fbpx

Подвеждащо видео с дим около завод във Франция показва авария, а не обичайно замърсяване

Два видеоклипа с кадри от димящи индустриални комини в Германия и Франция се разпространяват в социалните мрежи. В контекста на протеста на миньорите и енергетиците у нас, клиповете създават внушението, че двете европейски държави не са обект на ограничения, свързани със замърсяването на въздуха, за разлика от българските въглищни централи. Подвеждащите кадри са от рафинерия за петрол във Франция и от въглищна централа в Германия, чието окончателно спиране е предвидено за 2030 г. Прочетете за видеото от ТЕЦ в Германия тук.

  • Разпространените кадри с черен пушек действително са от Франция. Заснет е момент с авария в рафинерия;

  • При нормално функциониране, комините изхвърлят водна пара, която образува бели облаци при контакт със студения въздух;

  • Групата „Тотал“ е поела ангажимент да намали въглеродните емисии от производството с 30% до 2030 г.

Във видеото от Франция се вижда рафинерията „Тотал“ във Фейзин, южно от Лион. Предприятието обработва 5 милиона тона суров петрол годишно, от който произвежда горива – бутан, бензин, керосин и други, и продукти, които се използват за производство на пластмаси (найлон, торби, лепила, разтворители, смоли и други). Химичните и физичните процеси, през които преминава суровината произвеждат различни газове.

Кадрите показват запалените факели на рафинерията на дружеството „Тотал“ в голямата индустриална зона южно от Лион, наречена „долината на химията“. Гъст, черен пушек излиза от комините. „Хич не замърсяват въздуха, а? Хич не го замърсяват. А България – че бай Пешо си е запалил печката и му пуши – не може.“ – коментира глас зад кадър. Това се получава в случай на авария, когато е нужно спешно да бъдат изведени газове, за да бъде намалено налягането на системата.

Факелът, който се вижда и на видеото от социалните мрежи, е всъщност съоръжение за сигурност.

Това е система за безопасност, при която се изгарят газове, които трябва да бъдат изхвърлени в атмосферата поради една или друга техническа неизправност. На 9 юли 2022 това се случва заради прекъсване на електрозахранването, причинено от началото на пожар на главния трансформатор. На 1 юни 2023, обявената от рафинерията причина, е „технически проблем“.

Системата се използва при нужда да бъде намалено налягането на инсталацията. Съоръженията, които се използват за преработката на петрол, могат да бъдат сравнени с гигантски тенджери под налягане, обяснява Жил Ногерол, директор на рафинерията пред Le progrès. В случай, че електрозахранването спре, дейността на тези инсталации се прекъсва, което води до излишък на газове, който се насочва към факела, за да бъде избегната експлозия. Пламъкът изгаря голямо количество от вредните газове, които иначе биха били изпуснати в атмосферата.

Изгарянето на изхвърлените газове позволява те да бъдат преобразувани във въглероден диоксид, по-малко вреден и опасен от алтернативата. Това, което оцветява пушека в черно, е частта от газовете, която не е изгоряла напълно.

По време на това горене вредните частици се отделят в значително количество, но това се случва единствено в момент на авария, какъвто е и този на кадрите, обиколили социалните мрежи. При нормална работа на рафинерията, димът, който излиза от комините, е бял на цвят и представлява водна пара, която се кондензира при контакт със студения въздух.

Колко замърсява дейността на рафинерията?

Във всички случаи в процеса на рафиниране се отделят така наречените летливи органични съединения, които представляват един от основните проблеми със замърсяването на въздуха.

Предприятието във Фейзин разполага със система за следене на качеството на въздуха, а произведените данни са обект и на външен мониторинг от страна на регионалната обсерватория Atmo Auvergne-Rhône-Alpes.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-chart“ data-src=“visualisation/15335669″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Рафинерията отделя близо един милион тона еквивалент на въглероден диоксид годишно.

Измерването на замърсяването, спрямо което се пресмятат произведените вредни емисии, се основава на „еквивалента на въглероден диоксид“. Той се изчислява чрез преобразуване на всички емисии на парникови газове от рафинерията в техния еквивалент на замърсяване с въглероден диоксид.

Според държавния сайт за природни и технологични рискове във Франция georisques.gouv.fr, рафинерията във Фейзин произвежда почти един милион тона еквивалент на въглероден диоксид годишно. Това я поставя в топ 20 на индустриалните обекти, които отделят най-много въглероден диоксид в страната.

Групата TotalEnergies е поела ангажимент да намали произведените емисии на парникови газове с цел въглеродна неутралност до 2050 г. 

Между 2020 и 2021 г., според регистъра на замърсяващите емисии, рафинерията Фейзин е отделила 1 057 000 тона еквивалент на въглероден диоксид. Има обявена цел въглеродните емисии да бъдат намалени с 30% до 2030 г. От 2015 г. насам рафинерията е инвестирала 18 милиона евро за постигане на тази цел.

Проверено:

По темата работи и Свилен Оприков.

Източници:

La raffinerie de Feyzin compte parmi les 20 plus gros émetteurs industriels de CO2 en France:  https://actu.fr/auvergne-rhone-alpes/feyzin_69276/la-raffinerie-de-feyzin-compte-parmi-les-20-plus-gros-emetteurs-industriels-de-co2-en-france_46653987.html

Fumée noire à la raffinerie de Feyzin : quel impact réel pour nos poumons?: https://c.leprogres.fr/environnement/2022/07/23/fumee-noire-a-la-raffinerie-de-feyzin-quel-impact-reel-pour-nos-poumons

Групата TotalEnergies е поела ангажимент да намали произведените емисии на парникови газове с цел въглеродна неутралност до 2050 г.: https://feyzin.totalenergies.fr/engagements-valeurs/nos-priorites/energie-reduction-des-emissions-de-co2 

Le nuage noir à la raffinerie de Feyzin en dix questions-réponses: https://c.leprogres.fr/environnement/2022/07/09/le-nuage-noir-a-la-raffinerie-de-feyzin-en-dix-questions

Pollution à Lyon : quelles sont ces fumées blanches rejetées par la raffinerie?: https://c.leprogres.fr/environnement/2022/01/17/pollution-a-lyon-quelles-sont-ces-fumees-blanches-rejetees-par-la-raffinerie

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката