fbpx

Подвеждащи са твърденията, че инцидентът с робот на „Тесла“ е начало на „бунта на машините“

  • Стар инцидент в завод на „Тесла“ в САЩ се използва, за да се внуши заплаха от изкуствения интелект и предстоящ „бунт на машините“;

  • Злополука  с робот в завод на „Тесла“ в САЩ действително се е случила, но през 2021 г., а не сега;

  • Машината е тип „промишлена ръка“, която не е управлявана от изкуствен интелект и се използва широко в различни производства.

В последните дни на изминалата 2023 г. в редица български и чуждестранни медии се разпространява новината, че робот на Tesla е нападнал човек във фабрика на компанията и го е ранил тежко.

Въпреки че е инцидентът е реален, той е представен в съвсем друга светлина, но това не е ексклузивно и изолирано само за българското медийно пространство.

Повечето български публикации се позовават на чуждестранни източници, най-често  британския таблоид „Дейли мейл“. Вестникът, от своя страна, се позовава на доклад за трудова злополука в завод на „Тесла“ в Остин, щата Тексас. Това, което масово не става ясно е, че инцидентът не се е случил сега, а още през 2021 г. Новината сега е не самата злополука, а публикуването на официален доклад за случилото се. 

Сензационните заглавия обаче внушават друго:

„ЗАПОЧНА СЕ: Робот нападна инженер на „Тесла“, окървави фабрика в Остин“ (Bestnews), „Почна ли се? Робот нападна човек“, „Робот на „Тесла“ атакува инженер, оставяйки „кървава следа“. „Бунтът на машините започва от Tesla: Терминатор на Мъск рани зверски инженер“, с които аналогиите с научнопопулярните измислици са още по-ясни.

При инцидента от 2021 г. инженер в завод на „Тесла“ до Остин, щата Тексас, действително е получил тежки наранявания – отворена рана на ръката. Докато се опитвал да препрограмира два изключени робота наблизо, той е бил затиснат от машината, чието предназначение е да мести прясно отлети алуминиеви части за автомобили.

Друг подвеждащ елемент в медийното представяне на темата са използваните изображения. В голяма част от публикациите се използват снимки на хуманоидния робот на „Тесла“ – Optimus. Всъщност, по времето на инцидента, за който става дума, „Тесла“ все още не е произвела първите си прототипи на хуманоидни роботи. „Бъмбълби“ (Bumblebee) и „Оптимус“ (Optimus) бяха официално представени на 30 септември 2022 година. А хуманоидният робот от второ поколение Оптимус (Optimus Gen-2) беше представен едва на 13 декември 2023 г. 

По този начин се правят няколко неверни внушения едновременно:

  • че става дума за актуално събитие;

  • че описаното не е инцидент, а целенасочена атака;

  • и че машината е хуманоиден робот.

Британският таблоид „Дейли мейл“ обаче представя съвсем коректно, в това число със снимки, машината, наранила инженера. Става дума за „устройство за автоматизирано сглобяване“ или „промишлена ръка“, както обяснява собственикът на „Тесла“ Илън Мъск в социалната мрежа X.

Стар инцидент

„Наистина е срамно от страна на медиите да разкриват нараняване отпреди две години, дължащо се на обикновена промишлена ръка на робот Kuka (използвана във всички фабрики) и да намекват, че сега се дължи на Optimus“, пише основателят на „Тесла“ и собственик на X в отговор на друг потребител, написал под статията на „Дейли мейл“ следното: „Нападна“ означава, че е направил съзнателен избор. Роботът е правил точно това, за което е бил програмиран. Очевидно служителят е мислел, че машината е изключена, като всъщност не е била“.

Индустриалните роботи KUKA са широко разпространени в производствените цикли на много фабрики и предприятия. Те представляват автоматизирани устройства с широк спектър от приложения, като например преместване, заваряване, рязане, шлайфиране и т.н. Тоест тези роботизирани системи могат да бъдат адаптирани според нуждите на производствените цели. В случая тази машина е имала „метални нокти“, с които да захваща и премества прясно отлети алуминиеви части за автомобилите. Според достъпната информация, когато инженерът е бил наблизо и е програмирал софтуера на два други робота на „Тесла“, автоматизираното устройство е трябвало да бъде изключено, но поради повреда в системата се активира, притиска мъжа и го наранява пред очите на двама свидетели. „Кървавата следа“, която е прокламирана широко в заглавия и текстове, е вследствие на авария, а не умишлена и „програмирана“ атака от страна на робота KUKA.

Инцидентите с роботи не са новост

Инциденти с роботизирани системи в предприятията не са новост и са се случват още от миналия век насам. Според 26-годишно проучване в периода 1992-2017 година е имало общо 41 смъртни случая вследствие на инциденти с роботи в предприятия в САЩ. Според проучването повечето от инцидентите са станали по време на поддръжка на роботите, когато се случва някакъв тип авария и машината се активира. Друго проучване, но от Южна Корея, сочи, че през последното десетилетие е имало 369 случая на травми след работа с роботи. Изводите от анализа са, че две трети от тези инциденти са били свързани с работата на самите оператори на роботите – тоест човешки грешки, довели до травми.

Въвеждането на автоматизирани системи за работа в предприятията обаче намалява инцидентите с работници в предприятията. Това сочат данните от друг анализ въз основа на дългосрочно изучаване на германската индустрия, според което благодарение на въвеждането на автоматизация в индустриалните процеси годишните случаи на травми намаляват с 1.2 случая на всеки 100 работника. Освен това интензивността на физическата работа е намаляла с 4%, докато инвалидизацията вследствие на травми и наранявания на служителите е намаляла с 5%, сочат данните от проучването.

Проверено:

Твърденията, че робот на „Тесла“ целенасочено е нападнал и ранил инженер във фабрика на автомобилната компания, са подвеждащи. Инцидент с робот в завод на „Тесла“ в САЩ действително се е случил, но през 2021 г., а не сега. Публикуваните снимки също са подвеждащи, защото показват хуманоидния робот на „Тесла“ Optimus, което не е машината от инцидента. В момента на злополуката хуманоидният робот все още не е бил произведен, а дори и сега все още е единствено прототип и не се използва за производствените нужди. Машината, наранила инженера, е от типа „промишлена ръка“, която не е задвижвана от изкуствен интелект и се използва широко в различни производства.

Автор: Антонио Костадинов

Редактор: Ралица Ковачева

Източници:

Industrial robots, Workers’ safety, and health: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0927537122000963

Robot-related fatalities at work in the United States, 1992-2017: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36850052/

Industrial robot crushes worker to death as he checks whether it was working properly: https://www.cbsnews.com/news/industrial-robot-crushes-worker-dead-south-korea/

Critical Hazard Factors in the Risk Assessment of Industrial Robots: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8640605/

Tesla robot attacked worker says report, Elon Musk terms it ‘absurd’: https://timesofindia.indiatimes.com/gadgets-news/when-tesla-robot-attacked-an-engineer-at-the-companys-texas-factory/articleshow/106320279.cms

Tesla robot attacks engineer at company’s Texas factory during violent malfunction – leaving ‘trail of blood’ and forcing workers to hit emergency shutdown button: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-12869629/Tesla-robot-ATTACKS-engineer-companys-Texas-factory-violent-malfunction-leaving-trail-blood-forcing-workers-hit-emergency-shutdown-button.html

Fact check: Did a humanoid Tesla robot attack an engineer? Viral report explored: https://www.sportskeeda.com/pop-culture/fact-check-did-humanoid-tesla-robot-attack-engineer-viral-report-explored

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката