fbpx

Подвеждащо е твърдението, че основател на Грийнпийс отрича климатичната криза

  • Подвеждащо е да се твърди, че съосновател на Грийнпийс отрича климатичните промени. Патрик Мур не представлява организацията, не е експерт по климата и е икономически обвързан с интересите на различни индустриални лобита.
  • Твърденията, че климатична криза няма и покачването на нивата на СО2 в атмосферата е безобидно, не почиват на научни доказателства и са в разрез с научните схващания по въпроса.

Във Фейсбук се разпространява статия в “Списание 8”, според която един от основателите на Грийнпийс е заявил, че извънредна ситуация свързана с климата няма, а въглеродният диоксид е ненужно демонизиран. Цитирана е кореспонденция на бившия активист Патрик Мур, в която той отправя критики към природозащитните организации, учените климатолози и политиките за опазване на околната среда.

Статията се позовава на публикация в онлайн изданието Epoch Times – сайт с много силно присъствие в социалните мрежи, който не за пръв път публикува дезинформация по въпросите на климата. Epoch Times се издава от привърженици на китайското религиозно движение Фалун Гонг, които са преследвани от китайските власти и се намират в чужбина. Изданието, което е критично към китайската комунистическа партия, набира международна популярност с активната си подкрепа за Доналд Тръмп по време на предизборната кампания през 2016, а в периода след това започва активно да разпространява подвеждаща информация и конспиративни теории популярни в средите на крайнодесните в САЩ. Сред тях редовно присъстват теми като ваксините, пандемията от Ковид-19 и климатичните промени. Изданието е особено активно в насърчаването на антиваксърството и ковид скептицизма. Тази политика засилва популярността му в Европа – в момента Epoch Times излиза в 33 държави на 21 езика, сред които и български.  

Проверка с инструмента CrowdTangle показва, че двете статии общо са споделени в повече от 40 страници във Фейсбук и са достигнали до аудитория от почти един милион потребители. 

Factcheck.bg провери отговарят ли на истината твърденията в публикациите.

Съосновател на Грийнпийс ли е Патрик Мур?

Цитираните твърдения се основават на личния авторитет на Патрик Мур, произтичащ от връзката му с природозащитната организация Грийнпийс. Това обаче е подвеждащо. Патрик Мур е бивш директор на Грийнпийс Канада, който е напуснал организацията през 1986 г. В следващите десетилетия бившият активист създава и ръководи поредица от консултантски бизнеси и кампании работещи против въвеждането на екологични регулации в индустрията. През последните трийсет години Мур е известен преди всичко с публичните си изявления, в които отрича или омаловажава проблемите на климата и околната среда.

Сред тях са някои особено скандални изказвания – например че пластмасовите отпадъци в океаните са безобидни и дори полезни за морските екосистеми, че цианидът използван в златодобива и без това естествено присъства в околната среда, както и че човек може да изпие цял литър от хербицида глифозат без опасност за здравето.

На сайта на Грийнпийс е публикувано изявление, чрез което организацията официално се разграничава от него. Там се казва следното:

„Патрик Мур не е основател на Грийнпийс. Той често се представя като основател или съосновател на организацията и много медии възпроизвеждат това негово твърдение. Вярно е, че г-н Мур имаше съществена роля в Грийнпийс Канада в продължение на няколко години, но той не е основал организацията.“

В изявлението се казва още, че през последните трийсет години Патрик Мур е платен говорител на замърсяващи индустрии като дърводобив, минно дело, производство на химикали, аквакултура и др. 

Заради миналото си в Грийнпийс Мур действително се превръща в търсен консултант за бизнеси, които са попаднали под прицела на големите природозащитни организации. Неговата комуникационна фирма Greenspirit Strategies работи например за изчистване на репутацията на китайско-индонезийския конгломерат Asia Pulp and Paper (APP). Дейността на компанията е причина за обезлесяване на големи територии на остров Суматра, загуба на застрашени видове и драматично покачване на въглеродните емисии на Индонезия. По данни на WWF APP е отговорна за унищожаването на над 1 милиона хектара естествени екваториални гори на острова. Заради тези свои действия компанията е в черния списък на големи световни брандове като Xerox, Tesco, Danone, National Geographic, Adidas, Nestle, Kraft, Unilever и др., които официално са се отказали от използване на продуктите ѝ.

Патрик Мур не е експерт по климата и не се занимава с наука откакто е завършил университетското си образование по биология. Проверката ни не откри рецензирани научни публикации на негово име в никое от големите научни издания.

Мур е старши сътрудник в института Хартланд – либертариански политически тръст, който отрича научните доказателства за климатичните промени, както и доказателствата за вредата от пушенето върху здравето. Институтът не разкрива източниците си на финансиране, но различни разследвания доказват, че негови донори в миналото са били тютюневият концерн Phillip Morris, както и производители на изкопаеми горива като братята Коук и Exxon Mobil. Институтът Хартланд е в центъра на мрежа от организации и личности, професионално ангажирани с подкопаването на доверието в климатичната наука сред политиците и обществото.

Какво казва науката за климата

„Няма съмнение, че човешката дейност предизвиква затопляне на атмосферата, океаните и земната повърхност. Наблюдават се широкообхватни и бързи промени в атмосферата, океаните, криосферата и биосферата.“ Това гласи последният доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) – научна организация в рамките на ООН, съставена от експерти от всички държави.

Според учените от IPCC през индустриалната епоха климатът на Земята се затопля с темпове, които не са наблюдавани в продължение на хилядолетия преди това и тези изменения не могат да бъдат обяснени само с природни фактори като слънчевата и вулканичната активност. Те обаче съвпадат с резултатите от симулации, в които са отчетени както природните фактори, така и ефектите от човешката дейност.

Изменения в средната годишна глобална температура, сравнени със симулация на изменението й под влияние на: естествени плюс човешки фактори; само естествени фактори.
Източник: Междуправителствен панел за климатичните промени към ООН

В научните среди съществува консенсус, че измененията в климата са резултат от човешката дейност и по-конкретно от повишените концентрации на CO2 в атмосферата, породени от изгарянето на изкопаеми горива.

Според най-често цитираното проучване 97% от активно публикуващите изследователи на климата приемат, че климатичните промени, на които сме свидетели, са антропогенни, тоест причинени от човека. Проучването е дело на екип начело с Джон Кук от университета в Куийнсленд и представлява систематичен преглед на близо 12 000 рецензирани научни публикации по темата от периода 1991-2011. Други по-малки подобни проучвания с различна методология достигат до резултати между 91% и 100%.

Научното познание е по дефиниция критично и взискателно към достигнатите изводи, затова подобни резултати представляват високо ниво на увереност. Когато научната сигурност по даден въпрос е над 90%, той се смята за доказан в значителна степен.

Несправедливо хулен ли е въглеродният диоксид?

Според Eнциклопедия Британика CO2 e безцветен газ, който е сред най-значимите причинители на глобалното затопляне, въпреки че делът му в земната атмосфера е много малък. В природата той се образува чрез изгаряне на материали съдържащи въглерод, чрез ферментация, както и чрез дишането на животните. Растенията го използват в процеса на фотосинтеза, за да произвеждат въглехидрати.

Въглеродният диоксид е един от така наречените парникови газове – той има свойството да задържа топлината от инфрачервените лъчи, които Земята поема от Слънцето, като намалява отразяването им обратно към космоса. Това негово свойство е експериментално доказано още през 1859 от ирландския физик Джон Тиндал. Още тогава той стига до извода, че промяната в концентрацията на СО2 в атмосферата би довела до изменение на климата.

През 1896 шведският химик Сванте Арениус прави първите количествени изчисления за парниковия ефект на СО2, като част от формулите му се използват и до днес. Той пресмята, че удвояването на въглеродния диоксид в атмосферата би увеличило средната температура на земната повърхност с 4 градуса. Арениус предвижда също, че тази повишена температура ще увеличи концентрацията на водни пари във въздуха, което ще усили допълнително парниковия ефект.

Въглеродният диоксид не е най-мощният парников газ, но е на първо място по количество отделено в атмосферата в резултат на човешката дейност. От началото на индустриалната епоха до момента концентрацията му в атмосферата е нараснала с близо 50%. Днешната й стойност е най-високата откакто съществува човешката цивилизация. Ледникови изследвания показват, че под влияние на човешката дейност нивата на СО2 в атмосферата се повишават 250 пъти по-бързо, отколкото при затоплянето след края на последната ледникова епоха.

История на количествата СО2 в атмосферата на Земята
Източник: NASA

Твърдението на Патрик Мур, че повишените концентрации на СО2 в атмосферата са безобидни, е добре позната мантра на противниците на мерките за справяне с последствията от климатичните промени. Те твърдят, че освен по-топъл климат, въглеродният диоксид ще създаде по-благоприятни условия за развитие на растенията. Това твърдение обаче съзнателно игнорира негативните последствия от глобалното затопляне, на част от които вече сме свидетели.

Повишаването на температурите води до покачване на нивото на океаните заради топенето на ледените маси. Според Шестия доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН, нивото на световния океан се е повишило с около 20 см от началото на надеждните измервания през 1880 досега. До края на века се очаква допълнително увеличение с най-малко 30 см, което обаче може да достигне и над 2 метра.

Очакваните промени включват също по-интензивни бури, повече и по-продължителни периоди на суша и екстремно високи температури, повече горски пожари и наводнения, локални промени в обичайните количества и годишния цикъл на валежите. Според учените тези изменения със сигурност ще продължат до края на века и след това, като интензивността им ще зависи от количествата парникови газове в атмосферата и от чувствителността на климатичните системи към тях.

Климатичната криза има и социални, икономически и политически последствия. Тя е свързана с повече природни бедствия, глад, бежански вълни, локални конфликти и дестабилизация.

Проверено:

Подвеждащо е да се твърди, че съосновател на Грийнпийс отрича климатичните промени. Патрик Мур не представлява организацията, не е експерт по климата и е икономически обвързан с интересите на различни индустриални лобита. Твърденията, че климатична криза няма и покачването на нивата на СО2 в атмосферата е безобидно не почиват на научни доказателства и са в разрез с научните схващания по въпроса.

Източници

How The Epoch Times Created a Giant Influence Machine https://www.nytimes.com/2020/10/24/technology/epoch-times-influence-falun-gong.html

The media giant you’ve never heard of, and why you should pay attention https://www.opendemocracy.net/en/epoch-times-media-giant-youve-never-heard-of-and-why-you-should-pay-attention/

Изявление на „Грийнпийс“ относно Патрик Мур: https://www.greenpeace.org/usa/news/greenpeace-statement-on-patric/

Шести доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН:
https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-cycle/

Quantifying the consensus on anthropogenic global warming in the scientific literature: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024

Сайт на НАСА за климата: https://climate.nasa.gov/

Dr Patrick Moore : “ You can drink Glyphosate “ https://www.youtube.com/watch?v=-ONfQUBbCy4

The New Face of Mining: http://www.minesandcommunities.org/article.php?a=5847

THE GREAT PACIFIC GARBAGE PATCH TWICE THE SIZE OF TEXAS IS FAKE: https://www.heartland.org/news-opinion/news/the-great-pacific-garbage-patch-twice-the-size-of-texas-is-fake

Патрик Мур, Уикипедия: https://www.sourcewatch.org/index.php/Patrick_Moore

Climate skeptic group works to reverse renewable energy mandates: https://www.washingtonpost.com/national/health-science/climate-skeptic-group-works-to-reverse-renewable-energy-mandates/2012/11/24/124faaa0-3517-11e2-9cfa-e41bac906cc9_print.html

Leak exposes how Heartland Institute works to undermine climate science: https://www.theguardian.com/environment/2012/feb/15/leak-exposes-heartland-institute-climate

Yogurt for forests! Danone drops Asia Pulp and Paper, plans zero deforestation policy: https://www.greenpeace.org/usa/yoghurt-for-forests-danone-drops-asia-pulp-and-paper-plans-zero-deforestation-policy/

APP’s forest clearing linked to 12 years of human and tiger deaths in Sumatra: https://wwf.panda.org/wwf_news/?159162/APPs-forest-clearing-linked-to-12-years-of-human-and-tiger-deaths-in-Sumatra

Why is a former Greenpeace activist siding with Indonesia’s logging industry? https://www.theguardian.com/environment/georgemonbiot/2010/dec/02/sumatra-rainforest-destruction-patrick-moore

Opinion: John Tyndall – the forgotten co-discoverer of climate science: https://www.ucl.ac.uk/news/2020/jul/opinion-john-tyndall-forgotten-co-discoverer-climate-science#:~:text=In%201859,%20Tyndall%20showed%20that,emanating%20from%20the%20Earth’s%20surface.

СО2, Британика: https://www.britannica.com/science/carbon-dioxide

“Знаете ли, че глобално затопляне няма”, Factcheck.bg: https://factcheck.bg/znaete-li-che-globalno-zatoplyane-nyama/

AR6 Synthesis Report: Climate Change 2022: https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-cycle/

Historical Carbon Dioxide Record from the Vostok Ice Core: https://cdiac.ess-dive.lbl.gov/trends/co2/vostok.html

Overview of Greenhouse Gases: https://www.epa.gov/ghgemissions/overview-greenhouse-gases

“Образователно” – за хляба, торовете и въглеродния двуокис, Factcheck.bg: https://factcheck.bg/obrazovatelno-za-hlyaba-torovete-i-vaglerodniya-dvuokis/

XXXI. On the influence of carbonic acid in the air upon the temperature of the ground: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786449608620846

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката