fbpx

PolitiCheck: Инфлацията в България не е най-ниската в Европа, както твърди депутат от „Продължаваме промяната“

  • Не е вярно, че в момента инфлацията у нас е 5% и тя е най-ниската в Европа, както твърди депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев;

  • Поне 26 европейски държави имат по-ниска годишна инфлация от отчетената в България за септември 2023 г.;

  • Инфлацията в България за септември 2023 г. е 6,3% на годишна база, измерена с индекса на потребителските цени. С хармонизирания индекс на потребителските цени за същия период, който се използва и в останалите европейски държави, е 6,4%.

Твърдение:

Венко Сабрутев, депутат от „Продължаваме промяната“, 23 октомври 2023 г., в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви:

„Тук можем да се похвалим, че в момента България има 5% инфлация – най-ниската в Европа.“

Проверка:

Твърдението на депутата от парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ Венко Сабрутев не отговаря на истината. Поне 26 европейски държави са отчели по-ниска годишна инфлация през септември 2023 г. спрямо България, показва справка на Factcheck.bg в публичните регистри на Евростат и местни статистически институти. Данните за септември са най-новите.

Също така инфлацията у нас не е 5%, както твърди Сабрутев от „Продължаваме промяната“. Тя е 6,3% на годишна база, измерена с индекса на потребителските цени. С хармонизирания индекс на потребителските цени за същия период, който се използва и в останалите европейски държави, размерът е 6,4%.

По данни на Евростат средно в Европейския съюз процентите са 4,9, а в еврозоната – 4,3%.

От 27-те държави в ЕС 19 имат по-ниска годишна инфлация спрямо отчетената у нас за септември 2023 г. От 41 страни в Европа, за които Factcheck.bg намери достоверни данни, поне 26 имат по-ниска годишна инфлация спрямо България за същия период. В извадката не са включени Беларус, Монако, Сан Марино и Русия.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-chart“ data-src=“visualisation/15475698″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js“></script></div>

Проверено:

Не е вярно твърдението на депутата от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев, че в момента у нас инфлацията е 5% и тя е най-ниската в Европа. Годишната инфлация в България за септември 2023 г. е 6,3%, измерена с индекса на потребителските цени, и 6,4% с хармонизирания индекс на потребителските цени. От 27 страни в ЕС 19 имат по-нисък размер на годишната инфлация от България през септември тази година. От 41 държави в Европа, за които Factcheck.bg откри достоверни данни, поне 26 имат по-ниска инфлация за същия период спрямо отчетената у нас.

По текста работи и Георги Марчев.

Източници:

Данни на Евростат за инфлацията в европейски страни: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/PRC_HICP_MANR__custom_8026949/default/table?lang=en

Данни за инфлацията в Босна и Херцеговина: https://fzs.ba/index.php/2023/10/20/indeksi-potrosackih-cijena-u-septembru-rujnu-2023-godine/

Данни за инфлацията в Лихтенщайн: https://www.statistikportal.li/de/uebergreifendes-indikatoren/konjunkturbericht

Данни за инфлацията в Андора: https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2023/10/16/la_inflacio_augmenta_al_setembre_229671_1125.html

Данни за инфлацията в Молдова: https://statistica.gov.md/index.php/ro/indicii-preturilor-de-consum-in-republica-moldova-in-luna-9485_60744.html

Данни за инфлацията в Украйна: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/index/inflation/2023/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Европейския медиен и информационен фонд, който се управлява от Calouste Gulbenkian Foundation. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg и не отразява непременно възгледите на ЕМИФ и партньорите на фонда Calouste Gulbenkian Foundation и Европейския университетски институт.

This publication was created with the financial support of the European Media and Information Fund, managed by Calouste Gulbenkian Foundation. The sole responsibility for the content lies entirely with Factcheck.bg and it may not necessarily reflect the positions of EMIF and the Fund Partners, Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Ваня Гривова
Ваня Гривова
Ваня Гривова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломира се с отличие през 2022 г. Стажувала е като редактор онлайн медии. Вълнува се от теми, които засягат екология, зелено земеделие, европейска политика, както и културата и евроинтеграцията на Балканите.

Още по темата

Категории

Още от рубриката