fbpx

Подвеждащи са снимките, обвързващи политици с представители на нацисткия режим в Германия

В социалните мрежи се разпространяват снимки с твърдения за роднинска връзка между съвременни политици и представители на нацисткия режим в Германия. На снимките се виждат германският канцлер Олаф Шолц, председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск, както и министрите на финансите и на здравеопазването на Германия Кристиан Линднер и Карл Лаутербах. В изображенията те са представени като внуци на военнослужещи, за които се твърди, че са високопоставени фигури в редиците на СС – военната организация на нацистката партия в Германия.

Проверка на Factcheck.bg показа, че твърденията, свързани с тези снимки са неверни или подвеждащи. 

Не е вярно, че Фриц фон Шолц, генерал-лейтенант от СС, има роднинска връзка с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. Това става ясно от допитване на германската телеграфна агенция ДПА до Федералния архив на Германия. Архивните документи сочат, че Фриц фон Шолц е починал на 28 юли 1944 г., без да остави деца след себе си. Освен това генерал-лейтенантът е родом от Пилзен, а по-късно се установява със съпругата си в Пьортшах на Вьортерзее. Родът на настоящия канцлер на Германия Олаф Шолц произлиза от Хамбург, където неговите баба и дядо са работили като железничари.

Друга от снимките в разпространяваната публикация съдържа подвеждаща информация. Става въпрос за колажа, в който се твърди, че председателят на ЕНП Доналд Туск е внук на ефрейтор от германската армия от времето на Втората световна война. Дядото на Туск наистина е бил част от редиците на Вермахта, но закратко и по принуда. Освен това не той е изобразен на публикуваната снимка.

Източник: Телеграм

Снимката на военнослужещия е автентична и датира от нахлуването на Германия в Полша през септември 1939 г. По това време дядото на Туск – Йозеф Туск – е цивилен гражданин на полския град Данциг. След превземането на града от нацистите Туск е арестуван, а по-късно изпратен в концлагер. През август 1944 г. той принудително попада в редиците на германската армия. Само няколко месеца след това Туск дезертира или е затворен в лагер.

Това се случва близо пет години след заснемането на архивната снимка от разпространяваната днес публикация, което изключва възможността тя да изобразява дядото на Доналд Туск. По този начин автентична снимка и отчасти вярна информация са употребени с цел Йозеф Туск да бъде представен като фигура от нацисткия режим. 

Тези дезинформационни твърдения срещу сегашния председател на ЕНП датират от президентските избори в Полша през 2005 г. Доналд Туск е един от основните кандидати в надпреварата, но губи от опонента си Лех Качински. Оттогава насам твърденията се разпространяват периодично – например в дните след речта на Туск при откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС в София през 2018 г. 

Неверни са и твърденията за наличието на роднински връзки между настоящи германски министри и представители на нацисткия режим. Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер е роден през 1979 г. в град Вупертал, където баба му и дядо му са собственици на пекарна. Единствено общата фамилия го свързва с генерала от Вермахта Герхард Линднер, роден в Бауцен и починал в Аурих през 1982 г.

При последната снимка, според която обергрупенфюрерът от СС Харман Лаутербахер е дядо на здравния министър на Германия Карл Лаутербах, дори липсва съвпадение на двете фамилии.

Източник: Телеграм

Макар част от твърденията в разпространяваните снимки да датират години назад, в този вид изображенията се появяват в руската група RUSINT в приложението Телеграм. В нея те са придружени от описания като: „Продължаваме да търсим доказателствата за изграждането на Четвъртия райх в Европа”. 

В групата RUSINT системно се публикуват неверни твърдения, които се стремят да оправдаят продължаващата инвазия на Русия в Украйна, говорейки за „денацификация” и „демилитаризация”. Още за проруската дезинформация от началото на войната насам четете тук, тук, тук и тук.

Проверено:

Подвеждащи са твърденията за наличието на роднински връзки между настоящи европейски политици и военнослужещи от нацисткия режим в Германия. Разпространяваните в социалните мрежи снимки и колажи се основават единствено на сходство във фамилиите или на отчасти потвърдена информация, извадена от контекст.

Бележка: В първоначално публикувания текст бе допусната фактологическа грешка в позициите, които заемат Кристиан Линднер и Карл Лаутербах – министри съответно на финансите и на здравеопазването на Германия. Кристиан Линднер беше погрешно представен като министър на здравеопазването, а Карл Лаутербах – на финансите. Материалът е редактиран на 18.04.2022 г. в 21:40 ч. след получен сигнал от читател.

Източници

Енциклопедия Munzinger-Archiv: https://www.munzinger.de/

Fritz von Scholz hatte keine Kinder, DPA: https://dpa-factchecking.com/germany/220314-99-518659/?fbclid=IwAR2uR62gSFzBxX53itSb-eI9dtddPv9FgVrRyjzjbcc8oRCg8TSxQYoZR0w

„Евтина руска пропаганда срещу България и Европейския съюз“: https://blog.veni.com/?p=4731&fbclid=IwAR3SLKBjVf92AF_Ieeh8zDXa7RbfifWzTi88M2s-Mz6-OI1KTBxsoeci1nk

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Катерина Василева
Катерина Василева
Катерина Василева е студентка в специалност „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. С журналистика се занимава от 2019 г. насам, като започва от ученическата sCOOL Media. Впоследствие се присъединява към екипа на позитивната медия „Успелите.бг“, където се стреми да развива подхода „журналистика в търсене на решения“. Интересува се от социални и политически теми, образование и медийна грамотност, екология, изкуство и женски права. Авторка е на разказвателния подкаст „Полифем“, който представя историите на значими жени в политическата сфера. През 2021 г. печели наградата „Млад автор“ в конкурса за добра журналистика Web Report на Dir.bg със статията „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката