fbpx

„Поглед.инфо“ откъм Кремъл

Русия не е нападнала Украйна – била е принудена да проведе „специализирана военна операция“, за да спаси хората в Донбас от геноцид и цяла Украйна – от нацисткия режим в Киев. Руските войски в Украйна не са агресори, а освободители. Нещо повече – руските амбиции не свършват до защитата на собствената сигурност – Русия иска да установи „нов световен ред“, който слага край на американските своеволия и е тържество на мира и справедливостта. Затова конфликтът не е между Русия и Украйна, а между Русия и Запада/САЩ/НАТО. 

Така изглеждат актуалните събития, представени от сайта „Поглед.инфо“. Това не е просто „плурализъм“ или „друга гледна точка“ към света, това е гледната точка на Кремъл – единствената, представена в сайта. Нерядко аргументирана с чиста проба дезинформация, но това за уебсайта е повод за гордост: „Статия със знак „ФАЛШИВА НОВИНА“ си заслужава да бъде прочетена!“, пише под текстовете. Изданието редовно подхранва с новини и анализи всички основни наративи на Кремъл по темата за войната в Украйна.

От началото на руската инвазия в Украйна, Фейсбук страницата „Поглед.инфо“ е увеличила драстично популярността си в социалната мрежа, показва проверка на Factcheck.bg. В сравнение с октомври миналата година, общият брой интеракции на страницата на седмична база са се увеличили с 512% през първата седмица на руската офанзива срещу Украйна и с 660% през втората седмица. Тенденцията се запазва и в началото на април, показват данните, предоставени от сдружение „Данни за добро“:

За сравнение, в графиката данните за страницата „Поглед.инфо“ са представени заедно с тези за страниците на други две онлайн медии – „Дневник“ и „Сега“. Както се вижда, трите страници имат сравнима активност през октомври миналата година. В последната седмица на февруари тази година обаче „Поглед.инфо“ бележи рязък пик, докато при другите две медии не се забелязва промяна.

За увеличената видимост на „Поглед.инфо“ в онлайн пространството свидетелстват и зачестилите сигнали, които Factcheck.bg получава от читатели за публикации в медията. „Поглед.инфо“ попадна сред най-влиятелните разпространители на дезинформация по темата за т.нар. „биолаборатории“ в Украйна, които според кремълската пропаганда произвеждат биологични оръжия.  Опровержения на неверните твърдения за съществуващи доказателства, че ракетният удар в Краматорск е извършен от Украйна, може да прочетете тук; за обвързването на рублата със златото и началото на глобална „дедоларизация“ прочетете тук; за спекулациите за украинско ядрено оръжие (или мръсна бомба) вижте тук.

Няколко публикации се открояват с необичайно голям брой интеракции. По данни към 12 април публикацията „Африка иска Русия да даде урок на САЩ: „Путин е абсолютно прав!““ има 63 119 интеракции. Втората най-популярна публикация е с близо 42 хиляди интеракции:

Третата публикация „Русия не се превърна в парий и ще смаже Украйна, признават западните медии“ е с далеч по-малко интеракции – 23 406. Другите две най-популярни публикации са „ВЦИОМ: 81,6% от руснаците имат доверие на Владимир Путин“ с  22 090 интеракции и „Русия извежда света от матрицата на долара“ с 20 219 интеракции.

Дори само тези няколко заглавия илюстрират ясно линията, налагана от изданието: Русия е „добрият герой“ в този конфликт и България трябва да застане на нейна страна. Първата част от това твърдение се осигурява чрез препубликуването на руски статии или такива на западни автори с проруски позиции, а втората – чрез перманентна критика на правителството, в това число – заради ясно изразената лоялност към членството в ЕС и НАТО.

Особено често публикациите са споделяни в следните групи: „БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е С РУСИЯ ! НЕ НА БАЙДЪН“, „За Русия“, „Да защитим Президента на България“, „Приятели на В.В.Путин в България  Европа и света /Друзья В.В. Путина в Болгарии“, „Приятели на Россия!“, „БЪЛГАРИЯ и РУСИЯ ЗАЕДНО✊“, „Имам право да знам“, „БАЙ ГАНЬО В ЗАТВОРА“, „🇧🇬България е в сърцето и душата ми🇧🇬“, „Българи в Швейцария“, „Имам право да знам“.

Разпространението на публикациите на „Поглед.инфо“ в други страници и групи можете да видите в интерактивната диаграма, създадена от „Данни за добро“.

Всяка от най-споделяните публикации се разпространява в свой собствен клъстър от групи със сравнително ясен профил. Публикацията за Стефан Янев например е споделена в групи с вътрешнополитическа насоченост, подкрепящи президента Румен Радев и с анти-ГЕРБ насоченост. Най-популярната публикация (за Африка) е споделена от много по-разнообразни като тематика групи – подкрепящи президента Румен Радев, про-руски групи, анти- ЕС и НАТО групи, групи срещу правителството.

Прави впечатление активното споделяне на публикациите и в групи с патриотичен облик, често съдържащи името „България“: „🇧🇬България е в сърцето и душата ми🇧🇬“, „Да запазим Българското“, „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“, „НОСЯ БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО СИ“, „ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ“, „ВЯРА ЗА БЪЛГАРИЯ“, „БЪЛГАРИ  СМЕ И  СЕ ГОРДЕЕМ С ТОВА!“.

„Основната връзка между про-кремълските дезинформационни канали и мейнстрийм групите в българския Фейсбук се осъществява чрез страници с псевдопатриотични идеи и русофилска интерпретация на българската история“, установява и доклад на Центъра за изследване на демокрацията от 2020 г. По този начин мейнстрийм страници служат като усилватели на наративи, които разпространяват националистическа, често проруска интерпретация на историята и утвърждаване на ултраконсервативни „традиционни ценности“. Този анализ обяснява как целенасочено се създава и усилва чрез механизмите на социалните мрежи внушението, че да си „патриот“ неизбежно означава и да си „русофил“, т.е. да подкрепяш политиката на Кремъл.

Подобно рязко нарастване на популярността не се случва за първи път в историята на Фейсбук страницата „Поглед.инфо“. Първият път е през 2014 г. и моментът изобщо не е случаен. Страницата, както и самият сайт, са създадени през пролетта на 2009 г. Публикациите, свързани с Русия през първите няколко години, са ограничен брой, с известно нарастване през 2012 г. в контекста на сирийската криза. Прави впечатление, че публикациите имат по няколко харесвания и по едно-две споделяния.

Това започва да се променя през есента на 2013 г. и особено през 2014-а, когато публикациите стават повече на брой, със значително повече интеракции.

От началото на 2014-а година и особено след анексирането на Крим от Русия през март същата година, проруската пропаганда в България значително се активизира, показва изследването „Антидемократичната пропаганда в България“. Нещо повече, разпространението на конкретни пропагандни сюжети е в пряка зависимост от руския политически календар:

Основните наративи, откроени от изследването, са „Залезът на Европа“, „Въздигането на Русия“, „Продажните елити на България“, „САЩ/НАТО като глобален хегемон кукловод“. Най-голям ръст отбелязва сюжетът „Враговете на Русия“ (част от темата „Въздигането на Русия) – 144 пъти спрямо 2013 г. Докладът заключава:

„След анексията на Крим „вражеският дискурс“ се разпалва – Западът и в частност Алиансът изведнъж се превръщат във врагове на Русия.“

Наблюдението обхваща всички онлайн медии в България в тригодишен период (2013-2016 г.), а в допълнение е направен подробен анализ на няколко медии, сред които и „Поглед.инфо“. Изследователите го определят като  „типична разпръсквачка на послания с пропагандно съдържание или, с други думи, пропаганден дайджест“.

Сред „идейните резервоари“, от които най-често „Поглед.инфо“ препечатва материали, се открояват „Русия днес“, „A-specto“ (вече несъществуващо издание), „Дума“, „Руски дневник“, „Гласове“, ПИК, ТАСС и РИА „Новости“. Доминиращата тема в изданието е провалът на Западния свят, чиито контрапункт е въздигаща се Русия. Архизлодеят САЩ контролира слабата и морално прогнила Европа.

Пет години по-късно „идейните резервоари“ не са се променили особено. С най-голям „дебит“ тече информацията или по-правилно, пропагандата, по тръбата на руската „Фондация за стратегическа култура“. Това е забелязала и Галина Карамочева, която посвети поредица от публикации във Фейсбук на „Поглед.инфо“.

Фондацията е определена като един от стълбовете на кремълската дезинформационна и пропагандна кампания на международната сцена в доклад на американския Държавен департамент. Създаден през 2005 г., от 2010 г. уебсайтът на „Фондацията за стратегическа култура“ поддържа и английска версия. Една от основните му тактики е да публикува западни маргинални автори и автори на конспиративни теории с изявени антизападни и антиамерикански възгледи, като се опитва да прикрие руския произход на изданието и да изглежда автентичен западен глас пред западната публика. Според доклада уебсайтът е „управляван от руската служба за външно разузнаване и е тясно свързан с руското Министерство на външните работи“. Изданието попада и в обектива на европейската платформа EUvsDisinfo, която през 2019 г. опровергава няколко дезинформационни наратива, разпространявани от руския уебсайт: че отравянето на Скрипал е операция на НАТО „под фалшив флаг“, подобно на свалянето на полет MH17; че Украйна и Естония се управляват от нацисти, а Европейският съюз е създаден от нацисти:

На 15 април 2021 г. Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ определи „Фондацията за стратегическа култура“, заедно с още три руски уебсайта, като разпространител на съдържание под ръководството на руските разузнавателни служби. Седем души от изданието, в това число мениджъри и редактори, са обект на санкции за участие в чуждестранна намеса в изборите за президент на САЩ през 2020 г.

Освен препубликуване на материали от руски медии и използване на „западни гласове“ за антилиберална критика, „Поглед.инфо“ публикува и авторски коментари от ограничен кръг анализатори: професорът по икономика от БАН Иван Ангелов, литературоведът Панко Анчев, журналистите Петър Волгин, Велислава Дърева и Зорница Илиева, политическите анализатори Валентин Вацев, Боян Чуков, Мария Пиргова и др. Дори само заглавията красноречиво илюстрират идеологическата линия, следвана от изданието:

Медията поддържа и Ютюб канал, в който публикува предаванията на т.нар. „ПогледТВ“, където гостува същият анализаторски кръг: Боян Чуков, Валентин Вацев, Дарина Григорова, Петър Волгин, Иво Христов и др. Последният „хит“ на медията е интервюто в две части с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, проведено и публикувано в края на март, на фона на поредица от скандални изказвания на посланичката и изгонването на дузина руски дипломати от България. Изданието организира и срещи със своите анализатори по желание на гражданите. В началото на април такава среща със социалисти и други граждани на Пловдив е организирана от градския съвет на БСП.

Маскирани като „другата гледна точка“ и „плурализъм“, руските пропагандни тези се разпространяват широко и често безответно в българското публично пространство – от анализатори, журналисти, политически партии. Често пъти става дума за откровена дезинформация, основана на доказано неверни твърдения или обратното, на твърдения, неподплатени с никакви факти. Но това, което е по-важно за Кремъл, е не отделните парченца информация, а голямата картина, контролът върху доминиращия в обществото разказ за събитията. Или поне илюзията, че има конкуриращи се разкази, алтернативни интерпретации, „други гледни точки“. Когато се създаде и поддържа достатъчно активно тази илюзия, държавата не може да вземе бързи и адекватни политически решения, а правителството е обект на изнудване от всеки, обявил се за застъпник на „другата гледна точка“, предполагаемо изразяваща мнението на значима част от обществото. Това е и функцията на „пропагандни дайджести“ като „Поглед.инфо“.

По данни на социологическата агенция „Алфа рисърч“ от април тази година 63% от анкетираните български граждани смятат, че мястото на България е в съюз със страните от ЕС и НАТО, а едва 15% – че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея. Недоверието в руския президент Владимир Путин се повишава до 61%. Тези данни ясно показват, че видимостта в социалните мрежи не бива да се бърка с представителност, а коментарите – с обществено мнение. Плурализъм означава различни мнения и оценки, но основани на едни и същи точни факти.

„Сентенцията, че всяка история си има две страни, има смисъл, когато представящите съответната страна приемат фактичността на света и интерпретират една и съща група факти“, пише Тимъти Снайдър в книгата си „Пътят към несвободата“, в която авторът прави задълбочен анализ на кремълската пропаганда. Основната цел на руските държавно контролирани медии е да ни убедят, че всички лъжат, а моралният релативизъм се представя като форма на плурализъм. Но всъщност, казва Снайдър, е точто обратното: „плурализмът приема моралното съществуване на различните видове истина, но отхвърля идеята, че всички те могат да бъдат поставени на една везна, да бъдат измерени с една стойностна мярка“.

Източници

Руската пропаганда за войната в Украйна

https://factcheck.bg/ruskata-propaganda-za-vojnata-v-ukrajna/

Кои са най-активните разпространители на дезинформацията за “биолабораториите” в Украйна

https://factcheck.bg/koi-sa-naj-aktivnite-razprostraniteli-na-dezinformaciyata-za-biolaboratoriite-v-ukrajna/

Няма доказателства, че Украйна е извършила ракетния удар на жп гарата в Краматорск

https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-che-ukrajna-e-izvarshila-raketniya-udar-na-zhp-garata-v-kramatorsk/

Русия не е въвела „златен стандарт“ и не настъпва „дедоларизация“ на световната икономика https://factcheck.bg/rusiya-ne-e-vavela-zlaten-standart-i-ne-nastapva-dedolarizaciya-na-svetovnata-ikonomika/

Ядрени или информационни бомби – факти няма, само думи

https://factcheck.bg/yadreni-ili-informacionni-bombi-fakti-nyama-samo-dumi/

Прокремълските фейсбук страници в България и Румъния и тяхното влияние в социалните медии

https://csd.bg/bg/publications/publication/influence-of-pro-kremlin-public-pages-in-bulgarias-and-romanias-facebook-ecosystem/

Доклад „Антидемократичната пропаганда в България. Първа част. Информационни сайтове и печатни медии: 2013 – 2016 г.“

https://hssfoundation.org/wp-content/uploads/2020/02/REPORT_PART1_BGN.pdf

Galina Karamotcheva on Facebook

https://www.facebook.com/photo?fbid=4871775826266635&set=a.3288652671245633

U.S. DEPARTMENT of STATE. GEC Special Report: August 2020. Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem

https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/08/Pillars-of-Russia%E2%80%99s-Disinformation-and-Propaganda-Ecosystem_08-04-20.pdf

EU vs DISINFO. AN UNFOUNDED FOUNDATION

https://euvsdisinfo.eu/an-unfounded-foundation/

Treasury Sanctions Russians Bankrolling Putin and Russia-Backed Influence Actors

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0628?fbclid=IwAR05vPOGfqIJ0YRO01pLO653oqOYgcBimffyrQceAEtuuM4OxirQEifJwWk

ПОЛЯРИЗАЦИЯ В ОБЩЕСТВЕНИТЕ НАГЛАСИ И ДИНАМИКА В ОТНОШЕНИЕТО КЪМ КЛЮЧОВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРАЧИ – АПРИЛ 2022

https://alpharesearch.bg/post/997-poliarizacia-v-obshtestvenite-naglasi-i-dinamika-v-otnoshenieto-kum-kliuchovi-politicheski-igrachi-april-2022.html

Снайдър, Тимъти. Пътят към несвободата. София: Обсидиан, 2018.

Източник на заглавната снимка: Pixabay

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Ралица Ковачева
Ралица Ковачева
Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

Още по темата

Категории

Още от рубриката