fbpx

PolitiCheck: Не е вярно, че само 50 военнослужещи охраняват българската граница с Турция

  • В публикация във Фейсбук Слави Трифонов невярно твърди, че 50 човека охраняват границата на България с Турция;

  • На 14 октомври 2023 военният министър Тодор Тагарев обяви, че 50 военнослужещи ще бъдат изпратени в допълнение на 300-те военнослужещи, които вече охраняват границата.

Твърдение:

Слави Трифонов, лидер на партия „Има такъв народ“, 15 октомври 2023г,. в публикация във Фейсбук:

„Министърът на отбраната Тагарев каза, че изпраща 50 човека на границата с Турция, за да ни пазят от тълпите мигранти. Той заяви това с тон на човек, който гарантирано носи спокойствие. Тоест, спокойно българи, пращам 50 човека на границата и всичко ще бъде наред. Не знам дали сте се интересували колко е дълга границата ни с Турция. Дълга е 259 км. Значи, ако вярваме на математиката, както искат управляващите, 50 човека на 259 км означава, че един човек ще пази 5 км и 180 метра.“

Проверка:

Във Фейсбук публикация Слави Трифонов невярно твърди, че само 50 военнослужещи пазят границата на България с Турция и внушава, че „един човек ще пази 5 км и 180 метра“, на фона на хилядите мигранти, които искат да преминат границата.

Коментарът на Трифонов дойде ден след изказване на военния министър, че ще бъдат изпратени 50 военнослужещи в допълнение на 300-те военнослужещи, които вече охраняват границата ни с Турция. Засилването на охраната на границата ни с Турция идва в следствие на сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа и на очаквания мигрантски натиск към България. Министърът добави, че при нужда ще бъдат изпратени и още военнослужещи.

Проверено:

Не е вярно твърдението на Слави Трифонов, че 50 човека пазят границата на България с Турция. В свое изявление пред медиите, военният министър обяви, че 50 военнослужещи ще бъдат изпратени в допълнение на 300 други, които вече охраняват граничното ни пространство.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е направена с финансовата подкрепа на Google. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката