fbpx

Подвеждащо е, че САЩ са увеличили с 43% вноса на суров петрол от Русия

„CAЩ пpинyдиxa eвpoпeйцитe дa нaлoжaт caнĸции cпpямo Pycия, дoĸaтo caмитe тe нe caмo пpoдължaвaт дa внacят пeтpoл oт Pycия, нo и пpeз изминaлaтa ceдмицa yвeличиxa дocтaвĸитe нa „чepнo злaтo“ c 43% дo 100 000 бapeлa нa дeнoнoщиe“.

Изявлението е на заместник- секретаря на Съвета по сигурността на Руската федерация Михаил Попов в интервю пред „Комсомолская правда“ от 3 април 2022 г. По думите му Европа може да очаква още „такива“ изненади от САЩ. Това твърдение намери широко разпространение в българските и руски медии още в същия ден с внушението за лицемерната политика на САЩ към европейските й партньори. След сигнал на читател Factcheck.bg провери какви са данните, зад които стои това твърдение.

Интервюто на Михаил Попов всъщност е със заглавие „Американският флот се страхува да не бъде взривен от украински мини“ и в него подробно се обяснява за украинските мини, които свободно плават в Черно море. Инцидент, който, според заместник- секретаря на Съвета за сигурност на Русия, е умишлено премълчаван от НАТО и е част от планираните военни провокации на Киев. „Малко по-късно обаче край бреговете на България, Румъния и Турция бяха открити „изненади“ под формата на украински мини“, казва Попов и това дава повод на журналиста да зададе въпроса трябва ли Европа да очаква и други аналогични изненади от САЩ. В отговор Попов дава пример с увеличените доставки на руски петрол за страната в периода 18-25 март 2022 г.

Според данните на Американската администрация за енергийна информация (EIA) разликата между доставките на суров петрол в две поредни седмици 11-18 март и 18-25 март наистина показва увеличение с 42.9%. През първата седмица са внесени 70 000 барела на ден, а през втората- 100 000 барела на ден.

Източник: Американската администрация за енергийна информация (EIA)

В данните от таблицата се вижда, че доставките от предишни месеци и дори години, на база седмичен внос, не показват тенденция или ритмичност и такъв тип внос няма как да се усреднява на ниво седмица. Защото по логиката на Михаил Попов, сравнявайки доставките между седмиците 20-28 януари и 28 януари-4 февруари 2022 г. например, вносът на суров петрол от Русия за САЩ е със скок от 590%, докато през предишните три седмици не е имало никакъв.

През последната седмица на март, след „драстичното повишаване на доставките“, вносът също е нула.

Image
Източник: Американската администрация за енергийна информация (EIA)

Според американските производители на горива и нефтохимични продукти (AFPM) през 2021 г. от Русия са пристигали средно 209 000 барела суров петрол на ден, което представлява 3% от общия внос на продукта. За сравнение през същата година САЩ са внесли 61% от суровия си петрол от Канада, 10% от Мексико и шест процента от Саудитска Арабия.

Източник: Американската администрация за енергийна информация (EIA)

На 8 март тази година американският президент Джо Байдън подписа забрана за внос на петрол, въглища и природен газ от Русия като санкция срещу продължаващата инвазия в Украйна. За сключените преди тази дата споразумения се предвижда преходен период до 22 април за инцидентни транзакции, но не се разрешава сключването на нови договори. Изброените доставки от заместник-секретаря на Съвета по сигурността на Русия по всяка вероятност са свързани с изтичането на този преходен период.

Проверено:

Твърденията на заместник-секретаря на Съвета по сигурността на Руската Федерация Михаил Попов, че САЩ са увеличили с 43% вноса на суров петрол от Русия, са подвеждащи. Данните, които са сравнени, са на двуседмична база и са некоректно усреднени. Интервюто, в което Попов ги съобщава, е по съвсем друга тема – твърдението е „приплъзнато“ уж между другото и изглежда като факт, но както стана ясно, не е така. Това един от типичните похвати, използвани от руската пропаганда както по темата за войната срещу Украйна, така и по принцип.

Още за пропагандната стратегия на Кремъл четете тук.

Източници

Интервю на Михаил Попов пред „Комсомолская правда“

https://www.kp.ru/daily/27374.5/4567286/

EIA Седмичен внос на суров петрол на САЩ от Русия:

https://www.eia.gov/opendata/qb.php?sdid=PET.W_EPC0_IM0_NUS-NRS_MBBLD.W&fbclid=IwAR1Y43HJspYo-g2gizqMzUKkjVNBEq7dAU3h_DNIQz0Fpg-RYOhCtGRfb-w

Данни от американските производители на горива и нефтохимични продукти:

https://www.afpm.org/newsroom/blog/oil-and-petroleum-imports-russia-explained-updated

Джо Байдън: Забрана на внос на петрол, въглища и природен газ от Русия:

https://www.federalregister.gov/documents/2022/03/15/2022-05554/prohibiting-certain-imports-exports-and-new-investment-with-respect-to-continued-russian-federation

Преходен период: https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/faqs/1015

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева
Елена Фурнаджиева е журналист с над 25-годишен професионален опит. Завършила е Славянски филологии, със специалност Чешка филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва в Дарик радио от самото му създаване. Работи като съдебен и политически репортер и е сред журналистите, отразявали протестите срещу кабинета Виденов през зимата на 1996-1997 година. През 2001 г. се присъединява към екипа на БТВ като продуцент, а след това е Отговорен редактор на “Новини и актуални предавания“. Елена става част от създателите на българския офис на BiT през 2015 г., където работи като Главен изпълнителен продуцент. В момента живее със семейството си във Флоренция, Италия. Владее английски, италиански, чешки, словашки и руски.

Още по темата

Категории

Още от рубриката