да слушате подкаста ни в: Spotify, Google Podcasts, Castbox, Apple Podcasts, както и да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram, X, TikTok.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Епизоди