fbpx

Подвеждаща публикация твърди, че в Европейския съюз се произвежда и продава култивирано месо

  • Подвеждащо е да се твърди, че в Нидерландия се произвежда по 500 тона култивирано лабораторно месо – всъщност там се произвеждат растителни алтернативи на месото;

  • В германски ресторанти не се продава култивирано лабораторно месо, а растителни алтернативи на месото;

  • Култивираното месо не е одобрено за продажба в Европейския съюз.

В публикации в социалните мрежи и редица сайтове се разпространява информацията, че германски ресторанти вече са започнали да предлагат 3D-принтирано лабораторно месо – т.нар. „култивирано месо, което се произвежда от стволови клетки на животни.

В една от публикациите в сайта „Чиста съвест се твърди също, че лабораторното месо, което се произвежда в Нидерландия, вече е изпратено по големите европейски вериги магазини и се продава. „От сега можем да кажем,че това месо води до повишаване с десетки пъти  на рака на храносмилателната система, пише още в публикацията. Обяснението е, че „изкуствено месо е канцерогенно, тъй като е създадено по изкуствен път в биомаса синтезирана от химикали.

Твърденията в публикацията са подвеждащи. Факт е, че някои ресторанти в Германия работят с израелската компания Redefine Meat и предлагат алтернативи на месото, произведени от компанията. Тя обаче произвежда своите продукти от изцяло растителни съставки, а не от животински стволови клетки, както се прави култивираното месо. То не е и одобрено за продажба в Европейския съюз. 

Какво показва публикацията

Публикацията във Фейсбук всъщност цитира информация от германското издание Wirtschafts Woche, където основателят на компанията Redefine Meat Ешхар Бен Шитрит коментира, че фабриката на фирмата в Нидерландия може да произвежда по 500 тона алтернативно месо месечно. Материалът на германската медия е публикуван през януари 2023 г. В него се казва също, че 110 германски ресторанта ще предлагат растителните стекове, произвеждани от Redefine Meat. Това се потвърждава и от информация на сайта на един от споменатите ресторанти – веригата ASH. Никъде обаче не се говори за култивирано от животински клетки месо – става дума за изцяло растителен продукт.

Снимките, с които се споделя публикацията в социалните мрежи и в сайтовете са от два различни репортажа на европейски медии. Първата е от репортаж на „Дойче Веле, в който се показват 3D-принтирани стекове, направени от грах, сайтан и оризов протеин на прах. Втората снимка е от материал на Euronews, в който се показва как Redefine Meat също използва 3D-принтер за производството на растителни заместители на месото. И двете изображения не показват култивирано месо.

Каква е разликата между растителните и култивираните алтернативи на месото

Както се „обяснява в публикацията, разпространена в социалните мрежи и сайтове, т.нар. култивирано или лабораторно месо се произвежда като се култивират животински стволови клетки и от тях се произвежда месо. Така се избягва нуждата да се отглеждат животни в кланици. 

Култивираното месо всъщност не е веган или вегетарианско – то е истинско животинско месо, което е произведено чрез директно култивиране на животински клетки. 

Култивираното месо се произвежда от същите видове клетки, които могат да бъдат подредени в същата или подобна структура като животинските тъкани, като по този начин се възпроизвежда максимално близък вкус и усещане като на традиционното месо. 

Растителните алтернативи на месото се правят от най-различни продукти като соя, леща, нахут, оризов протеин, грах и други. Те също могат да се произвеждат с помощта на 3D принтери, както пише в популярната публикация. Растителните месни алтернативи обаче не са същото нещо като култивираното месо, което всъщност е животински продукт. 

Причинява ли рак култивираното месо

Месото, отглеждано в лаборатории, се произвежда от клетки, взети от животни, но тези клетки не са ракови и има много предпазни мерки, за да се гарантира, че крайният продукт е безопасен за консумация, пише в своя проверка по темата „Асошиейтед прес.

Невярното твърдение вероятно се дължи на факта, че подобно на раковите клетки, тези, използвани в лабораторно отглежданото месо, често преминават през процес, който им позволява да се делят безкрайно. Но клетките трябва да притежават и други характеристики, за да се считат за ракови. Проверка на Factcheck.bg от юли 2023 година също установи, че твърдението, че култивираното месо причинява рак, е невярно.

Къде може да се продава и яде култивирано месо

Въпреки че първият бургер от култивирано месо е представен преди повече от 10 години – през 2013 г., все още няма много места в света, където продажбата и консумацията на тази алтернатива на месото, са позволени.

През януари тази година друга израелска компания – Aleph Farms, стана първата, която получи позволение да продава култивирано месо в Израел, която става третата държава одобрила продажбата и консумацията на такова место след Сингапур и САЩ. В Европа Нидерландия е единствената държава, която засега позволява само да се пробва такова месо и то с определени условия и в контролирана среда.

В Европейския съюз продажбата и свободната консумация на култивирано месо са забранени. За да получи разрешение да продава такова месо всяка компания трябва да подаде искане за вкарване в списъка с новите храни, одобрени от ЕС. При подаване на такова заявления Европейският орган по безопасност на храните трябва да провери продукта и да вземе решение дали да го допусне на европейските пазари. Няма информация някоя компания, произвеждаща култивирано месо, да е искала разрешение от ЕС да се продава и консумира на територията на съюза.

Култивирано месо

Междувременно Италия дори забрани разработката, продажбата и консумацията на лабораторно месо, като посочи, че по този начин иска да защити местните животновъди. Още няколко други държави от ЕС – Чехия, Австрия, Франция, Кипър, Гърция, Унгария, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Испания, също изразиха притеснения относно потенциалното одобрение за продажба и консумация на култивирано месо в Евросъюза.

Според делегации от тези държави лабораторното култивирано месо е заплаха за „за първичните подходи, основани на земеделски стопанства, и истинските методи за производство на храни, които са в основата на европейския модел на земеделие. Италия вече прие закон за забрана на производството и търговията с култивирано месо, за да „защити интересите, свързани със здравето и културното наследство.

Проверено:

Публикацията, която твърди, че в Нидерландия се произвеждат по 500 тона култивирано лабораторно месо, е подвеждаща. В Нидерландия се произвеждат алтернативи на месото в такива количества, но растителни, а не от култивирани животински стволови клетки, както твърди публикацията. Култивираното месо не е одобрено за продажба и консумация в ЕС. В германски ресторанти също не се предлага такова месо, а растителни алтернативи на животинските продукти.

Източници:

Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни в съответствие с Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета относно новите храни: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A02017R2470-20240110

Redefine Meat, FAQ: https://www.redefinemeat.com/faq/

The CAP’s role on safeguarding high-quality and primary farm-based food production: https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5469-2024-INIT/en/pdf

Associated Press, Animal cells used to create lab-grown meat are not cancerous, experts say: https://apnews.com/article/fact-check-lab-meat-cancer-animal-cells-449786524119

Green Queen, Cultivated Meat Regulation: Where Are We? UK, Israel & Australia Forge Ahead, US & EU Fall Behind: https://www.greenqueen.com.hk/cultured-lab-grown-meat-regulation-uk-israel-australia-us-eu-approval/

Factcheck.bg, Няма доказателства, че лабораторно отгледаното месо причинява „турбо рак“ на хората: https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-che-laboratorno-otgledanoto-meso-prichinyava-turbo-rak-na-horata/

The Brussels Times, Cultivated meat: Is EU falling behind in approving novel food and ensuring global food security?: https://www.brusselstimes.com/929011/cultivated-meat-is-eu-falling-behind-in-approving-novel-food-and-ensuring-global-food-security

Wirtschafts Woche, Fabrik in Holland druckt 500 Tonnen Steaks im Monat: https://www.wiwo.de/technologie/forschung/fleischalternative-fabrik-in-holland-druckt-500-tonnen-steaks-im-monat/28741468.html

The ASH Restaurant and bar, The ASH launches New Menu: https://www.the-ash.com/en/news/the-ash-launcht-neue-speisekarte

Deutsche Welle, Vegan steak from a 3D printer: https://www.dw.com/en/meat-substitute-vegan-steak-from-a-3d-printer/video-60336659

Euronews Culture, Would you eat this 3D printed plant-based steak?: https://www.euronews.com/culture/2022/02/02/would-you-eat-this-3d-printed-plant-based-steak

Good Food Institute, The science of cultivated meat: https://gfi.org/science/the-science-of-cultivated-meat/

BBC News, World’s first lab-grown burger is eaten in London: https://www.bbc.com/news/science-environment-23576143

BBC News, Italy bans lab-grown meat in nod to farmers: https://www.bbc.com/news/world-europe-67448116

Times of Israel, In world first, Health Ministry approves sale to public of Aleph Farm’s cultivated meat: https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/in-world-first-health-ministry-approves-sale-to-public-of-aleph-farms-cultivated-meat/

GreenMatters, Lab-Grown Meat Is Legal in These Countries and Banned in One — a Running List: https://www.greenmatters.com/food/where-is-lab-grown-meat-legal

Vegconomist, The Netherlands Makes History as First European Country to Allow Cultivated Meat and Seafood Tastings: https://vegconomist.com/politics-law/the-netherlands-first-europe-allow-cultivated-meat-seafood-tastings/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Мина Киркова
Мина Киркова
Мина Киркова е завършила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiTelevision, където работи като международен редактор. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, които я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване за фалшивите новини за PCR тестовете за установяване на коронавирус. Разследването печели награда от Хакатон, организиран от АЕЖ – България, на тема „Здраве на прицел“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката