fbpx

Politicheck: Не е вярно, че две американски компании и едно шотландско уиски притежават една трета от украинската земя

  • Не отговаря на истината твърдението, че три американски компании притежават голяма част от украинската земя. То води началото си от публикация от август 2022 г., базирана на погрешно цитирани източници и пост с изфабрикувано съдържание в Телеграм;

  • По закон собственици на земеделска земя в Украйна могат да бъдат само украински граждани и организации с изцяло украинска собственост, държавата и общините;

  • В декларацията на „Има такъв народ“, която съдържа същото невярно твърдение, една от компаниите погрешно е назована „Кардю“ – марка шотландско уиски, вместо с правилното ѝ наименование „Каргил“.

Твърдение:

Станислав Балабанов, „Има такъв народ“, в декларация на парламентарната група, 29 ноември, в Народното събрание:

„Подобни механизми на придобиване на права на използване или продажба бяха използвани в Украйна, където три големи американски компании владеят около 30% от обработваемата земя на Украйна. Това са компаниите „Монсанто“, „Дюпонт“ и „Кардю“.“

Проверка:

Според поземления кодекс на Украйна собственици на земеделска земя в страната могат да бъдат само украински граждани, дружества и организации, чиито членове са само украински граждани, както и държавата и общините. Законът изрично забранява на чужди граждани, лица без гражданство или чуждестранни юридически лица да придобиват акции в компании или да членуват в организации, които са собственици на земеделска земя.

В закона се казва също, че „земята е основно национално богатство и се намира под специалната защита на държавата.“. Има и текст, според който ограниченията за придобиване на земеделска земя от чужденци могат да бъдат отменени единствено чрез референдум.

украинската земя

Между 1992 и 2021 г. в Украйна е бил в сила мораториум върху сделките със земеделска земя. Той не позволява търговията със земя изобщо, включително между украински граждани.

Дезинформацията за украинската земя е поне от 2014 г.

Твърденията, че земята в Украйна е завладяна от западни компании, а украинското зърно е американско, не са нови. Те се разпространяват в руски медии и проруски канали за дезинформация още от 2014 г. насам. Използвани са по различни поводи – за да се дискредитира еманципирането на Украйна от Русия след Майдана от 2013-2014 г. Или за да се настроят гражданите срещу износа на украинска земеделска продукция след руската инвазия през 2022 г. В България разказът за завладените от американците украински земи се използва за внушения че правителството на Николай Денков ще продава земя на американски фирми.

В дезинформацията за американската собственост върху украинската земя през годините се посочват имената на различни компании. Някои от тях работят в областта на земеделието, а други се занимават с управление на активи и инвестират средства на клиентите си в различни бизнеси.

Откъде идва твърдението за трите американски компании

Цитираните от Станислав Балабанов фирми (с малка вариация, за която ще стане дума по-късно,) се появяват във вълна от публикации през 2022 г. Тя тръгва от материал в австралийското онлайн издание Australian National Review, поддържано от Джейми Макинтайър. Той е разобличаван неколкократно в Австралия като разпространител на дезинформация за Ковид-19 и ваксините. Материалът в австралийското издание твърди, че три големи компании – „Монсанто“, „Дюпонт“ и „Каргил“, са придобили 17 милиона хектара украинска земя. Като източник се посочва публикация в Телеграм от 23 юли 2022 г. на потребител с името LauraAboli. Уточнява се, че това е мнение на автора, с което Australian National Review не се ангажира. По-късно е добавена и редакционна корекция, че е допусната грешка и всъщност става дума за 1.7 милиона, а не за 17 милиона хектара.

Профилът LauraAboli е първият, който споменава имената на трите компании с твърдение, че са собственици на украинска земя. Като източник се посочва публикация на Института “Оукланд” – неправителствена организация, базирана в Калифорния. Техният материал обаче не споменава тези американски компании и не твърди, че чужди бизнеси притежават украинската земя. В него се коментира дейността на земеделски фирми от Европа, САЩ и Близкия Изток в страната. Изрично е обяснено, че те имат участие в бизнеси, които наемат земя от украинските ѝ собственици.

Един от авторите на материала на Института Оукланд, Фредерик Мусо, заявява пред Австралийската информационна агенция AAP, че твърденията за „Монсанто“, „Дюпонт“ и „Каргил“ като притежатели на украинска земя са „фалшива новина“. Освен от австралийската агенция, историята е проверена и от USA Today, които стигат до същото заключение – твърдението е невярно.

От Минесота до Шотландия

Невярното твърдение, че компаниите „Монсанто“, „Дюпонт“ и „Каргил“ притежават милиони хектари в Украйна, получава широко разпространение в публикации на различни езици. Споменаването на „Кардю“ в този контекст обаче, е български принос към историята. Американската „Каргил“ е компания за търговия с храни, основана в Минесота още през 19-ти век, в края на Гражданската война в САЩ. Тя действително развива бизнес със земеделска продукция в Украйна. В декларацията на „Има такъв народ“ (ИТН) от парламентарната трибуна обаче Станислав Балабанов вместо нея споменава „Кардю“, което е марка шотландско уиски сингъл малц и е един от брандовете на „Джони Уокър“. Името на уискито се чува ясно във видеозаписа от парламентарното заседание (около 2 часа и 44 минути след началото) и е записано в стенограмата.

украинската земя

Factcheck.bg потърси пълния текст на декларацията на политическата партия, за да уточним дали става дума за лапсус от страна на Станислав Балабанов или ИТН действително твърди, че шотландската дестилерия за уиски притежава земеделска земя в Украйна. Декларацията обаче не е публикувана на сайта на партията, а във Фейсбук страницата ѝ има само четириминутен клип от парламентарното заседание на 29 ноември, в който частта за американските компании не е включена.

Проверено:

Твърдението, че три американски компании притежават 30% от земята в Украйна, е невярно. Според украинското законодателство собственици на земеделска земя в страната могат да бъдат само украински граждани и някои обществени институции. Тези твърдения водят началото си от публикация от август 2022 г., базирана на погрешно цитирани източници и пост с изфабрикувано съдържание в Телеграм. Марката шотландско уиски „Кардю“ вероятно е спомената по погрешка вместо близката по звучене американска компания за търговия с храни „Каргил“.

Източници:

Земельний кодекс Украïни: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14#n1170

Проверка на Australian Associated Press по материал на Джейми Макинтайър: https://www.aap.com.au/factcheck/the-uk-isnt-expecting-most-covid-19-vaccine-recipients-to-die-in-a-third-wave/

Материал на Института „Оукланд“ в ritimo.org: https://www.ritimo.org/A-qui-profite-vraiment-la-creation-d-un-marche-des-terres-en-Ukraine?fbclid=IwAR39MRChpelnfOa0h1-l0O9WNW9dpQegHRrL0SRrLpml9VzCuIBZcxM1TPs

Институт „Оукланд“: https://www.oaklandinstitute.org/

Not a grain of truth in Ukrainian farmland claim: https://www.aap.com.au/factcheck/not-a-grain-of-truth-in-ukrainian-farmland-claim/

False claim that President Zelenskyy sold huge amount of land in Ukraine to US companies: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2022/09/13/fact-check-ukraines-president-did-not-sell-farmland-us-companies/7942775001/

Бизнес профил на „Каргил“ в сайта на Forbes: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2022/09/13/fact-check-ukraines-president-did-not-sell-farmland-us-companies/7942775001/

Cargill in Ukraine: https://www.cargill.com/worldwide/ukraine

Cardhu, Single Malt Scotch Whisky: https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1830/cardhu/

Видеоархив от пленарното заседание на 29 ноември: https://parliament.bg/bg/video/ID/1685

Анонс за декларацията на парламентарната група на „Има такъв народ“ във Фейсбук страницата на политическата формация: https://fb.watch/oP0_ajk2ZD/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Василена Доткова
Василена Доткова
Василена Доткова е завършила английска филология в Софийския университет. Работила е в печатни и онлайн медии. Като редактор във вестник „Дневник“ и сайта dnevnik.bg е част от екип, отразяващ теми, свързани с околната среда и зеления преход. Интересите ѝ включват също разнообразни области като литература и социолингвистика, обществени науки и международни отношения. Преводач е от английски на художествени и философски текстове. Живяла е във Великобритания и Скандинавия и ползва също норвежки, шведски и датски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката