fbpx

PolitiCheck: „Български възход“ на Стефан Янев пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото

PolitiCheck е рубрика на Factcheck.bg, в която следим изказванията на политиците. Всяко обновяване на публикацията ще бъде отбелязано с датата на всяка нова проверка на твърдение. Предишните публикации вижте ТУК.

29 май 2022 г.:

ТВЪРДЕНИЕ:

Фейсбук страницата „Български Възход“ публикува позиция против въвеждането на евро в България, илюстрирана със снимка на възрастна жена, която отброява монети:

„Български възход“ е политически проект в процес на регистрация, оглавен от бившия служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев. Макар да не е отбелязана като официална страница на бъдещата партия, този статус със снимка е споделен в профила на лидера на формацията Стефан Янев.

Източник: Фейсбук профил на Стефан Янев

ПРОВЕРКА:

Потребители в социалните мрежи изразиха съмнения дали снимката всъщност е с български източник. Проверка на Factcheck.bg показа, че фотосът е използван многократно в различни сайтове и социални мрежи през последните няколко години.

Снимката е използвана през 2020 г. в българския сайт The Bulgarian Times:

С онлайн инструмента на Google за търсене по критерий снимка през 2016 и 2018 г. фотосът е публикуван в рускоезични издания:

Снимката е публикувана и през 2015 г. в руския сайт gazeta.ru, които пишат по темата за пенсиите на руснаците. За автор е посочен Руслан Кривобок от руската информациоана агенция (РИА) «Новости». Заради войната в Украйна, Европейският съюз забрани достъпа до някои руски медии, включително и до https://ria.ru/.

Справка в сайта на държавната „Банк Росии“ показва, че монетата в дясната ръка на възрастната жена изглежда като монета от 5 рубли.

Източник: https://www.cbr.ru/eng/cash_circulation/coins/5rub/

Статусът на Фейсбук страницата „Български Възход“ не е достъпен от сутринта на 29 май. Снимките от екран са направени от Factcheck.bg ден по-рано.

Проверено:

Снимката към публикацията на „Български Възход“ е подвеждаща. Фотографията е използвана да се илюстрира позиция против въвеждането на еврото в България. Но всъщност снимката е с руски източник и показва жена, която брои рубли.

Източници

Статусът на Фейсбук страницата „Български Възход“: https://www.facebook.com/bgvazhod/posts/126765916688097

Статус на Фейсбук профила на Стефан Янев: https://www.facebook.com/stefan.d.yanev/posts/188493166844337

Сайтът на държавната „Банк Росии“: https://www.cbr.ru/cash_circulation/coins/5rub/

Публикация в руския сайт gazeta: https://gazeta.ru/business/2015/10/07/7799171.shtml?fbclid=IwAR0NqoHHvBI8oAlhZO4zeR7TKD-Pw-XrZibB69WJZMaT_Y8MluqxYG7bDkk

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Георги Марчев
Георги Марчев
Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. „Дневник“, сайтът Dnevnik.bg и в. „Капитал Daily“. Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19“, отличен с първо място в хакатона „Здраве на прицел“ на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Още по темата

Категории

Още от рубриката