fbpx

PolitiCheck: Американският генерал Джак Кийн не твърди, че САЩ са накарали Украйна да воюва с Русия

Твърдение:

5 декември 2022 г.,

Цончо Ганев:

„Снощи около 22:00 ч. българско време американската телевизия Fox News излъчи интервю, заснето в началото на тази година, с американския генерал Джак Кийн, главнокомандващ на военновъздушните сили на САЩ, който заяви пред репортера на медията:

„Накарахме Украйна да воюва с Русия само за 66 милиарда долара и мисля, че това е огромен успех за нашата външна политика“. 

Според него „инвестирането“ в Украйна е изключително печелившо, защото срещу сравнително малки средства за нашите интереси, войната срещу Русия се води на територията на Украйна с техни военни сили и средства“ допълва още той.

Малко по-късно в интервюто, той споменава Полша, Румъния и България, като подчертава, че се планира тези държави също да се включат във войната, ако Украйна не задържи сегашните си позиции.“

Това написа във Фейсбук депутатът от Възраждане Цончо Ганев, уточнявайки че разговорът с Джак Кийн е бил свален от сайта на Fox News скоро след излъчването му. Публикацията има над 1000 реакции, близо 250 коментара и е споделена над 1200  пъти в индивидуални Фейсбук профили и групи.

Ето какво показа проверката на Factcheck.bg относно твърденията на Ганев.

Проверка:

Публикацията на депутата от Възраждане съдържа твърдения, които не отговарят на истината. Генерал Джак Кийн не е действащ военен, интервюто с него не е записано в началото на годината и не е било свалено от сайта на платформата на Fox след излъчването му. В него американският военен експерт не твърди, че САЩ са накарали Украйна да воюва с Русия, нито че се планира въвличането на България във войната. Фрагменти от оригиналния разговор с Кийн се разпространяват в руски медии и блогове с променено съдържание и манипулативни заглавия, откъдето тези версии преминават и в българското медийно пространство.

Твърденията в публикацията на Цончо Ганев са базирани върху реален разговор на бизнес журналиста Нийл Кавуто с генерал Джак Кийн в авторското предаване на Кавуто по телевизионния канал Fox Business, който е част от мрежата на Fox News. Участието на Кийн е сегмент от предаването, излъчен на 4 октомври със заглавие “Ген. Джак Кийн: 66 милиарда за Украйна са инвестиция, която си струва”. Цялото излъчено видео и до момента е достъпно на сайта на телевизията.

Какъв е контекстът на казаното от Джак Кийн?

Джак Кийн е американски генерал в пенсия, бивш заместник-началник на Щаба на армията на САЩ, а в момента е президент на уважавания мозъчен тръст Институт за изследване на войната. В качеството си на анализатор Кийн често е канен от различни медии да коментира въпроси от сферата на сигурността и отбраната.

Темата на участието му в предаването на Нийл Кавуто на 4 октомври е доколко финансовата помощ на САЩ за Украйна, възлизаща до момента на общо 66 милиарда долара, може да се разглежда като оправдан разход. Пълният разговор между двамата продължава 4 минути и половина, като част от това време заемат въпросите и коментарите на водещия. Американският журналист се обръща към експерта за коментар по повод изказвания на конгресмени от Флорида, според които САЩ е по-добре да се фокусират върху справянето с щетите от урагана Иън, вместо да отделят толкова средства за друга държава. В отговор анализаторът аргументира тезата си, че милиардите отделени за Украйна представляват инвестиция в националната сигурност на САЩ. Ето какво съдържа неговият коментар:

Генерал Джак Кийн: „Подкрепата сред американския народ за това помощта за Украйна да продължи е около 66%, така че е доста солидна. Но има членове на Конгреса, някои от тях републиканци, които винаги са изразявали загриженост относно разходите за тази помощ. Ние обаче имаме бюджет от 6 трилиона долара. Дори е с няколкостотин милиарда повече. А сме инвестирали – и подчертавам, че става дума за инвестиция – 66 милиарда долара в Украйна през тази година. Това е нещо като 1.1%. А какво получаваме срещу тази инвестиция?

В продължение на години не обръщахме достатъчно внимание на Путин – въпреки Грузия през 2008, въпреки Сирия, въпреки Крим и Източна Украйна през 2014. Тъй като страната му е в упадък, икономиката му буксува и е базирана на една-единствена стока, ние честно казано не бяхме склонни да го приемаме сериозно. Въпреки че през цялото това време той казваше: Украйна е част от Русия, аз ще я направя част от Русия. Това е същото, което президентът Си казва за Тайван, между другото.

(Путин-б.а.) казваше също – и това е много съществено – че има намерение да върне под чадъра на Русия бившите съветски републики, които сега са в НАТО. Това се отнасяше преди всичко за Балтийските държави, но се отнася също и за Полша и в по-малка степен за Румъния. Но ние приемахме това снизходително. А аз не мисля, че Путин се е отказал от тези планове.

Срещу нашите 66 милиарда долара ние получаваме това, че Украйна е тази, която се сражава, тя поразява руснаците на бойното поле, което ще ги върне назад с години и ще ги лиши от възможността някога да реализират амбициите на Путин относно бившите съветски републики. А между другото ако тези амбиции се осъществят, това би означавало война между НАТО и Русия. Мащабите на една такава война биха били много по-големи от сегашните и рисковете от ядрен конфликт биха били много по-големи. Това е нещо, което успяхме да избегнем през Студената война – конвенционален военен конфликт между две велики сили разполагащи със стратегически ядрени оръжия. Затова смятам, че тази инвестиция в голяма степен си заслужава.”

Водещият коментира, че ако САЩ оттеглят или намалят подкрепата си сега, когато Украйна бележи успехи на бойното поле, това може да се окаже фатално за страната. В отговор генерал Кийн казва следното:

Джак Кийн:А ако постигне победа в Украйна, колко далеч би отишъл Путин по-нататък? Това се опитвам да изтъкна. Не ние сме тези, които се сражават, и това е критично важно в тази ситуация. Да, ние помагаме финансово. Но за мен това е инвестиция – инвестиция в нашата бъдеща сигурност.“

Думите на Джак Кийн не съдържат твърдението, че САЩ са накарали Украйна да се сражава с Русия. Той не казва, че съществуват планове за включване на Полша, Румъния и България във войната, както твърди в публикацията си във Фейсбук Цончо Ганев. Всъщност в коментара си американският генерал нито веднъж не споменава България.

В публикацията на депутата от Възраждане се твърди също, че разговорът с Джак Кийн е бил записан в началото на годината. Това прокарва конспиративното внушение, че сумата от 66 милиарда долара за Украйна е била част от план на САЩ още преди началото на войната. Това не би могло да е истина, тъй като тази сума представлява приблизителния размер на цялата финансова помощ на САЩ за Украйна през 2022 и пълният й размер от 66 милиарда получи одобрение едва в края на септември. Тази сума включва както средства за военни разходи, така и икономическа и хуманитарна помощ, като известна част от парите отива и за вътрешни разходи на САЩ във връзка с войната в Украйна. Средствата бяха гласувани от американския Конгрес на три транша – през март, май и септември и не биха могли да бъдат коментирани от Джак Кийн в началото на годината. В допълнение към тях през ноември Белият дом отправи искане към Конгреса за нови 37.7 милиарда долара, но тази сума още не е одобрена.

Източник: Center for Strategic and International Studies

Руският прочит на казаното от американския експерт

Проверката на Factcheck.bg показа, че фрагменти от участието на Джак Кийн в предаването на американския журналист Нийл Кавуто са публикувани в десетки руски медии и блогове. Те са представени извън контекста на американския дебат доколко оправдана е финансовата помощ за Украйна, а в заглавията присъстват твърдения като “Заставихме украинците да воюват с Русия само срещу 66 милиарда”, които се доближават до посочените в публикацията на Цончо Ганев.

 

По руския държавен телевизионен канал Россия-1 е излъчен 30-секунден клип от предаването по Fox Business, в който гласът на генерала е заглушен и дублиран на руски език. Както коментират и някои потребители под публикувания в YouTube клип от 9 октомври, преводът на думите на Кийн е доста свободен, а части от него са изфабрикувани. Върху кадри от оригиналното участие на анализатора е записано твърдението: “Вашингтон успя да направи най-важното – да създаде на границата на Русия сериозен съперник на Москва, който ще трябва да пречи на руското ръководство да провежда политика на влияние в Източна Европа, особено в страните от бившия СССР. Затова тази инвестиция в украинците, които се сражават във войната заради интересите на САЩ, е дори много изгодна.” Тези думи не са част от изказването на Кийн в оригиналното предаване, но много от рускоезичните публикации ги представят като казани от него.

В началото на октомври част от разговора с американския военен анализатор е излъчена и в предаването на Олга Скабеева “60 минути”. В нея също е премахнат контекстът, като са изрязани въвеждащите коментари и въпросите на водещия. Клипът излъчен в “60 минути” може да бъде открит в YouTube, като в долния десен ъгъл на екрана се вижда логото на руското пропагандно предаване.

След като стават популярни в руските медии, изказванията на Кийн по Fox Business започват да достигат и до българското публично пространство в руския си прочит, цитиращ твърдения които не са изречени от военния експерт.

Проверено:

Публикацията на Цончо Ганев във Фейсбук съдържа твърдения, които не отговарят на истината, а други почиват на цитати, извадени извън оригиналния им контекст.

Разговор с генерал Джак Кийн със съдържание, отговарящо на описаното от депутата е излъчен по Fox Business на 4 октомври. В него Кийн коментира ползите от американската финансова помощ за Украйна на стойност 66 милиарда долара, но не твърди, че САЩ са „накарали“ страната да воюва с Русия срещу тази сума.

Експертът говори за сигурността на държавите членки на НАТО в Източна Европа като споменава Полша и Румъния, но не и България. Той не твърди, че се “планира” включването на някоя от изброените държави във войната.

Части от видеото с променено съдържание и манипулативни заглавия се разпространяват в руски медии и блогове, откъдето тези версии преминават и в българското медийно пространство.

Оригиналното видео с участието на Джак Кийн в предаването на Нийл Кавуто не е свалено от сайта на телевизионния канал Fox Business.

Източници

Cavuto Coast to Coast: https://www.foxbusiness.com/shows/cavuto-coast-to-coast

Gen. Jack Keane: US $66 six billion investment in Ukraine is well worth it: https://video.foxbusiness.com/v/6313258525112#sp=show-clips

Institute for the Study of War: https://www.understandingwar.org/

Aid to Ukraine Explained in Six Charts: https://www.csis.org/analysis/aid-ukraine-explained-six-charts

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката