fbpx

Подвеждащи публикации внушават, че се подготвят „български Майдан” и „държавен преврат”

В социалните мрежи активно се разпространява откъс от видео от живото излъчване на Българското национално радио (БНР) от протеста срещу държавния глава Румен Радев, в което един от интервюираните протестиращи изказва мнение, че „иска български Майдан”.

Протестът се проведе на 30 май 2023 г. в София под наслов „Защита на парламентарната република като пълноправен член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО”. Причината за недоволството е изказване на Радев при връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България”, че коалицията трябва да преосмисли „изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран”.

 

Откъсът от изказването на гражданин, че „иска български Майдан”,  се разпространява в един от най-популярните български Телеграм канали – Za_PraVda. Каналът е с откровено проруска насоченост, украинската армия е наречена „врагът”, български политици с евроатлантически позиции – „чуждестранни агенти” и „доносници”. от там видеото е препубликувано във Фейсбук с твърдението, че се готви „български Майдан”, мотивиран и дори окуражаван от посолството на САЩ в България.

Твърденията се появяват не само в публикациите на потребители на социалните мрежи, но и в заглавията на онлайн издания.

В една от публикациите се твърди, че „САЩ готви Майдан срещу Радев” с „платени протестиращи” и, че в момента в държавата се извършва преврат. Аргумент за тези твърдения е публикация в английската версия на уеб сайта на американското посолство в България,  която уведомява за предстояща демонстрация на 2 юни. Предназначението на публикацията е да предупреди американските граждани на територията на България за протеста и да ги уведоми за евентуалните затруднения като затворени пътища, които могат да се случат при подобни събития. Подобни съобщения са публикувани и при предишни протести и публични събития и не означават нито „подкрепа”, нито „организация” от страна на САЩ. Тук например има подобно съобщение по повод Луковмарш.

На 2 юни, в София предстои да се проведе второ шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО, което мотивира допълнително разпространяването на твърденията, че съществува заговор за осъществяването на „български Майдан”.

А какво всъщност е Киевският Майдан?

На украински думата „майдан” означава площад – подобно на българската дума мегдан.

Думата се превърна в емблематично название на протестите от 2013-2014 г. ( известни също като Евромайдан) и символ на граждански протест. 

Повод за протестите е внезапният отказ на тогавашния президент на страната Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС – ход, който означава спиране на напредъка на Украйна по посока присъединяване към Съюза. 

В резултат на това решение на президента, взето под натиск от Москва, в Киев избухват най-големите граждански протести след Оранжевата революция. В център на събитията и техен символ се превръща Площадът на независимостта, чието име на украински е „Майдан Незалежності“.

Протестите на Майдана в Киев ескалират, след като в началото на 2014 г. подкрепеният от Москва президент Виктор Янукович въвежда редица закони, с които ограничава правото на протест. През февруари следват десетки сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност, които завършват с десетки жертви и стотици ранени. В резултат на противопоставянето между привърженици и противници на Майдана започва конфликт в Източна Украйна, с необявената намеса на Русия. Вследствие на тези събития Русия анексира полуостров Крим. 

Кремълската пропаганда представя събитията около Евромайдана от 2013-2014 г. като държавен преврат под ръководството на САЩ и с подкрепата на ЕС. Москва описва участниците в гражданските протести в Украйна като крайнодесни националисти и фашисти. В действителност в движението участват представители на много различни слоеве на украинското общество, които искат да защитят европейската интеграция на Украйна и да възпрепятстват сближаването с Москва, дирижирано от президента Виктор Янукович.

В реториката на Кремъл „майдан”, подобно на „цветна революция”, е синоним на държавен преврат, организиран и платен от чужди сили.

Това не е първият случай, в който се правят подобни внушения у нас.

По темата работиха също: Ралица Ковачева, Георги Марчев, Василена Доткова

Източници

Протест за „Защита на парламентарната република“ пред Президентството: https://bnr.bg/horizont/post/101830859/protest-za-zashtita-na-parlamentarnata-republika-pred-prezidenstvoto

The Maidan protest movement, Britannica: https://www.britannica.com/place/Ukraine/The-Maidan-protest-movement 

Remembering Ukraine’s Revolution of Dignity: https://www.opendemocracy.net/en/odr/remembering-ukraines-revolution-of-dignity/

Understanding Ukraine’s Euromaidan Protests: https://www.opensocietyfoundations.org/explainers/understanding-ukraines-euromaidan-protests

Ukraine conflict: What happened in Kiev’s Maidan square?: https://www.bbc.com/news/av/world-europe-31433363

DISINFO: US ORCHESTRATED THE BLOODY MAIDAN COUP WITH RIGHT-WING AND FASCIST FORCES: https://euvsdisinfo.eu/report/us-orchestrated-the-bloody-maidan-coup-with-right-wing-and-fascist-forces

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Ванеса Николова
Ванеса Николова
Ванеса Николова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като редактор и преводач в печатни и онлайн медии. Интересува се от теми, свързани със Западните Балкани и Далечния Изток, включително ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Вълнува се от астрономия и астрофизика и една от целите ѝ като журналист е да направи науката по-достъпна и интересна за обикновения читател. Работи с английски, испански, италиански, френски, руски, сръбски и корейски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката